Last news in Fakti

26 Октомври, 2020 07:36 3 323 57

COVID-19 отделението в "Пирогов" е препълнено, пациенти има дори в мазето

  • пирогов-
  • коронавирус-
  • пациенти-
  • здравеопазване-
  • здравна система

Една медицинска сестра и един лекар се грижат за 50 пациенти

COVID-19 отделението в "Пирогов" е препълнено, пациенти има дори в мазето - 1
Снимка: БГНЕС

Коронавирусното отделение в спешния институт "Пирогов" в София вече е изцяло запълнено. За медицинския персонал там няма никакво съмнение, че това е нов пик на епидемията.

"Днес (бел. ред. вчера) на работа там са само една сестра и един лекар на смяна. Да поемат грижата за 50 пациенти е на ръба на техните възможности. Наложило се токсикологията да отстъпи сградата на COVID-пациентите, за да може да са изолирани. И трите етажа на сградата са вече пълни с пациенти. Това са, както казах, три етажа болни - не е клиника, просто е пригодена за случая. Има болни дори в мазето", обясни пред БНТ Йонко Йончев, специализант вътрешни болести.

Д-р Йончев е единственият дежурен лекар за трите етажа болни. При изписване на един пациент от "Пирогов" леглото му веднага заема друг. И лекарят, и единствената сестра на смяна не са в обичайните предпазни облекла. Но и няма вече нужда. И двамата са били позитивни и имат имунитет. И не са единствените. Голяма част от лекарите в спешния институт имат антитела. Сестрата е крайно ангажирана да зареди лекарствата и спринцовките за всички пациенти. Това ѝ отнема повече от два часа. Успява да обиколи всички за час и половина.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 31 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А ..

    50 7 Отговор
    Скоро в мазето ще са безработните гладните
  • 2 SARS

    54 4 Отговор
    В мазето не е ли моргата?! :\
  • 3 Така е

    70 8 Отговор
    като цената на пътеката е 1200 лева.Нищо чудно скоро и на булеварда пред болницата да ги "хоспитализират".

    Коментиран от #6, #27

  • 4 Karosel

    21 55 Отговор
    Пращайте Мангъра като медицинска сестра да обслужва болежките на хората!
  • 5 гост

    61 5 Отговор
    Дайте статистика, колко от тези "пациенти" са наистина болните и имащи нужда от медицински грижи? Другото е политика

    Коментиран от #7, #52

  • 6 Гост

    10 41 Отговор

    До коментар #3 от "Така е":

    Не пътеката е виновна а такива като теб!!

    Коментиран от #17

  • 7 Гост

    12 32 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Айде пак на мангъра глупостите .... Ами отиди доброволец и сам виж бе

    Коментиран от #22

  • 8 Грейс

    22 5 Отговор
    Малииий, то са едни грижи в мазето, по бързо да ги пренасят в моргата.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Само СДС

    4 25 Отговор
    Cтигa cтe ce прaвили нa луди! Китaй и Руcия пoчти унищoжихa CAЩ и Eврoпa c биoлoгичнo oръжиe ''нaужким'' изпуcнaтo oт лaбoрaтoрия зa биoлoгични oръжия в Ухaн cтрoeнa и oбoрудвaнa oт руcнaци и 2 мeceцa тeaтър! Aкo живeeхтe в Китaй или Руcия дa ce рaдвaтe и дa пeeтe, чe нямa кoрoнaвируc, нo живeeтe в cтрaнa oт EC кoятo ce унищoжaвa в мoмeнтa кaктo и икoнoмичecки, тaкa чe cпукaнa ви e рaбoтaтa и щe ce влaчитe пo кoрeм oт прoтecти cкoрo нa жълтитe пaвeтa, нo cтe ни в ръчичкитe! Щe прoтecтирaтe тaкa и прeз 2021 aкo oживeeтe! Ниe aнтикoмуниcтитe и aнтиaтeиcтитe cмe пo твърди, издръжливи и кoрaви....Пoкръcтeтe ce и пoвярвaйтe в Cпacитeля!

    Коментиран от #12, #16, #50

  • 11 Кarosel

    6 23 Отговор
    При Мангъра да пратим първо ватенките и петолъчниците да ги умори на по-бързо. Че ни обллъчват с простотията си!

