20 Октомври, 2024 08:16 1 454 3

20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата

  • остеопороза-
  • световен ден

На тази дата стартира и едногодишна кампания, посветена на повишаване на глобалната осведоменост относно превенцията, диагностиката и лечението на остеопорозата

20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата - 1
Снимка: Shutterstock

На 20 октомври отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата. Тази година мотото на деня в е "Да предотвратим повторно счупване"!

Денят се чества ежегодно на 20 октомври. На тази дата стартира и едногодишна кампания, посветена на повишаване на глобалната осведоменост относно превенцията, диагностиката и лечението на остеопорозата и метаболитните костни заболявания. Организира се от Международната Остеопорозна Фондация (IOF).

Стартът на отбелязването на Световния ден на остеопорозата е на 20 октомври 1996 г. Инициативата е на Националното Остеопорозно общество на Обединеното кралство и се поддържа от Европейската комисия. От 1997 г. денят се организира от Международната Остеопорозна Фондация. През 1998 г. и 1999 г. Световната здравна организация е действала като съорганизатор на Световния ден на остеопорозата. Остеопорозата е най-разпространеното костно заболяване, което се характеризира с намалена костна плътност и нарушения в структурата на костната тъкан. При него костите стават крехки, чупливи и съществува риск от това да настъпят животозастрашаващи фрактури /СЗО – Световна здравна организация/. Това заболяване се развива години наред без видими признаци и се открива тогава, когато се получи счупване, което може да застраши живота или да предизвика инвалидизация. Тези счупвания, наречении още в медицината фрактури, най-често са предизвикани от минимални по сила травми, които иначе не биха навредили кости с нормална плътност. Приблизително половината от хората, които са преживели остеопоротична фрактура, ще имат в бъдеще и още, ако не се предприеме лечение. Данните сочат, че 68% от жените и 59% от мъжете с бедрена фрактура са претърпели поне още едно счупване. Милиони хора по целия свят страдат от остеопороза. Ето защо Международната Остеопорозна Фондация нарича заболяването "тихия крадец".


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нощен

    2 0 Отговор
    Всички болести са Страдания Здравето е най голямото Богатство
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Среднощен

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "гробар":

    Как не те е Грях