Last news in Fakti

16 Юни, 2020 12:18 1 994 8

22% от населението е в риск от тежко протичане на COVID-19

  • население-
  • коронавирус-
  • риск-
  • тежко протичане-
  • болести-
  • диабет

Хората с диабет трябва да бъдат предпазливи

22% от населението е в риск от тежко протичане на COVID-19 - 1
Снимка: Shutterstock

Приблизително 1,7 млрд. души или 22% от глобалното население е в риск от тежко протичане и смърт заради COVID-19, сочи ново проучване публикувано в реномираното медицинско издание „Лансет“.

До момента от новия коронавирус са се разболели 8 120 000 души по цял свят, а болестта е довела до смъртта на 439 225 пациенти – и това само за шест месеца. Най-тежко протичане се наблюдава при хора с придружаващи заболявания като диабет и болести, засягащи сърцето и белите дробове. В тази категория попада един на всеки пет души от световното население, предаде bTV.

Проучването обхваща 11 категории придружаващи заболявания, които могат да доведат до по-висок риск от тежко протичане на COVID-19. За целта са използвани данни от Световната здравна организация и здравните власти на Съединените щати и Великобритания. В списъка са включени пациенти, които редовно приемат имуноподтискащи лекарства – хора с автоимунни заболявания, например. Във финалната бройка са включени данни от почти 200 държави.

Проучването е установило също, че около 4% от световното население – приблизително 349 млн. души, ще имат нужда от лечение в болница. В това число влизат и хора без никакви придружаващи заболявания. Трябва да се уточни, че в проучването не са включени възрастни хора без придружаващи заболявания. При тях рисковият фактор е единствено възрастта. Не са включени и фактори като бедност и наднормено тегло, които могат да доведат до повишен риск от по-тежко протичане на болестта и липса на медицинска грижа.

„Повишеният риск не е равен на висок риск. Това е категория, която важи само за малка част от пациентите“, коментира д-р Андрю Кларк, един от авторите на проучването. Той допълва, че дори при наличието на придружаващо заболяване не е задължително пациентът да се нуждае от болнично лечение. Учените уточняват, че рисковите фактори се променят в зависимост от географското местоположение на пациентите. Социалният статус и живот на хора с едни и същи придружаващи заболявания е различен в отделните държави и това би довело до различен развой на болестта.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хайко

    6 9 Отговор
    Без майтап, това са почитателите на Кремъл и комунизма! Но това е сериозно наистина и не е бъзинга като другите ми коментари! Замислете се!
  • 2 вес

    7 4 Отговор
    Щом Бил Гейтс мисли за нас, дупе да ни е яко!
  • 3 Сали чобан

    1 14 Отговор
    Моето сърце принадлежи на Борисов и Герб!89% от народа подкрепя Герб!
  • 4 Светът не е същия

    0 2 Отговор
    и щатите са на второ място в света по разпространение на вируса и най голям брой заразени, защото не са научени и нямат културата да спазват правилата за изолация, масова карантина и дистанциране на населението с въведени КПП и проверки с термокамери между отделните щати с въведено извънредно положение със забрани за събиране и пътуване от щат в щат, а в търсене все на печалби и икономически изгоди разрешават свободното предвижване на хора с коли и камиони с товари, от източния чак до западния бряг на САЩ...
  • 5 Басри Алиев

    0 1 Отговор
    В отровението на Йоан си пише-ще загине една трета от човеците само от първата чаша.......
  • 6 кой не вид

    1 3 Отговор
    COVID 19 НЕ СЪЩЕСТВУВА,колкото и да ви се иска!

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "кой не вид":

    За вирусолозите е познат от 60-те години. Но изобщо не е толкова опасен, колкото ни го представят. Това е един многоцелеви тест, който дава информация, която нито едно разузнаване не може така мащабно да събере. Включително да оберат не само народите, а направо цели държави. Тотално икономическо сриване. Определено накрая някой ще станат грозно богати.
    КОЙ ИМА ТОЛКОВА ВЛАСТ ЗА ДА ЗАСТАВИ ВСИЧКИ ПРАВИТЕЛСТВА ДА СА ТАКА ПОСЛУШНИ??? И какво ли следва след това???
  • 8 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "кой не вид":

    За вирусолозите е познат от 60-те години. Но изобщо не е толкова опасен от колкото ни го представят. Всичко останало е да оберат не само народите, а направо цели държави. Тотално икономическо сриване. Определено накрая някой ще станат грозно богати.
    КОЙ ИМА ТОЛКОВА ВЛАСТ ЗА ДА ЗАСТАВИ ВСИЧКИ ПРАВИТЕЛСТВА ДА СА ТАКА ПОСЛУШНИ???