    Коментиран от #55

  • 12 АНОНИМЕН

    21 0 Отговор

    До коментар #10 от "Само СДС":

    Грешка! Точно тази въпросната набедената лаборатория в Ухан е строена от французи с френско оборудване! А дали точно оттам е изпуснат вируса - клюкините бяха много разнообразни?!
  • 13 БОРИМЕЧКАТА

    27 6 Отговор
    Един интересен факт:В малко градче в Южна България,за последните две седмици всички привърженици на ГЕРБ са диагностицирани с КОВИД-19,полежали в болницата и по-живо по-здраво.Никой от друга партия не можал да се разболее.Оставям на мислещите хора в сайта да изкажат предположения за избирателността на вируса....
  • 14 мнение

    19 2 Отговор
    В държавата с най-много болници на глава население, рекорден бюджен за здравна каса спрямо БВП 100 души в интензивно и 2000 хоспитализирани от ковид се оказват непосилни.....Легла изведнъж няма достатъчно, лекарите избягали, пълна пародия е всичко. А бяха времена, когато не те поглеждаха ако не им буташ на ръка, отделно от каса и заплата....Сега като се напекоха нещата си обраха крушите и се скриха по частните кабинети мършите.....
  • 15 Karosel

    10 19 Отговор
    Мангър стига разтяга само масали! Отиди на место, влез в едно отделение и питай хората какво им е! И аз като теб мога да дъвча дъвка, но аз не съм доктор! Малко уважение към колегите си имаш ли?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Виновна е

    12 5 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    защото и аз плащам за нея а често тя "лекува" хора без симптоми.
  • 18 SSsss

    25 4 Отговор
    Прост народ!Вероятноста да умреш в болница е 80%,защото болниците,вече не са болници а търговски дружества.Пълнят ги със здрави хора заради пари, а тези здрави хора са подложени на лечение,което им убива имунната система.Всеки човек е носител на 1000 вируса,но това не го прави болен.Ковид 19 е най голямата измама от 2000 години насам.Ще дам само един пример:В Италия,общата смъртност на ден спрямо миналата година е с 4% по ниска.Не влизайте в болници,защото ще ви уморят.Скоро ще има нов световен ред а в момента е само генералната му репетиция.

    Коментиран от #19

  • 19 Karosel

    5 16 Отговор

    До коментар #18 от "SSsss":

    Сега разбрах, защо Мангъра призовава да не ходим в болница. По-добре да умираме на улицата на път за погребалното бюро - за по-еФтинко!

    Коментиран от #20, #44

  • 20 БАЦЕ БАЦИЛА

    8 3 Отговор

    До коментар #19 от "Karosel":

    Ми тръгни по-рано,да можеш да стигнеш до бюрото,все пак.....
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 гост

    13 4 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Не всички имат нужда от това някой да мисли вместо тях. Ако използваш малко мозъка си и погледнеш общата картина на смъртността в България ще видиш, че бройката не се е променила значително в годините. Променят причината защото в момента болниците имат финансова изгода. Дори жената която отказаха да приемат 5 болници в Пловдив заради съмнение от К-19 накрая издъхна т 6-тата с отрицателни тестове, но забавено белодробно лечение в смъртния и акт пише К-19 като 1-ва причина. Заради тази алчност за власт и пари хора които наистина имат нужда оставят извън болничната система. Но по-лесно е да следваш кервана само да не изпаднеш в нужда, че тогава "спасявай се сам".
  • 23 Санитар

    11 4 Отговор
    ПиСиАр теста не върши работа за достоверна диагностика казва неговият създател. Не носете маски предизвикват хронични проблеми на дихателните пътища. Понижават имунитета включително и срещу короната!

    Коментиран от #29

  • 24 Румен

    9 2 Отговор
    Нали строгите мерки бяха за да може системата да се подготви?
    Май и те се подготвят Като снегочистачите които февруарския сняг ги изненадва
  • 25 Само СДС

    4 11 Отговор
    Трябвa дa cи иcтинcки нeщacтник и кaрък зa дa cи руcoфил и дa гладуваш и мрeш oт последствията на руcкo биoлoгичнo oръжиe, бaвнo, мъчитeлнo и cигурнo и дa cи caмoвнушaвaщ прeз тoвa врeмe, чe мрeш oт aмeрикaнcкo тaкoвa или мрeш oт ''Мaнгърoвщинa'':):) Cтигa cтe ce прaвили нa луди! Китaй и Руcия пoчти унищoжихa CAЩ и Eврoпa c биoлoгичнo oръжиe ''нaужким'' изпуcнaтo oт лaбoрaтoрия зa биoлoгични oръжия в Ухaн cтрoeнa и oбoрудвaнa oт руcнaци и 2 мeceцa тeaтър! Aкo живeeхтe в Китaй или Руcия дa ce рaдвaтe и дa пeeтe, чe нямa кoрoнaвируc, нo живeeтe в cтрaнa oт EC кoятo ce унищoжaвa в мoмeнтa кaктo и икoнoмичecки, тaкa чe cпукaнa ви e рaбoтaтa и щe ce влaчитe пo кoрeм oт прoтecти cкoрo нa жълтитe пaвeтa, нo cтe ни в ръчичкитe! Щe прoтecтирaтe тaкa и прeз 2021 aкo oживeeтe! Ниe aнтикoмуниcтитe и aнтиaтeиcтитe cмe пo твърди, издръжливи и кoрaви....Пoкръcтeтe ce и пoвярвaйтe в Cпacитeля!
  • 26 Пълни глупости

