Тема: Украйна

27 Септември, 2024 15:30 1 743 48

Тежка зима пред Украйна! Германия, Франция и САЩ обявиха още няколко пакета помощ за Киев

  • русия-
  • украйна-
  • нато-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин

Германското министерство на развитието обяви на 25 септември, че ще предостави енергийна помощ тази зима на обща стойност около 70 милиона евро на селищата, които са били най-засегнати от тежките руски удари

Тежка зима пред Украйна! Германия, Франция и САЩ обявиха още няколко пакета помощ за Киев - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германия, Франция и САЩ обявиха на 25 и 26 септември няколко пакета по-дългосрочна помощ за Украйна, пише Институтът за изследване на войната (ISW).

Германското министерство на развитието обяви на 25 септември, че ще предостави енергийна помощ тази зима на обща стойност около 70 милиона евро на селищата, които са били най-засегнати от тежките руски удари. Германският Бундестаг също така обяви на 25 септември още 400 милиона евро за военното финансиране за Украйна, за да позволи закупуването на допълнителни системи за противовъздушна отбрана, танкове, дронове, боеприпаси и резервни части.

Френският президент Еманюел Макрон каза по време на среща със Зеленски на 25 септември, че Франция ще обучи и оборудва напълно украинска бригада в "близко бъдеще".

Министерството на отбраната на САЩ обяви на 25 септември, че Пентагонът ще изпрати допълнителен пакет от военна помощ на Украйна на стойност приблизително 375 милиона долара и че пакетът ще включва: боеприпаси въздух-земя; боеприпаси HIMARS; 155 мм и 105 мм артилерийски боеприпаси; Тръбно изстрелвани, оптично проследявани, кабелно направлявани (TOW) ракети; противобронови системи Javelin и AT-4; M1117 бронирани превозни средства за сигурност; Миноустойчиви превозни средства със защита от засада (MRAP); леки тактически превозни средства; бронирани мостови системи; малки оръжия, патрулни лодки; оборудване и боеприпаси за разрушаване; и друго различно оборудване и помощни материали.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви на 26 септември, че е наредил на Министерството на отбраната да разпредели цялото оставащо финансиране за подпомагане на сигурността на Украйна (около 8 милиарда долара) до края на президентския му мандат.

Байдън заяви, че Министерството на отбраната също ще обяви допълнителен пакет за помощ на стойност 2,4 милиарда долара, за да предостави системи за противовъздушна отбрана, безпилотни летателни системи и боеприпаси въздух-земя; укрепване на отбранителната индустрия на Украйна; и поддръжка.

Байдън също обяви, че САЩ ще предоставят на Украйна боеприпаси; допълнителни ракети Patriot и обучение на F-16 за 18 украински пилоти през 2025 г. Байдън отбеляза, че също така ще свика среща на Контактната група по отбраната на Украйна през октомври 2024 г., за да координира по-нататъшната подкрепа на Запада за Украйна.

Руската федерална служба за сигурност (ФСБ) се бори да координира бойните задачи с руската армия, въпреки че контролира антитерористичната операция срещу украинското нахлуване в Курска област. Руското опозиционно издание в изгнание Novaya Gazeta Europe съобщи на 25 септември, че е идентифицирало служител на Спецназ на ФСБ, който е загинал в битки в Курска област през август 2024 г. — потвърждавайки, че елементи на Спецназ на ФСБ се бият в Курска област.

Путин възложи на ФСБ да проведе антитерористична операция в областите Белгород, Брянск и Курск на 9 август след началото на украинското нахлуване в област Курск на 6 август, но след това продължи да възлага припокриващи се задачи на руското Министерство на отбраната (МО), ФСБ и Росгвардия.

Кремъл и руското военно командване се бориха да създадат сплотена и ефективна структура за командване и контрол след украинското нахлуване в Курска област, но остава неясно какви отговорности попадат в обхвата на антитерористичната операция на ФСБ или на Координационен съвет на МО.

ISW по-рано оцени, че вероятно ще продължат търканията между ФБС и МО.

Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков продължиха да лансират реторика, заплашваща Запада с ядрена ескалация, след като на 25 септември Путин за пореден път се опита да използва обявените промени в руската ядрена доктрина, за да повлияе върху вземането на решения от Запада. ISW отдавна определя руските ядрени заплахи като част от усилията на Кремъл да насърчи самовъзпирането на Запада, а не като показател за готовността на Русия да използва ядрени оръжия и е много малко вероятно Русия да използва ядрени оръжия в Украйна или другаде.

