Last news in Fakti

12 Март, 2021 15:06 4 353 47

И България спира ваксинациите с AstraZeneca. Какво казват германски експерти?

  • астразенека-
  • ваксини-
  • българия-
  • партида-
  • опасни ваксини-
  • германия-
  • ема-
  • дания-
  • австрия-
  • съсиреци

След като Дания и Норвегия спряха имунизациите с ваксината на AstraZeneca, и България реши да постъпи така. От ЕМА не виждат причина за подобни действия. И германски експерти критикуват спирането на ваксинациите.

И България спира ваксинациите с AstraZeneca. Какво казват германски експерти? - 1
Снимка: Shutterstock

Лошите новини за британско-шведската ваксина на AstraZeneca не секват. Поради появили се съмнения, че препаратът вероятно предизвиква кръвни съсиреци (тромби), няколко държави предприеха крайни мерки. Дания, Норвегия и Исландия временно прекратиха ваксинациите с този препарат, а в Австрия спряха ваксинирането с една определена партида. Ето, че в петък, 12 март, и българският министър-председател Бойко Борисов разпореди спирането на имунизацията с ваксината на AstraZeneca, докато Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения за безопасността ѝ.

"Докато не дойде писмено от Европейската агенция по лекарствата точно и ясно потвърдена диагноза - може или не може да се поставя ваксината на AstraZeneca, дотогава я спирате", заяви Борисов на работно съвещание, свикано от него. Премиерът напомни, че договорите с производителите на ваксини са сключвани от Европейската комисия и са утвърдени от Европейската агенция по лекарствата. "Ние, държавите членки, само сме ползватели", допълни той. Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов информира, че България продължава изпълнението на ваксинационния план с останалите две разрешени за употреба ваксини. Още в четвъртък, 11 март, Европейската агенция за лекарствените средства (EMA) обяви, че не вижда причина за спиране на имунизацията с препарата на AstraZeneca. В отговор на запитване от агенция Франс Прес представители на ЕМА заявиха: "Ваксината срещу коронавирус не увеличава риска от образуване на тромби. От всичко известно досега личи, че броят на тромбоемболиите сред ваксинираните не е по-висок от този сред останалото население".

Какво казват експертите в Германия?

Германското министерство на здравеопазването също не вижда основателна причина за спиране на имунизациите с британската ваксина. "Засега няма данни, че смъртният случай в Дания се дължи именно на ваксинацията срещу коронавирус", заяви говорител на министерството вчера (11.3). "В момента европейските здравни власти проучват този случай", добави още той. Институтът "Паул Ерлих", който проучва сигурността на лекарствените препарати и ваксините, също смята, че британската ваксина не е опасна. Оттам заявиха, че засега няма никакви данни, доказващи причинно-следствена връзка между смъртния случай в Дания и ваксината на AstraZeneca.

Германският здравен експерт и консултант на правителството в Берлин Карл Лаутербах беше още по-категоричен. В Туитър той написа, че спирането на ваксинациите с AstraZeneca представлява грешка: "Спирането на ваксинациите ще е смъртоносно за мнозина, които сега се отказват от тях". Според Лаутербах не е оправдано да се прекратяват имунизациите само поради наличието на един-единствен смъртен случай в Дания. Експертът смята, че така доверието във ваксината силно ще пострада. Освен това той обяснява и друго: "Тромбозите са едно от честите следствия на COVID-19. Препаратът на AstraZeneca предпазва тъкмо срещу образуването на тромби. Моето мнение остава непроменено: ваксината на AstraZeneca е сигурна, а ефектът от нея в началото дори беше значително подценяван. Аз лично веднага бих се ваксинирал с британската ваксина."