    11 2 Отговор
    Нали от вчера спряха плановия прием и операциите, значи 90% от болниците са празни, а 90% от персонала си клати краката и чака края на месеца да си вземе заплатите.
  • 27 Имаш много ниско IQ

    9 9 Отговор

    До коментар #3 от "Така е":

    Нали осъзнаваш, че тези 1200лв на човек са много по-малко от 10-12 000, които щяха да вземат от човек с планова операция, ако не бяха запълнили отделението с Ковид? Хайде сега спри да пишеш глупости и да манипулираш хората с подвеждаща информация.

    Коментиран от #32, #33

  • 28 Неправилната

    5 0 Отговор
    диагноза до какво води?
    Същото е с тези тестове сега след като е казал дори самият им откривател колко подвеждащи могат да бъдат резултатите им и т.н.
    И за това споделиха много неща някои хора и вече обърквацията стана огромна,кой болен кой здрав иди разбирай и с какво го лекуват и лекуват ли го кой да ти каже?
    Бонбони с етерични масла и сода е най-новият хит за Ковид 19 споделен от проф Физиономията.
    Хайде да ви е спорна и лека седмицата.

    Коментиран от #31

  • 29 Реалност

    8 0 Отговор

    До коментар #23 от "Санитар":

    Създателя не PCR теста почина миналата година, а теста го е изобретил през 1983г. за да открива ХИВ, самия той казва, че не може да се вярва 100% на теста му защото наред с ХИВ открива и голяма група вируси наред с грип А и грип Б!

    Коментиран от #43

  • 30 Joko

    1 0 Отговор
    Е нали нямаш уж имунитет даже и да си бил изкарал короната?
  • 31 Миризлив пор

    7 4 Отговор

    До коментар #28 от "Неправилната":

    То хората си го казват ама някои за власт и слава все изопачават истината. На 80% им минава с бонбонки, супички, някой и друг парацетамол. Останалите 20% им слиза към дробовете, точно тези са в болниците и за тях са проблемите.

    Коментиран от #35, #47

  • 32 Хахаха

    7 5 Отговор

    До коментар #27 от "Имаш много ниско IQ":

    А твоето IQ е отрицателно:) Една операция струва примерно 10 000 лв и се изисква подготовка, самата операция и следоперативни дейности, също така хирург, анестезиолог и асистенти, докато "лечението" на корона струва 20 лв и не изисква нищо.
  • 33 Гоуем умник си

    8 5 Отговор

    До коментар #27 от "Имаш много ниско IQ":

    обясни на нас невежите защо се приемат за лечение хора без симптоми а такива с отрицателни тестове се оставят да умрат докато обикалят болници от които ги гонят?

    Коментиран от #36

  • 34 Next

    7 0 Отговор
    1 лекар и 1 мед. сестра на 50 човека малко ми звучи нереално.
  • 35 Да ама не

    10 7 Отговор

    До коментар #31 от "Миризлив пор":

    99% от хората в болници са с хрема и кашлица, иначе казано грип, останалите са с пневмония, която също като грипа си съществува от векове.

    Коментиран от #37, #40, #45

  • 36 Бръщолевиш

    6 3 Отговор

    До коментар #33 от "Гоуем умник си":

    Как реши, че някой приема хора без симптоми? Или жената на таксиджията пред панелката така каза? Хахаха
  • 37 Лекар

    8 4 Отговор

    До коментар #35 от "Да ама не":

    Ти видя ли го това с очите си? Ако не си - отиди доброволец и провери, вероятно ще промениш мнението си.

    Коментиран от #39

  • 38 Ехааааа

    8 5 Отговор
    "Cecтрaтa e крaйнo aнгaжирaнa дa зaрeди лeкaрcтвaтa и cпринцoвкитe зa вcички пaциeнти. Тoвa ѝ oтнeмa пoвeчe oт двa чaca. Уcпявa дa oбикoли вcички зa чac и пoлoвинa."...работи по два часа, направо се преуморила горката, че даже можело и маска да не носи, я да отиде в производството да бъхти по 8-12 часа на ден с маска да я видим каква песен ще запее
  • 39 Да ама не

    7 6 Отговор

    До коментар #37 от "Лекар":

    Готово, уреди ми договор за 500 лева на смяна, казваш кога и къде и съм там, даже от бонуса 1000 лева ще се откажа.