Руските официални лица продължават да обвиняват Запада в нарушаване на правата на човека, за да отвлекат вниманието от собствените си нарушения в тази област. На 26 септември руското министерство на външните работи (МВнР) публикува доклад, в който се твърди, че Дания, Канада, Норвегия, САЩ, Финландия, Швеция, Австралия, Нова Зеландия и Япония активно нарушават правата на коренното население. МВнР редовно публикува доклади, в които обвинява западните държави в нарушаване на правата на човека, но акцентът върху коренното население вероятно цели да подкрепи усилията на Кремъл да представи Русия като хармонична мултиетническа страна въпреки засилващите се антимигрантски и ултранационалистически настроения в Русия.

Руското правителство планира да определи над 200 зони за излитане и кацане на безпилотни летателни апарати (БЛА), включително на малки руски летища, през следващите шест години. Руското държавно бизнес издание "Ведомости", позовавайки се на федерален проект, озаглавен "Развитие на инфраструктурата, осигуряване на сигурността и формиране на специализирана система за сертифициране на безпилотни летателни апарати", съобщава, че Русия се стреми да създаде 241 зони за приемане и експлоатация на безпилотни летателни апарати, от които 49 ще бъдат създадени на руски летища. Проектът е план до 2030 г., за който по информация на "Ведомости"Русия е отделила около 5 милиарда рубли (почти 54 милиона долара) от федералния бюджет. Руското правителство е одобрило този проект в края на 2023 г., а през август 2023 г. "Ведомости" изчислява, че завършването на целия проект до 2030 г. ще струва 900 млрд. рубли (9,7 млрд. долара).

Съобщава се, че руски експерти създават теоретично ръководство за защита на руската инфраструктура от безпилотни летателни апарати, въпреки че руските експерти по сигурността остават скептични, че Русия ще приложи тези теории на практика. Руски вътрешен източник твърди, че експерти от различни руски институти, държавния отбранителен конгломерат "Ростех", министерствата на транспорта, строителството, промишлеността и търговията и на извънредните ситуации, нефтохимическите компании "Сибур" и "Транснефт" и енергийната компания "Росеть" са публикували официален набор от правила за защита на руските електроцентрали, хранилища, реактори и друга критична инфраструктура от удари на украински безпилотни летателни апарати. Руски експерти в областта на сигурността и строителството заявиха пред вътрешен източник, че е малко вероятно това ръководство да има дългосрочно практическо приложение, като се има предвид високото темпо на цикъла на разработване на безпилотни летателни апарати.

На 26 септември говорителят на украинските военноморски сили капитан Дмитрий Плетенчук заявява, че руските сили продължават да изграждат "мистериозна" структура до моста на Керченския проток. Плетенчук предполага, че структурата може да е хидротехническа или бариерна и че предназначението ѝ ще стане ясно след завършването ѝ. Плетенчук добави, че е малко вероятно руските сили да завършат тази конструкция преди началото на бурния сезон в морето, който ще усложни всякакви строителни усилия.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Най ми било

    51 2 Отговор
    пакети с памперси.
  • 2 2222

    2 64 Отговор
    Всеки ден в Източна Украйна биват убивани между 1000 и 1200 руски окупатори. Над 30 хил. всеки месец. Путин изби руснаците.

    Коментиран от #7, #9, #41, #48

  • 3 платена измет от мисирки

    73 2 Отговор
    изобщо не ме вълнува осрайна, интерсува ме че България загива

    Коментиран от #37

  • 4 Пич

    51 1 Отговор
    Точно !!! ЕС и САЩ подкрепя Украйна с голям ПАКЕТ !!!
  • 5 Ще използват

    53 1 Отговор
    Американски банкноти за осветление и отопление.
  • 6 дашибаш фашистка

    68 2 Отговор
    къде живеете бе платена измет от прости журналя? във окрайна или във българия бе ваща мама продажна че всяка статия все за тъпата окрайна ви е жал?