"Случаят в Дания е необичаен"

И друг германски експерт изразява съмнение, че смъртният случай в Дания има пряка връзка с ваксинацията. Инфекционистът Бернд Залцбергер от университетската клиника в Регенсбург заяви пред агенция ДПА, че според него е много вероятно да става дума за случайно съвпадение. "Случаят в Дания е извънредно необичаен. Запушвания на кръвоносни съдове не бяха забелязани нито в изследванията преди допускането на препарата, нито по време на ваксинациите в Англия, а там са крайно бдителни в това отношение", казва той. Има и други данни, които говорят за сигурността на ваксината на AstraZeneca. Европейската агенция за лекарствените средства EMA е регистрирала общо 22 тромбоемболии сред три милиона ваксинирани с британско-шведския препарат, което отговаря на нивото на такива случаи и без поставена ваксина. Правилно е тези случаи да се проучат по-внимателно, но не и да се спират ваксинациите, смятат от агенцията.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    46 15 Отговор
    Тиквата отрови 20 000 българи.Бесило за масовия убиец!

    Коментиран от #8

  • 2 Тиквата

    24 13 Отговор
    Комунистите са виновни.
  • 3 Ами така е супер

    22 7 Отговор
    То нали и без това няма друга ваксина....
  • 4 3977

    42 8 Отговор
    Трябва абсолютно моментална оставка на министъра, а след него и на целия кабинет. Невежи!

    Коментиран от #16

  • 5 Достойна присъда

    41 7 Отговор
    Затвор за Ботокса,Кунчев,Мутафчийски и най-вече Боко Тиквата!
  • 6 МИ ТО

    30 5 Отговор
    ДРУГИ ВАКСИНИ НЕМА. ТЕ НАЩИ
    УПРАВЛЯВАЩИ ЗА ТАЗИ СА ЛОБИРАЛИ..... СИГУРНО ОТ 220 000
    ПОНЕ 180 000 СА ВАКСИНИРАНИ С
    АСТРАТА. ЛОБИЗЪМ НАЙ ЕФТИНА И СЛАБА ВАКСИНА. ЗА КОМИСИОННИ
    НА ГЕПИ ЗА РОМИТЕ НА ИЗБОРИТЕ.

    Коментиран от #11

  • 7 Дельо Хайдутин

    31 4 Отговор
    Три дена шикалкавиха и боцкаха народа с отрова.Оставка!
  • 8 СтриноКостадино...

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ...кво ще излъжеш за умрялата детска лекарка -иракчанка?!
  • 9 Майката на Ева

    22 4 Отговор
    Не спирай,Боко, не спирай. И без това си пътник, мразиш народа, мачкай, трови съсипвай, докато падаш.
  • 10 наивници

    34 3 Отговор
    Европейската агенция за лекарствените средства изпълнява политическа поръчка да пуска западни ваксини и да не допуска източни. Кой идиот се съмнява какви ще са нейните заключения и кой очаква тя да каже, че ваксините са лоши след като ваднъж ги е одобрила. Само на независимо разследване може да се вярва, но такова няма да бъде допуснато.
  • 11 Последния Софиянец

    30 1 Отговор

    До коментар #6 от "МИ ТО":

    300 млн отделиха за ваксини.50 млн за евтиния боклук на Астра Зенека и 250 млн в шкафчето на Тиквата.
  • 12 Лост

    21 3 Отговор
    Спират ги за да се "покажат" загрижени за хората.

    Коментиран от #24

  • 13 Коментатор

    19 1 Отговор
    " Смъртен случай в Пловдив е причината за спиране на АстраЗенека

    Поводът за временно спиране на ваксината на "АстраЗенека" в България е настъпването на най-тежката нежелана лекарствена реакция - фатален изход за жена на 57 г. в дома й в 03.00 часа.

    Това каза на брифинг в Пловдив здравният министър проф. Костадин Ангелов.

    "Вчера в 12.00 часа е извършена имунизацията. Жената се прибрала без оплаквания, но в 03.00 часа получава остър задух. Търсят помощ, колегите отиват своевременно на място и установяват екзитус леталис", поясни Ангелов."
  • 14 Фен

    21 3 Отговор
    Зеления коридор=Зеления път!
  • 15 Коментатор

    10 2 Отговор
    " Смъртен случай в Пловдив е причината за спиране на АстраЗенека

    Поводът за временно спиране на ваксината на "АстраЗенека" в България е настъпването на най-тежката нежелана лекарствена реакция - фатален изход за жена на 57 г. в дома й в 03.00 часа.

    Това каза на брифинг в Пловдив здравният министър проф. Костадин Ангелов.