    Коментиран от #41

  • 40 Миризлив пор

    8 2 Отговор

    До коментар #35 от "Да ама не":

    С хрема и кашлица не приемат от пролетта, кога се мислеше че всеки развива пневмония. Сега се приемат само тежките, дава им се кислород и антибиотици да не развият нещо по-сериозно. Не слушай какво ти говорят хора, които никога не са влизали там.
  • 41 Лекар

    8 2 Отговор

    До коментар #39 от "Да ама не":

    Доброволец, мойто момче, да помагаш безвъзмездно на хората. Нали си умен и ставаш за нещо - ако да, значи имаш хубава работа и висока заплата и можеш да си го позволиш :)

    Коментиран от #56

  • 42 Дълбоко Виждащ

    3 2 Отговор
    Защо ги Държат ???Да не би Пирогов да е станал -Дом за бездомни???С Какво хранят толкова народ???КОЙ НОРМАЛЕН ЧОВЕК БИ ВЛЯЗЪЛ В бг -БОЛНИЦА???Единственно при неотложна нужда от ОПЕРАЦИЯ,но сега и това не ви препоръчвам! Реката на времето -минава професоре.........................
  • 43 Иди разбирай

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Реалност":

    какво откриват и какво лекуват докторите и какво всъщност му има на човека.
    Случайно ли е да се правят изследвания на повече от две места ако има сериозни проблеми човек?
    Тук всичко е като поточна линия.
    Все едно сме добитък.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Храна за размисъл

    4 2 Отговор

    До коментар #35 от "Да ама не":

    Човек има някакъв проблем по време на СПИН пандемията,те не му лекуват проблема,а го карат като серопозитивен и после човека починал.
    Нещо подобно сега става.Правят тест за Ковид,а човека явно има други проблеми и всеки го вкарват в Ковид схемата.
  • 46 Крали Марко

    1 2 Отговор
    Да ,важно е да се плаща, Яко да се плаща по клинична пътека! Длни мръсни шарлатани-знахари ! Стига с ТАЯ паника и страх бре! Мария какво целиш с написаното..?!
  • 47 Не случайно има един виц

    2 2 Отговор

    До коментар #31 от "Миризлив пор":

    Грип се лекува с антибиотици за една седмица и седем дена с чай и лимон.
    Въпросът е кой с какво избира да се лекува и вкарва в тялото си.

    Коментиран от #48

  • 48 Миризлив пор

    2 1 Отговор

    До коментар #47 от "Не случайно има един виц":

    Хич не е виц това което казваш а си е живата истина. Проблема тук за разлика от обикновения грип е, че слиза към дробовете, лекува се не самия грип а усложненията които прави. Вземете попрочетете малко бре хора, и за предпочитане не у фейсбук с линкове към странни сайтове а някоя сериозна външна медия.
  • 49 Пирогов

    1 2 Отговор
    Няма място за шеги! Майтапчиите да дойдат , да видят на място и да помогнат с каквото могат!
  • 50 Breaking Bad

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Само СДС":

    Пий cи лeкaрcтвaтa рeдoвнo и нe пиши eдни и cъщи глупocти пoд вcякa cтaтия!
    Знaeш ли чe кoгaтo чoвeк пoлудявa, му ce cтрувa чe тoй e нaрeд, нo вcички други ca ce пoбъркaли? Зaмиcли ce нaд тoвa нeщo :)
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Как ще разберат, когато няма достъпни скенери и кой да работи на тях. Най ефективния начин е да се види дали са засегнати долните дихателни пътища. И пациента навременно да се лекува! В България, "обикновените" (защото няма обикновен човек) хора просто лежат на едни болнични легла и биват лекувани с филийка хляб и парче салам.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Госあ

    4 1 Отговор
    Факти, явно сте абсолютно зависим и манипулативен сайт с полуграмотни журналисти и 80% "много умни" читатели. Но въпреки това, за останалите 20% ще продължа да пиша постове. Освен това интерфейса не е лошо направен. Явно все пак някой си е свършил работата.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Ти колко

    1 4 Отговор

    До коментар #41 от "Лекар":

    богаташи си видял доброволци в критични ситуации бе умник?
  • 57 Ти си обратното на умник

    4 0 Отговор
    Божков няма да го видиш, така е. Но някой успял и умен с хубава, честно изкарана заплата ще видиш. Който има мозък и желание - успява, не търси причина за неуспехите си в другите.