Last news in Fakti

8 Септември, 2020 10:56 3 936 2

10 държави въведоха ограничения за пристигащи от Испания

  • испания-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • забрана-
  • ес-
  • европа-
  • шенген

Има ръст на заразените с коронавирус в Испания

10 държави въведоха ограничения за пристигащи от Испания - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Десет европейски държави от Шенгенското пространство въведоха ограничения или карантина за пристигащите от Испания граждани, а други пет изискват PCR тестове и здравни сертификати.

Испанското външно министерство публикува на сайта си пълния им списък в опит да предотврати хаоса при международните пътувания, предаде БНР. Испания е сред най-пострадалите от коронавируса европейски държави. Сериозно пострада туризмът.

Свободното движение на хора формално бе възстановено през юни преди началото на туристическия сезон, но на практика много от държавите забавиха част от ограниченията си. Това доведе до срив на туристическия сектор в Испания и загуби в размер на девет милиарда и 500 милиона евро само за месец юли. Тази цифра надвишава парите, предвидени от правителството за министерството на здравеопазването и образованието.

В Испания туризмът представлява 12,7% от БВП и почти 13 процента от заетостта. През юли туристите са били 2,5 млн., което е 75 % спад в сравнение със същия период на миналата година. Затова и туристическият сектор в Испания критикува ограничителните мерки за пътувания в Шенген. Ситуацията е толкова критична, че Брюксел представи предложение за хармонизиране на критериите за определяне на епидемиологичния риск на дадена държава.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    5 1 Отговор
    Като през Комунизъма, 2 седмици на море и после цяла година на ТКЗС.
  • 2 Къде ви са фактитите

    4 0 Отговор
    Вие не можахте ли да публикувате тези 10 държави, та трябва да търсим и сайта на исп.министерство?