    "Вчера в 12.00 часа е извършена имунизацията. Жената се прибрала без оплаквания, но в 03.00 часа получава остър задух. Търсят помощ, колегите отиват своевременно на място и установяват екзитус леталис", поясни Ангелов."

    Коментиран от #30

  • 16 незнайко

    2 13 Отговор

    До коментар #4 от "3977":

    Тези са НЕВЕЖИ а кои са "ВЕЖИТЕ" според Вас ??? Лесно е да ПЛЮЕШ без да имаш отговор !!!

    Коментиран от #29

  • 17 xaxaxaxaxa

    1 13 Отговор
    Бантускотовете как се разквичаха пак.
    Както по времето на соц-а са квичали индо-ромляните против ваксинациите.

    На същото ниво са явно.
    *квииииииик*
    "отровааа!", "искът ни късрирът" ...*квииик*

    Коментиран от #36

  • 18 Гласоподавател

    1 7 Отговор
    Това е маневра иде Спутник
  • 19 ВЧЕРА

    17 0 Отговор
    МИНИСТЪРЧЕТО ПЕТ МИН. ОБЕСНЯВА КОЛКО ДОБРА Е ВАКСИНАТА. ОСТАВКА СЪД ЗАТВОР.
    КОГАТО НЕ РАЗБИРАШ ОТ НЕЩО
    НЕ СЕ ЗА ХВАЩАЙ БИБИТКО. ТИ НАЗНАЧИ МИНИСТЪРЧЕТО ЩАБА
    И НОЩ.. А ДОЙДЕ. НЕ МОЖЕ ЕДИН ЧОВЕК ДА РАЗБИРА ОТ ВСИЧКО!!!?!
  • 20 Експерти

    9 0 Отговор
    Много експерти се събраха напоследък, много нещо - програмисти и математици станаха виросулоги брей!
  • 21 Много интересно

    19 0 Отговор
    приказват за единичен случай в Дания от ваксината на АЗ,което тромбозиране едва ли им а връзка с ваксината,но умишлено пропускат за 170-те случая на тежки алергични реакции в Япония след ваксината на Шмайзер бионтех. Май някаква мръдна игра се играе с живота на хората,щом набързо одобриха ваксина от компания,която произвежда предимно бебешки артикули Джон и Джон,а умишлено се бави доказалата се в световен машаб руска високое фективна ваксина на Спутник Ви. Никой не мисли за живота на обикновените хора,а се гледат лобита и пари.
  • 22 Защо на едни снимки

    8 0 Отговор
    ваксината на "АстраЗенека" е жълта (например на снимката към статията, публикувана в 14:08ч.), а на други - безцветна?!
  • 23 сапьор

    13 3 Отговор
    ваксините съдържат алуминий,моно-натриев глутамат,живак и формалдехид,които действат като бомба със закъснител! тия първи случаи са нещо като преждевременно активирал се взривател и повод за размисъл на желаещите ваксини!

    Коментиран от #32, #34

  • 24 Достойна присъда

    13 0 Отговор

    До коментар #12 от "Лост":

    Да, след като загинаха хора за които няма да поемат отговорност!
  • 25 хахахахаха

    6 3 Отговор
    "Cръбcкият миниcтър зa инoвaциитe Нeнaд Пoпoвич cъoбщи зa aгeнция "Тaнюг", чe дo 20 мaй Cърбия щe зaпoчнe прoизвoдcтвo нa руcкaтa вaкcинa cрeщу кoрoнaвируc "Cпутник V" "

    Бантускотове квичите ли още а? Квичите против ваксините ... и произвеждате чушкопеци. Толкова си можете.
  • 26 ко стаа бе

    6 2 Отговор
    другаре демократе, руската ролетка много почна да гърми на запад.
  • 27 рени

    6 0 Отговор
    Кой му позволява на този малоумник да се изказва по въпроси,от които хабер си няма???
  • 28 Човек от щаба

    13 0 Отговор
    Е поне няма да има опашки за васини. Ще дават като до сега по една ампула на лекар, се че боцне днес 5-6 човека. Ако не знаете това е българският модел - първа игла Пфайзер, втора Модерна и евентуално трета на Астра зенека. Върви доказвай от коя му е призляло на човека. Също като щаба - върви доказвай кой специалист извади търговски нюх да вземе най - много от калпавата...напомня ми за оня ден в магазина: мъж и жена роми очевидно търсеха тоалетна хартия. Така попаднаха на щанда с домакинска хартия. След кратък размисъл, като същински Витанов пресметна и каза на жената: вземай тая, че е далавера. Виж ква е голяма и е 1.70 рулото.

