Last news in Fakti

7 Ноември, 2012 07:10 9 585 2

37% от българите имат разширени вени

  • разширени вени-
  • венозната недостатъчност-
  • д-р васил червенков-
  • токуда

Около 37% от българите страдат от различни форми на венозна недостатъчност , сочи доста широко проучване по този въпрос, проведено в България. Това съобщи за Факти.бг доц. д-р Васил Червенков, завеждащ Клиника „Съдова хирургия и ангеология” в МБАЛ „Токуда”. По това заболяване се нареждаме някъде по средата на класацията сред останалите страни в Европа. Между 25% и 50% варират заболелите и в страните от ЕС.

В клиниката лекуват както венозни проблеми, така също и артериални. „Артериалните стеснения или запушвания водят до намаляване на комфорта на живот и в крайни степени могат да застрашат крайник, което може да доведе до ампутацията му. При пациентите най-често се засягат долни крайници, понякога това води до куцане и това да се окаже в различна степен инвалидизиращо за пациента. Най-често са засегнати мъжете – пушачи, а още по-често поставени на риск от артериални тромбози са диабетиците – и пак по-често мъжете. Разбира се страдат и жени, които най-често са диагностицирани с диабет. Обичайно за тези заболявания се проявават на вързраст над 60-65 години. Младите хора по-рядко са наши пациенти, но трябва да се подчертае, че при тях заболяването протича по-неблагоприятно, тъй като може да се касае за артеросклероза и имунен процес, който засяга съдовете”, коментира доц. Червенков.

Новите процедури и подходи в диагностиката

В отделението разполагат с пълна гама от съвременни средства за диагностика и лечение, като в диагностичен план се извършват всички ултразвукови неинвазивни методи за диагностика. Апаратурата е най-висок клас ултразвукова техника за цветно дуплекс доплер скениране.

Клиниката по съдова хирургия и ангиология има възможност да се провежда както оперативно, така и с медикаментозно лечение на венозните и артериални заболявания.

„Що се отнася до методите на лечение, освен целия спектър медикаментозни терапии и хирургични процедури, рутинно прилагаме и редица съвременни методики за  повлияване на хроничните и спешни съдови състояния като минимално инвазивни интервенции /така наречените безкръвни операции/ и хибридни интервенции, които съчетават предимствата на минимално инвазивните техники с пълната гама на  класическата отворена хирургия, когато това е необходимо”, коментира доц.  Васил Червенков.

През 2011 година в клиниката са направени над 1250 оперативни интервенции, а до момента те са над 1100, като се очертава до края на годината да достигнат 1300. Клиниката има договор с НЗОК по всички клинични пътеки в областта на съдовата хирургия и ангиологията, разполага с 22 легла и екип от 8 лекари и 14 сестри. Приемът е както планов – чрез предварително записване на тел: 02/403 4918, така и по спешност 24 часа в денонощието.

„При лечението се стараем да бъдем минимално инвазивни, не само защото това означава щадящ подход към пациента и по-бързо възстановяване, но и защото в нашата работа броят на хирургичните опити за подобряване на кръвоснабдяването е силно ограничен. В случай на прогресиране на хроничното заболяване и повторно запушване такъв подход ще осигури възможност пациентът да бъде отново лекуван и да се предотврати риска от необратимо увреждане на кръвоснабдяването”, сподели доц. Червенков.

Възможностите за по-ранна диагностика биха могли да залегнат в програми, които за съжаление все още не съществуват в необходимата степен. Това е изключително важно, защото ще даде възможност за контакт с пациенти в по-ранен стадий и съответно за предприемане на навременни терапевтични стъпки, както и обучение на рисковите групи. Провеждаме и дни на отворени врати, които са традиционно през април или май.

За второ мнение

Съдовите хирурзи на Токуда развиват програма за второ мнение при установена необходимост от ампутация.  Консултации се извършват всеки ден, като е необходимо пациентите да носят на прегледа цялата си медицинска документация. Необходимо е предварително записване на тел: 02/403 4918

Съветът на специалиста

Препоръчително е хората, които страдат от диабет, да преминават преглед през съдов хирург – ангиолог поне веднъж в годината. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Д-р Пишурков

    0 0 Отговор
    Да е жива и здрава тъпата ни здравана каса.Вижте докъде ще ни докарат тези.
  • 2 кафеман

    0 0 Отговор
    според мен и кафето дето се наливаме всеки ден води до разширени вени