12 Октомври, 2024 17:05 1 391 15

Повишен риск от насилие! Етническото напрежение в Северно Косово остава на ръба

  • косово-
  • сърбия-
  • кейфор-
  • нато-
  • косовска митровица-
  • албин курти-
  • александър вучич

Като част от диалога с посредничеството на ЕС Косово и Сърбия водят преговори повече от десетилетие за нормализиране на отношенията си, но има малък напредък

Повишен риск от насилие! Етническото напрежение в Северно Косово остава на ръба - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Постоянното етническо напрежение в Северно Косово може да предизвика повторение на насилието, наблюдавано в района миналата година, когато четирима души загинаха при престрелка, а мироопазващи сили на НАТО бяха ранени при сблъсъци, каза адмирал Стюарт Б. Мунш, командир на Обединеното командване на съюзническите сили в Неапол, цитиран от Ройтерс.

Косово е населено предимно с етнически албанци, но около 50 000 сърби на север отхвърлят правителството на Прищина и виждат Белград като своя столица. Бивша сръбска провинция, Косово обяви независимост през 2008 г. десетилетие след партизанско въстание.

Адмиралът Мунш, командир на Обединеното командване на съюзническите сили в Неапол - което наблюдава мироопазването на НАТО в Косово - каза, че алиансът остава загрижен за риска от повторно насилие в нестабилния север.

"Разгорещената политическа реторика може да вдъхнови някои неправителствени сили да извършат насилие, като това, което се случи миналата година", каза Мюнш пред репортери в Прищина.

"Не бих казал, че определено предстои конфликт, мисля, че има постоянен риск", каза той, имайки предвид липсата на напредък в преговорите с посредничеството на ЕС между правителството на Косово и Сърбия.

Полицай и трима въоръжени мъже бяха убити през септември 2023 г., когато група тежко въоръжени нападатели влязоха от Сърбия и нападнаха полицията в село Банска.

Четири месеца по-рано повече от 90 войници бяха ранени, когато сръбски протестиращи нападнаха миротворци на НАТО.

Косово обвини Сърбия, че стои зад атаката в Банска, но Белград отхвърли обвиненията.

САЩ и Европейският съюз, водещите глобални съюзници на Косово, разкритикуваха правителството в Прищина за предприемането на едностранни действия на север, които биха могли да предизвикат етническо насилие и да застрашат живота на около 4000 войници на НАТО, които дежурят там.

Косово отхвърля подобни критики и въпросът обтегна връзките на Прищина с нейните западни поддръжници.

Като част от диалога с посредничеството на ЕС Косово и Сърбия водят преговори повече от десетилетие за нормализиране на отношенията си, но има малък напредък.

Подобно на сърбите, живеещи в Северно Косово, Белград също смята Косово за част от Сърбия и отказва да го признае като държава.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кокосово

    20 3 Отговор
    Белите цигани и шиптърските мафии винаги са представлявали сериозен проблем, както за Югославия, така и за ЕС.
  • 2 Там

    12 2 Отговор
    няма да се спрат .
  • 3 Виновни са

    4 23 Отговор
    сърбите.
    Подкокоросвани от Руснаците да поддържат напрежение в района.

    Коментиран от #7, #8, #15

  • 4 Факт

    14 0 Отговор
    Европа е просто тъп континент
  • 5 уйко калеко

    20 1 Отговор
    Косово е живото доказателство за политиката на САЩ по света (РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ).Мроопазващите сили там са ЗАГРИЖЕНИ предимно за сигурноста на албанците.Косово е пример за съвременно етническо прочистване с помоща на американците.Преди независимоста на анклава, сърбите там са били окло 300 000 ,а сега са останали 50 000.САЩ нямат интерес в ЕВРОПА ДА Е МИРНО И СПОКОЙНО.Когато американците признаха и стяхна помощ се създаде тази държава,ПУТИН ГИ ПРЕДУПРЕДИ ЗА ЕВЕНТУАЛНО ВЪЗРАЖДАНЕ НА СЕПАРАТИЗМА ПО СВЕТА. За съжаление се оказа прав ,Дори и в ЕС се зародиха подобни явления Например в ИСПАНИЯ и БЕЛГИЯ.
  • 6 ТаУмВзе

    7 1 Отговор
    Краварчето Запали и Сърбия ПАК! Щото Вучич джитка със Путин де.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Абе...

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "Виновни са":

    Някой има ли спомен руснаците да са там? Ама, виж, американците не са се махали от 2000 - та година. Какво търсят там,а?

    Коментиран от #11

  • 9 Милен

    7 0 Отговор
    На всеки нормално мислещ човек му е ясно, че провинция Косово е буре под налягане. Ама някои "умни" хора даже искат да я присъединят към ЕС.
  • 10 Че разбира се че

    11 0 Отговор
    Косово е част от Сърбия но сбърканите атлантици мозък нямат
  • 11 Не си ли чувал

    0 4 Отговор

    До коментар #8 от "Абе...":

    за хибридки.
    Нали и тук е пълно с проруски проксита, заплащани от Русия. Или просто немислещи безсребърници.
  • 12 БгТопИдиот🇧🇬

    5 0 Отговор
    Има ФАЩ има измисленото шиптърско Косово ,няма ФАЩ няма Косово.
  • 13 Аз съм веган

    0 2 Отговор
    Бензиностанцията прави всичко да си помогне.
  • 14 Нури

    3 0 Отговор
    варварщина
  • 15 Стенли

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Виновни са":

    А ти мислиш че шиптърите са много стока не че харесвам и защитавам сърбите ама с албанци да си нямаш работа знам го от личен опит като работех в Гърция