    ако ви е толоква жал за скапаната окрайна отивайте на фронта недейте да лежите по диваните във офиса
  • 7 Да да

    37 1 Отговор

    До коментар #2 от "2222":

    А за другата седмица е насрочен парад на червения площад.
    На взетите в плен в Курск.
  • 8 Добре, тези западналите

    53 0 Отговор
    не мислят за техните си народи, че вече отоплението и тока и при тях става много скъп, но хвърлят милиарди в тази бездънна яма. Тя скоро ще отиде в ръцете на Русия, за какво НЕизбираните ни харчат парите?
    Еми такава "демокрация" не ми трябва. Трябва ни система, в която на първо място сме ние и нашата страна. Никакви други страни, ЕС, САЩ или които и да са... Не ме интересуват изобщо! Някой друг мисли ли за нас? Еми не!
  • 9 Кажи го на

    34 0 Отговор

    До коментар #2 от "2222":

    Файнешъл Таймс.
    В 12.39ч. написаха точно обратното в този сайт, с източник- Файнешъл Таймс
  • 10 РАЗБИРАЩ

    43 2 Отговор
    Европейците се оказаха изцяло зависими. Англоговорящите ще ги източат до дупка.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Трудно бих написал нещо положително за

    33 0 Отговор
    Материала, но негативните коментари биват изтривани!
  • 13 Русофил Москва е 3ти Рим и 4 няма да има

    16 3 Отговор
    "Пакета наляво, пакета над ясно", пакета в украйна...
  • 14 Сандо

    28 0 Отговор
    Давай,давай,давай - кради,кради,кради!И нека гробищата да са толкова големи,че да има място за всеки убит славянин за радост и в полза на англосаксите-кръволоци.
  • 15 Уса

    18 0 Отговор
    Една сериозна ракета струва толкова,какви системи за ПВО..?Само камионите на Доган в Чикаго и трък стопа са за 400 милиона долара,че и повече.Къде отивате вие
  • 16 Механик

    39 2 Отговор
    Абе, нали побеждаваха бе? Какво става? Каква тежка зима?
    Да не говорим, че "унижиха" Путин и щяха да правят "курска капиталистическа република".
    Кво, още ли не е минал референдума ? Сигурно пустата му гъста растителност пак пречи.

    Коментиран от #24

  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    31 2 Отговор
    А на Германия и Франция кой ще помага 🤔🤔🤔
  • 18 пРОСИЯ Е КОЧИНА

    1 34 Отговор
    Пълен смях, до 6 години няма да има руска клефукна кочина, блатните алкаши бюджет предвиждали да дялат някви фантазии..🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #22, #29

  • 19 Тома

    31 2 Отговор
    Колкото повече оръжия запада дава на Украйна толкова по топла зима ще има за нацистите.Да не забравяме и руските ракети солнцепек
  • 20 Русофил Москва е 3ти Рим и 4 няма да има

    20 2 Отговор
    На Покровския участие на фронта ВС на РФ са освободили Мариновка и Селидово
  • 21 Точен

    21 1 Отговор
    Нашите печелят, украйна се смалява.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 МГанчев

    16 1 Отговор
    Това за кабелно направлявани ракети направо .... останах без дъх, нямам думи
  • 24 Русофил Москва е 3ти Рим и 4 няма да има

    14 4 Отговор

    До коментар #16 от "Механик":

    У Курско е много гъста, хахахх
  • 25 Блатна подлога(руска)

    2 17 Отговор
    Нимоа вече ,нашти кални гаспадари се разпада вече,кадировци щяли да изнасилвут джуджака с ботокс,ще си поря вените с вилица...
  • 26 Фильо

    3 18 Отговор
    И Китай иска стратегическо партньорство с Украйна.

    А САЩ отпускат 2,4 милиарда $ помощ

    Коментиран от #31

  • 27 Дрън , дрън , та пляс

    22 1 Отговор
    Зимата е ясна - на деревне и на дръвца ...Преди време украинските власти им го казаха...Но и папата им каза - байряка ! Това е спасението - иначе - пердах и това е !
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 0 Отговор

    До коментар #18 от "пРОСИЯ Е КОЧИНА":

    "Виктория Нюланд уличи себе си и САЩ за разпалването на войната в Украйна"
    ПРИЯТНО ЧЕТЕНЕ
    Просяче‼️
  • 30 Перо

    18 0 Отговор
    Противодействието ще разкрие и подпомогне безгранично руската военна промишленост за столетие напред! Изкуфялата западна джендърия ще унищожи украинското население, промишленост и инфрастуктура, правещо го на пушечно месо и развалини!
  • 31 Еиииии

    9 1 Отговор

    До коментар #26 от "Фильо":

    Китай работи с всички, вкл. Украйна.
  • 32 евроатлантик

    12 0 Отговор
    искам да даря един пакет свещи. Ароматни са, но стават и за светене. Дайте ми адрес за доставка или да ги нося в посолството
  • 33 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 1 Отговор
    ""Войната в Украйна е заплетена мрежа, изтъкана от три отделни, но свързани конфликта:
    - конфликтът вътре в Украйна, - конфликтът между Русия и Украйна и - конфликтът между НАТО и Украйна.

