11 Април, 2020 06:30 9 030 34

Едва 0,37% смъртност при заразените с коронавирус: обнадеждаващи данни от Хайнсберг

  • германия-
  • ангела меркел-
  • коронавирус-
  • ковид-19-
  • северен рейн-вестфалия

Окръгът беше едно от първите огнища на Ковид-19 в Германия

Едва 0,37% смъртност при заразените с коронавирус: обнадеждаващи данни от Хайнсберг - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хайнсберг бе едно от първите огнища на заразата с коронавирус в Германия. Сега там се провежда първото представително проучване за страната. Според междинните резултати, смъртността при заразените с вируса е едва 0,37%.

Окръг Хайнсберг беше едно от първите огнища на КОВИД-19 в Германия. От две седмици насам там се провежда първото представително проучване за разпространението на новия коронавирус в Германия. То обхваща 1000 души от общо 400 домакинства, подбрани на случаен принцип. Целта е да се разбере по какъв начин се предава заразата, колко души вече са придобили имунитет и какъв е процентът на хората без симптоми. В четвъртък вирусологът Хендрик Щреек, който ръководи проучването, представи първите междинни резултати. Данните, събрани от първите 500 участници, вече са били анализирани. От тях става, ясно, че 15% от тях вече са преболедували или в момента боледуват от Ковид-19.

Едва 0,37% смъртност при заразените?

Смъртността, установена в окръг Хайнсберг, възлиза само на 0,37% от заразените, т.е. от 300 заболели умира само един. Тази стойност е около пет пъти по-ниска от смятаната досега като средна стойност за Германия от американския университет Джонс Хопкинс - 1,98%. Разликата се дължи на броя на заразените, обхванати от статистиката. В Хайнсберг са тествани много повече заразени от средното за страната - включително и хора без симптопи или такива, които са нямали представа, че са болни от Ковид-19. Затова и резултатите са много по-надеждни.

И все пак: Хендрик Щреек посочи, че тези междинни резултати не бива да се пренасят автоматично върху цялото германско население. Освен това той смята, че ограниченията, наложени в страната, все още са правилни и важни. Въпреки това обаче, според Щреек, е възможно мерките вече предпазливо да се смекчават. Повечето хора спазват активно и дисциплинирано правилата, тъй че може да се пристъпи към "втора фаза", смята вирусологът. В тази втора фаза е възможно да заработят отново някои от затворените досега обекти - при условие обаче, че там и занапред строго се спазват правилата за дистанция и предписанията за хигиената, подчертава Щреек. На същото мнение са и други специалисти.

Бонският професор по хигиена Мартин Екснер уточнява, че според известното до този момент, коронавируст се предава най-вече по въздушно-капков път. Затова хората редовно трябва да мият ръцете си, да внимават да не кашлят директно пред някого и да свикнат да не пипат лицето си. "Всичко това може и да звучи банално, но е много важно", подчертава Екснер.

Спазването на всички тези правила пречат не само на предаването на заразата. Те намалят и усложненията при протичането на болестта. "Защото броят на причинителите на болестта оказва влияние върху протичането ѝ", уточнява той.

Кога ще научим повече за мерките?

Армин Лашет, министър-председател на Северен Рейн-Вестфалия - една от най-засегнатите германски провинции, където се намира и окръг Хайнсберг - засега се въздържа да оповести облекчения на режима. Той очаква по-конкретни решения да бъдат оповестени на общата конференция между министър-председателите на отделните провинции и канцлерката Ангела Меркел идната сряда (15 април). На своята пресконференция в четвъртък (9 април) канцлерката също оповести тази среща. От думите на Лашет обаче все пак се разбира за какви облекчения може да става дума. Малки магазини, автотърговци и автосервизи евентуално ще могат да заработят, ако стриктно спазват предписанията за хигиената - така, както това правят в момента пекарните. Лашет обаче е категоричен, че в старческите домове строгите мерки засега ще продължат да важат.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мислещ

    45 9 Отговор
    Измамата лъсва всеки ден по всевъзможни начини. Налага се диктатура и се унищожават икономиките и обществата заради фалшива заплаха като тероризма, после сигурно ще са извънземните. Ако дотогава не са чипирали всички и няма изобщо нужда да се фабрикуват нови заплахи.

    Коментиран от #15, #17, #30

  • 2 Спазвай карантината

    2 17 Отговор
    хипар
  • 3 Алфа Вълкът

    8 31 Отговор
    От коронавируса умират само недъгавити. Пускайте го вече да прочистим страната си от тях.

    Коментиран от #24

  • 4 Алфа хипар

    6 18 Отговор
    спазвай карантината
  • 5 Мутафа, да сложи очилата

    31 1 Отговор
    И да чете на ментора си! И да вземат да се чешат взаимно, какво друго да измислят, че да всеят страх, то не бяха бедствието на века, невиждана смъртност, чували с трупове ....
  • 6 Баро Вкаров

    34 4 Отговор
    За последния месец в България са умрели 10 000 човека.25 от тях е възможно да са умрели от комедията "Коронавирус"!
  • 7 Петров

    39 3 Отговор
    Май змията не е толкова отровна,колкото ни втълпяват.Има и антидот,наречен разум и отговорност.Да слагаш маска в затворени помещения е разумна мярка,не толкова ефективна,колкото успокояваща,но на открито е безумие.Насажданата паника е безумна.Кажете поне един политик,който работи за народи си в извънредно положение и вместо да успокоява нацията си,да я плаши,че Адът предстои.И това преди Великден.Капацитетите вече са много,облъчването масово.Не съм капацитет,но не съм и облъчен.Мнение на обикновен и мислещ човек.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Барба Ганьос

    25 4 Отговор
    И какво излезе сега, на лъжата краката са къси.
  • 10 Някой си

    31 2 Отговор
    Айде сега сички гробарски тролове от снощи да закачат си взимат опорките, флашките и Севдето и на боклукаааа,,,,,,,,,
    Кофти пиар ( каквото и там да значи)
    И Бойко да се закълне още веднъж във внуците си, че немския учен не бил прав!
    А оня от брифингите с траурната физиономия да маневрира към девета глуха!
  • 11 Някой си

    28 2 Отговор
    И нещо към “Факти”
    Горе в червената рамка в която сте сложили статията е написано “мнение”
    Така, мнение имат Винету и верния му Ташунко касапа, пожарникар и коремен хирург нямащи никакво понятие от вирусология.
    В тази статия не става въпрос за мнение, а за научно изследване на немски вирусолози!
    Схващате ли разликата?
  • 12 РЕАЛИСТ

    25 3 Отговор
    Разхождам се вчера в хубавото време и виждам паметник от средните векове. Зачетох се. Споменава умрелите от чума и холера. Всеки път по 1/3 от населението на градчето. Ето това е епидемия, а не това грипче, което изкараха чудовище.

    Коментиран от #14, #33

  • 13 Корона вирус. 👑👑👑

    16 1 Отговор
    Хората трябвало редовно са си мият ръцете и да внимават да не кашлят пред някого -много трудно изпълнимо за немците с тяхната култура не че ние сме много стриктни но те са в пъти пред нас особено пък немец да си сложи ръката пред устата когато се прозява няма такъв вариант можеш да му видиш всичките зъби и промби всичко чак до сливиците.
  • 14 Някой си

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "РЕАЛИСТ":

    Къде това?

    Коментиран от #20

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 мечо

    1 9 Отговор
    това вчера го цетох вав доиче цаитонк защто пак сте слет дажд качулка
  • 17 мечо

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "Мислещ":

    ти удавна си чипиран този телефон дето го носиш вав джоба какво е нали е варзан кам клетка на мобилен уператор и джи пи ес те знаият сас точнос 10 метра каде си

    Коментиран от #18

  • 18 Мислещ

    12 1 Отговор

    До коментар #17 от "мечо":

    Не е 10, доста повечко е засега (Особено в пусти райони, където се хваща сигнал само от една антена), а и чипът в тялото ще контролира с далеч повече неща от просто следене.
  • 19 Ген Ментарджийски

    14 0 Отговор
    Ето това е да имаш добре работеща здравна с-ма. А при чичо Дончо здравеопазването е за 5% от населението.
  • 20 РЕАЛИСТ

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "Някой си":

    Англия. Глостършир. Процентът на умрели пише , че е бил за цялата страна.

    Коментиран от #26

  • 21 Годсмак Вудуу

    15 0 Отговор
    Германжите не броят всеки починал с положителна проба за ковид 19 докато италианците правят точно това.

    Коментиран от #22

  • 22 Кой

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "Годсмак Вудуу":

    вярва на Дойче веле!
  • 23 6799

    9 0 Отговор
    И без короната, на ден по целия свят умират по 150,000 човека.

    Коментиран от #32

  • 24 Чичо

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Алфа Вълкът":

    А ако сред недъгавите са твои близки,или ти самия?
  • 25 Окуражващо

    5 1 Отговор
    Тук 0,00928%. Въпросът е да не си между тях. Само за доказани с тест се отнася. Всеки починал е 100%. Това е летален лрай.
  • 26 Някой си

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "РЕАЛИСТ":

    Благодаря за инфото!
  • 27 Дориан

    3 2 Отговор
    Разбира се, че ще криете данните
  • 28 ✝ JH ✝

    1 1 Отговор
    Браво на жената, Бог да я благослови и пази!
  • 29 Матей

    4 1 Отговор
    Нули,нули,нули заразени от населението и от тях нули,нули,нули починали и какво излиза в края на краищата,медийно надута гумена патица,кряка и се надува като плашило.КоЛона-виртуалис,сиреч медийно рядко щастие,дизентерия,оплескаха пейзажа.Заприличваме на С.Корея.

    Коментиран от #31

  • 30 БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мислещ":

    Тогава що Путин вкара руснаците в кошАрата.....
  • 31 БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Матей":

    Що бе в Русия как е ?
  • 32 БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "6799":

    Що тогава се затвориха цели държави....и континенти
  • 33 БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "РЕАЛИСТ":

    Това гричпе ,блокира целият свят..... Явно хората не мислят като теб.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.