Яйцата – често критикуван продукт на закуска, може би не заслужават лошата си репутация, отбелязва БТА. Ново изследване, публикувано в юлския брой на American Journal of Clinical Nutrition, показва, че умерената им консумация носи ползи за сърдечното здраве, съобщава UPI.
Дълго време се е смятало, че яйцата повишават риска от сърдечни заболявания заради съдържанието си на холестерол. Но според новото проучване, при хора, които консумират по две яйца дневно, се наблюдава намаление на нивата на „лошия“ LDL холестерол — при условие че останалата част от хранителния им режим е бедна на наситени мазнини.
Изследването подчертава, че именно наситените мазнини в храната, а не холестеролът от яйцата, са основният фактор за повишаване на LDL холестерола.
„Можем уверено да заявим, че предоставихме сериозни доказателства в защита на скромното яйце“, казва водещият автор на изследването проф. Джон Бъкли от Университета на Южна Австралия в прессъобщение. „Когато става дума за готвена закуска, притесненията трябва да са насочени към бекона или колбасите, а не към яйцата“, допълва той.
Според проф. Бъкли, яйцата представляват уникална храна – богата на холестерол, но с ниско съдържание на наситени мазнини.
В изследването са участвали 61 възрастни на възраст между 18 и 60 години със средни нива на LDL-холестерол от 105. За справка – стойности над 100 се смятат за повишен риск за сърдечносъдови заболявания, а над 160 – за високорискови, според данни на медицинския център Cleveland Clinic. Този тип холестерол допринася за натрупването на плака по стените на артериите, което може да доведе до инфаркт или инсулт.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 ако не ядете няма
10:42 25.07.2025
2 боян расате
Коментиран от #4
10:59 25.07.2025
3 Без диабет и килограми
Коментиран от #5
11:01 25.07.2025
4 Някой
До коментар #2 от "боян расате":
То аз съм чувал например за съветски щангист, който на времето на закуска е ял така, но не помня точно колко яйца - десетки. И дали не бе само белтъците. Все пак едно време не са имали така да отделят неща и да може да си купи белтъци (протеини на английски) отделно.Коментиран от #6, #8
11:10 25.07.2025
5 Някой
До коментар #3 от "Без диабет и килограми":
Не съм толкова стар, но съм чувал, че навремето са купували кисело мляко, като са го рязали с нож и отрязаното са го слагали на носени паници.Коментиран от #9
11:12 25.07.2025
6 Някой
До коментар #4 от "Някой":
Май щангистът ядеше 36 белтъка на закуска, ако си спомням правилно.11:20 25.07.2025
7 вен серемос
11:36 25.07.2025
8 С две леви рЪце ли си
До коментар #4 от "Някой":
Не можеш да разделиш желтъка от белтъка на сурово или сварено яйце?11:47 25.07.2025
9 Виждал съм го
До коментар #5 от "Някой":
По селата всяко ткзс само си правеха за нуждите на селото пастьоризирано мляко в бутилки прясно и кисело мляко в буркани. Имаше неудобство , че искаха замяна на стъклариите, защото селяните не искаха да връщат бурканите и шишетата макар, че бяха платени. На една бригада в едно село правеха кисело мляко в тавите от стола и нарязваха порциите на квадратчета като парчета мусака и го сервираха в чинии за супа.12:02 25.07.2025
10 Псевдо медицина
12:23 25.07.2025