    Нюланд има пръст във всички тях. """
  • 34 Харон

    2 7 Отговор
    "Плетенчук предполага, че структурата може да е хидротехническа или бариерна и че предназначението ѝ ще стане ясно след завършването ѝ." Защо чакат рашистите да завършат? защо не излетът няколко неиндентицифирани самолета и бомбят и/или пуснат няколко ракети върху строителите? Само така.....:-)))))
  • 35 Артилерист

    12 1 Отговор
    Американците продължават да предояват почти пресъхналите европейци, за да стимулират отчаяните, хваащани и бити за мобилизиране украинци. Американците са на далавера от продаваните оръжия, втечнен газ, преселилите се големи европейски компании при тях и тн. и хич не им пука колко ще затънат европейците. Нито пък колко още Украйна ще бъде разрушена и убити украинци ще има. Важното е войната им да продължава и Русия да се изтощава...
  • 36 РЕАЛИСТ

    11 1 Отговор
    Ама няма да е тежка зимата само за Украйна. Във Великобритания правителството заяви, че спира помощите за топлина през зимата за старите хора и стана голяма кавга между лейбъристите.

    Коментиран от #39

  • 37 Защо?

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "платена измет от мисирки":

    От една болест боледуваме, но те са в по-напреднал стадий.
  • 38 ЖАЛКИ ПРИМАТИ ЖЕРТВА ЖИВИТИ ЗА СЛУГИНАЖ!

    7 0 Отговор
    МНОГО ПОКАЗАТЕЛНА Е СНИМКАТА !!!! НЕ СЛУЧАЙНО СЕ ПРАВЯТ СНИМКИ В ТАКИВА МОМЕНТИ !!
    ВЕСЕЛЯШКА УДОВЛЕТВОРЕНОСТ С ПОКЛОНИ КЪМ ГОСПОДАРЯ! . И ДВЕТЕ СТРАНИ СА ДОВОЛНИ , ИЗКЛЮЧИТЕЛНО УДОВЛЕТВОРЕНИ. ЩЕ ИМА ОЩЕ ОРЪЖИЯ, МИЛЯРДИ ФИНАСИРАНЕ ЗА У И У-ЦИТЕ , САМО ДА НЕ СЕ ОТКАЗВАТ ,ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ПРОКСИ ВОЙНАТА НА САЩ С/У Р. ИМА ОЩЕ ТЕСУРС ЗА ИЗТУЩАВАНЕ НА РУСИЯ . ТОВА Е ВАЖНО .
    ПОГЛЕДНЕТЕ ИМ ПРЕДОВОЛНИТЕ ФИЗИОНОМИИ , НАХЪСАНИ ОТНОВО ДА ИЗТРЕБВАТ НАРОДА СИ!!
  • 39 Лейбор мафейбор

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "РЕАЛИСТ":

    Левите винаги се дънят, когато трябва да избират между алчност и демагогия. Грабнат ли властта от лявото им остава само половото влечение, всичко друго се обръща на келепир.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Хохо Бохо

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "2222":

    Преди час публикуваха оплакванията на салосвиноглавите командири, че 30 000 новобранци на фробта загиват в рамките на дни. Ко ще кажеш?

    Коментиран от #45

  • 42 И не

    5 0 Отговор
    само за Украйна, ами и за цяла Европа!
  • 43 ЯМА ДА Е ТЕЖКА

    5 1 Отговор
    Последна ще е.
  • 44 мдаааа дааа

    6 0 Отговор
    Да наблегнат на белите байряци и писалки за подписване на пълната и безусловна капитулация!!!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 вие си ги избрахте

    5 0 Отговор
    цяла зима ще даваме безплатно ток,който всички ще платим заради посолството. идват избори до кога ще гласувате за тези които вземат от вашите данъци, теглят кредити за да ми е добре на украинеца,който сам си го направи!!!
  • 47 Луд

    5 2 Отговор
    Без да вземам страна но:
    Съвсем наскоро сенатът на САЩ отпусна помощ в размер на 60 милиарда.
    Сега говорят за някакви милиони и САЩ и ЕС.
    Тези пари въобще стигат ли до Украйна?
    Защо все Земенски за пари плаче?
    Може и да е прав.... това да са пари които захранват ВПК в САЩ и ЕС.
    Как се контролира процеса...все пак това са пари на данъкоплатците.
  • 48 Сократ

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "2222":

    Вярно, ама се отнася за укрите и западните наемници. А ти пиши още. За баничка изкара ли днес?
Новини по държави: