Пчелният мед е хранителен вискозен, течен или кристализирал продукт, произвеждан от медоносни пчели от нектара на цветовете или секрециите от или върху живите части на растенията, които пчелите събират, трансформират, комбинират с конкретни вещества, които те отделят, складират и оставят да узреят във восъчни пити.
Медът се употребява за храна отдавна и се използва в различни храни и напитки като подсладител или ароматизатор. В някои култури той има също религиозно или символично значение, използва се и в народната медицина, пише zdrave.to.
Има мнение, че медът е не само прекрасен десерт, но и полезен продукт, който може да излекува много болести. Но дали медът е наистина полезен?
Полезен ли е наистина медът?
"За съжаление, не са проведени сериозни изследвания на меда. Знаем само, че той може да облекчи кашлицата и има лек антипиретичен ефект. Но само липовият мед е подходящ за лечение на такива симптоми. А този мед е труден за получаване. Заради липсата на големи масиви от липа, „естественият липов мед“ става полифлорен. Това означава, че включва мед, събран от различни растения“, казва Елмира Рудкевич, диетолог.
Освен това много недобросъвестни продавачи спестяват от производството на мед и не контролират количеството захар, което се добавя към готовия продукт.
Твърде много захар
Въпреки факта, че медът се счита за нискокалоричен продукт, той съдържа огромно количество естествена захар - глюкоза и фруктоза. За да ги извлече, човешкото тяло трябва да работи усилено.
Този процент на глюкоза и фруктоза може да предизвика рязък скок на кръвната захар, което се отразява негативно на цялото тяло. Противно на общоприетото схващане, медът има малко витамини и минерали.
Например само 200 чаени лъжички мед могат да осигурят дневна нужда от калций, фосфор - 270. И за да се попълни доставката на витамини, ще са необходими около три килограма мед.
Освен това протеините и аминокиселините присъстват в меда в изключително малки количества.
Трябва ли да го откажем?
Горните факти само показват, че медът не е уникален по природа, както обикновено се смята. Ето защо много диетолози не препоръчват напълно да го елиминираме от диетата си.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Чочо
17:04 28.05.2020
2 Боно диетолога
17:06 28.05.2020
3 От пчелина
17:06 28.05.2020
4 999
17:08 28.05.2020
5 Антей
17:08 28.05.2020
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 дивака
17:15 28.05.2020
8 ооо дааа
17:24 28.05.2020
9 ХОХОХО
17:27 28.05.2020
10 Антисоциалист
Напомням и други нелепи твърдения на "научната" общност:
- солта е бяла отрова;
- захарта е бяла отрова;
- брашното е бяла отрова;
- морските водорасли са богати на йод;
- антибиотиците са вредни;
- слънчевите бани предизвикват рак на кожата.
Ако вярвате на тези нелепости, може и да повярвате че медът е вреден.
Аз пък твърдя, че "научната" общност е вредна.
Коментиран от #12, #22
17:29 28.05.2020
11 Еколог
17:30 28.05.2020
12 Този коментар е премахнат от модератор.
13 Кр.Дм.Кз кмт
До коментар #12 от "Ти не си добре":
Преди да пишеш глупости,прочети първо коментара на # 10 и вникни в него какво пише човека,точно това,което мислиш и ти,но ти не си чел добре май,а само лопаш..17:45 28.05.2020
14 Лол
17:47 28.05.2020
15 супер си
До коментар #12 от "Ти не си добре":
Наздраве, пич! Не смесвай пиенето с четенето и писането!17:49 28.05.2020
16 Цеко сифоня
17:50 28.05.2020
17 Хлъц
17:50 28.05.2020
18 Този коментар е премахнат от модератор.
19 Този коментар е премахнат от модератор.
20 дявола
Коментиран от #26
18:47 28.05.2020
21 Безиме
18:47 28.05.2020
22 Аз пък
До коментар #10 от "Антисоциалист":
се чудя, кой им плаща на тези "учени" за тези "велики открития"?Ту "откриват", ту "закриват" я спанака, яйцата или маслото ...
19:12 28.05.2020
23 Plovdiv
19:50 28.05.2020
24 Би трябвало да се напише
20:42 28.05.2020
25 Този коментар е премахнат от модератор.
26 Шока
До коментар #20 от "дявола":
Прав си,те търсят най-вече капитализирана слава!21:37 28.05.2020
27 адфг
22:58 28.05.2020
28 Някой
Открит е мед в пирамидите и той не е загубил от хранителните си качества.Няма друга храна, способна да устои 4000 години!
22:58 28.05.2020
29 Този коментар е премахнат от модератор.
30 Ники
23:43 28.05.2020
31 G-point
00:35 29.05.2020
32 Φил
Пробвай с тази тухла на раменете да я събориш
06:11 29.05.2020
33 KOSEV
06:42 29.05.2020
34 Учените
07:31 29.05.2020
35 абе
07:37 29.05.2020
36 Този коментар е премахнат от модератор.
37 Този коментар е премахнат от модератор.
38 Георги
Коментиран от #47
09:52 29.05.2020
39 Браво
12:09 29.05.2020
40 Този коментар е премахнат от модератор.
41 Този коментар е премахнат от модератор.
42 Този коментар е премахнат от модератор.
43 ИВАН
17:06 29.05.2020
44 Чичко тревичко,
17:15 29.05.2020
45 Този коментар е премахнат от модератор.
46 Алоу кой реши да, се направи на модерен?
19:41 29.05.2020
47 Йо Несбьо
До коментар #38 от "Георги":
Както всичко останало, статията е преведена отнякъде, а "учените" са вероятно от Магадан. Твърде е възможно оригиналната статия да се е отнасяла до меда в магазинната мрежа, за който е нормално да е "подобряван". Елмира Рудкевич - диетолог?! Т.е. мнение от неизвестен диетолог от руско-полско-беларуски произход?!Съгласявам се за отсъствието на липов мед. Липовият мед е традиционен за Русия, като липите са били на големи площи в руските гори. Днес почти ги няма! В България пък истински липов мед няма и как да има, защото липи на големи площи никога и не е имало, всичко е размесено. Но това са проблемите в бранша и не се отнасят до качествата на биологичния мед. А кой мед за какво е полезен е още по-далечен въпрос, имайки предвид, че пчелите са в състояние да произведат мед от всякакви изходни вещества, включително кръв.
10:19 31.05.2020