Проучване: Яжте по две яйца на ден за намаляване на „лошия“ холестерол

25 Юли, 2025 10:31 2 974 10

  • яйца-
  • холестерол-
  • лош холестерол-
  • храна-
  • здравословно хранене

Новото изследване опроверга твърдението, че консумацията на яйца покачва холестерола

Проучване: Яжте по две яйца на ден за намаляване на „лошия“ холестерол - 1
Снимка: Shutterstock

Яйцата – често критикуван продукт на закуска, може би не заслужават лошата си репутация, отбелязва БТА. Ново изследване, публикувано в юлския брой на American Journal of Clinical Nutrition, показва, че умерената им консумация носи ползи за сърдечното здраве, съобщава UPI.

Дълго време се е смятало, че яйцата повишават риска от сърдечни заболявания заради съдържанието си на холестерол. Но според новото проучване, при хора, които консумират по две яйца дневно, се наблюдава намаление на нивата на „лошия“ LDL холестерол — при условие че останалата част от хранителния им режим е бедна на наситени мазнини.

Изследването подчертава, че именно наситените мазнини в храната, а не холестеролът от яйцата, са основният фактор за повишаване на LDL холестерола.

„Можем уверено да заявим, че предоставихме сериозни доказателства в защита на скромното яйце“, казва водещият автор на изследването проф. Джон Бъкли от Университета на Южна Австралия в прессъобщение. „Когато става дума за готвена закуска, притесненията трябва да са насочени към бекона или колбасите, а не към яйцата“, допълва той.

Според проф. Бъкли, яйцата представляват уникална храна – богата на холестерол, но с ниско съдържание на наситени мазнини.

В изследването са участвали 61 възрастни на възраст между 18 и 60 години със средни нива на LDL-холестерол от 105. За справка – стойности над 100 се смятат за повишен риск за сърдечносъдови заболявания, а над 160 – за високорискови, според данни на медицинския център Cleveland Clinic. Този тип холестерол допринася за натрупването на плака по стените на артериите, което може да доведе до инфаркт или инсулт.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 14 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ако не ядете няма

    7 6 Отговор
    откъде да дойде холестерол . жълтъка има лош холестерол . белтъка добър . така влизат в битка помежду си . 2 яйца спрямо килограмите е малко . едно яйце е 40-50 грама . сумис или бодибилър ядат по 30-40 на ден . има хора дето цял ден само за ядене мислят . на морето цаца , а в града бургери . какъв избор да имат . 2 яйца, китка магданоз, 4 литра вода , кат на фронта . германките са доста закръглени . и децата са кат родителите - тлъсти и глупави .
  • 2 боян расате

    1 8 Отговор
    ще ядем - по 45 яйца на ден

    Коментиран от #4

  • 3 Без диабет и килограми

    29 2 Отговор
    С демокрацията дойдоха псевдо науките и псевдо изследванията. Яйцата били вредни, млякото било вредно, захарта била вредна, хлябът бил вреден. Затова толкова болни хора има сега, целта бе да са вързани с фармациите и добавките. През соца всяко дете знаеше да си направи само пържени яйца, ако е гладно. Дебели деца нямаше, ядяхме бонбони без никой никога да ни ограничава, банички за 10ст и кифли с мармалад за 5 Ст. Млякото и айряна, компоти и нектари пиехме на поразия, за диабет не бяхме чували и не ни плашиха с него.

    Коментиран от #5

  • 4 Някой

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "боян расате":

    То аз съм чувал например за съветски щангист, който на времето на закуска е ял така, но не помня точно колко яйца - десетки. И дали не бе само белтъците. Все пак едно време не са имали така да отделят неща и да може да си купи белтъци (протеини на английски) отделно.

    Коментиран от #6, #8

  • 5 Някой

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "Без диабет и килограми":

    Не съм толкова стар, но съм чувал, че навремето са купували кисело мляко, като са го рязали с нож и отрязаното са го слагали на носени паници.

    Коментиран от #9

  • 6 Някой

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    Май щангистът ядеше 36 белтъка на закуска, ако си спомням правилно.
  • 7 вен серемос

    15 3 Отговор
    Стига сте плямпали! Българинът трябва да яде всичко :плодове и зеленчуци,месо/съдържа 22 аминокиселини-свинското месо/.Имаме най-вкусната българска кухня!!! Докато в наркоманските щати, в каторжническа ,фашистка баптистка Канада , сектите в Англия,при чифу-.;ти-.;те-нямат качествена храна.Ядат хартия, -изкуствено произведени плодове и зеленчуци.За яйцата и те са полезни, особено снесени от Български кокошки.В Русия също ядат истинска храна.Колоко до алкохолиците ,ще изброя пиянските страни:1/Ирландия,? Шотландия,3/ Прибалтика/литва,латвия естония/4/Финландия, 5/ Франция и на последните места са :6/Русия,7/ България.Четете, и не плямпайте,като Борисов, Урсула, Киро-.тъпото, кокорчо,гнома, Пуевски, Магарев Тошко-африкански-Герб, ЕС, ПП/ДБ,СДС,Дъ ПъСъ.Нещастници!!!
  • 8 С две леви рЪце ли си

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    Не можеш да разделиш желтъка от белтъка на сурово или сварено яйце?
  • 9 Виждал съм го

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Някой":

    По селата всяко ткзс само си правеха за нуждите на селото пастьоризирано мляко в бутилки прясно и кисело мляко в буркани. Имаше неудобство , че искаха замяна на стъклариите, защото селяните не искаха да връщат бурканите и шишетата макар, че бяха платени. На една бригада в едно село правеха кисело мляко в тавите от стола и нарязваха порциите на квадратчета като парчета мусака и го сервираха в чинии за супа.
  • 10 Псевдо медицина

    10 0 Отговор
    Отдавана приемам всякакви "изследвания" и твърдения на диетологията с насмешка. През няколко месеца излиза "изследване" с противоположен резултат. Яйцата, кафето, месото, меда... През няколко месеца са ту полезни, ту вредни.