    Коментиран от #35

  • 29 ТА КОЙ КОЙ

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "незнайко":

    Е във час от тези?!??. БИБИ ли?!!?
    НОЩА ли??!?. НЕ може един човек
    Учил за пожарникар да назначава дава АКЪЛ за всичко и всички..
  • 30 Да се говори

    3 9 Отговор

    До коментар #15 от "Коментатор":

    на бял бодил и да се обвинява ваксината е несерьозно преди да се направи аутопсия за да се установи причината за смъртта. Ами ако жената е имала разширени вени и не е обръщала внимание и в един момент се е откъснал тромб/ембол,също може да доведе до остър задух и внезапна смърт. Човек ми е умирал в ръцете и бе баща на колега лекар и нищо не успяхме да направим. Установи се,че има разширени вени и преди да се оперира е напънал да свърши нещо тежко,и ето ти белята. Просто един случай,а много дори незнаят какво носят като заболяване в себе си.

    Коментиран от #38

  • 31 Дохтор

    8 2 Отговор
    Когато си зарзен с Корона и ти бият ваксината болестта не спира! Сигурен съм, че починалите са били болни с корона в инкубационен период! В София масово по опашките висяха болни с Корона. При тази разрастваща се епидемия вече поне 40% са заразени!

    Коментиран от #33

  • 32 От това

    3 6 Отговор

    До коментар #23 от "сапьор":

    което пишеш си личи че нямаш никакви познания по темата,и ако такива са ти и знанията по сапьорство се чудя как още си жив.
  • 33 Правилно

    6 0 Отговор

    До коментар #31 от "Дохтор":

    трябва да се разбере,че дори поставена ваксината не те защитава веднага на момента от заразяване и заболяване. Има известен период,като при руската Спутник Ви започват да се изработват антитела след 4 ден,при тази на АЗ от 10 ден,а при РНК ваксините след втората апликация на ваксината и то 10 дни след това,до тогава можеш да се заразиш и разболееш. При предните две започването на изграждане на антитела не говори за имунитет,защото такъв получаваш при руската 93% след 3-та седмица,а при АЗ 88%+ след 10-14 седмици,до тогава си податлив много или малко на заразяване и заболяване.
  • 34 Пълни

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "сапьор":

    глупости!
  • 35 бийте ги на ББ

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "Човек от щаба":

    ЕВРОГЕЙСКИЯ СОЮЗ КАЗА, ДА БИЕМ АСТРАТА С ХЕПАРИН И ПОСЛЕ 8 МЕСЕЦА ЕЖЕДНЕВНО ИНЖЕКЦИЯ ХЕПАРИН ДЕТО СТРУВА 8 ЛЕВА. ВАШ РАЗБОЙКО БОРИСОВВИЧ. ХЕПИ- ДА БОДНЕМ БОЙКО!
  • 36 Стига бе

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "xaxaxaxaxa":

    На теб това кво ти пречи, е и зелена магистрала ти отпуснаха. Ти вместо да се радваш,мче ще има шовече за теб, си взел да се оплакваш. Хайде да ти е хаирлия и мойта ваксна- подарявам ти я.
  • 37 пройчо

    9 0 Отговор
    Мисирчици мили ,ненагледни....
    Няма ли някоя от Вас да потърси за Обстоен разговор по темата , представителЯ на ,,астраЗенека,, за България ??? :))....ей тъй, лаф да става ? :))
  • 38 Ах професоре

    8 2 Отговор

    До коментар #30 от "Да се говори":

    какво общо имат разширените вени с тромбозата, не ми е ясно. Но не разбирам на теб ясно ли ти е, че щом са го казали, значи е доказано, а това става само с аутопсия. Само в България не правят аутопсии на КОВИД, защото иначе няма да могт да надуват стъкмистиката.
  • 39 Лекар

    4 0 Отговор
    Винаги ще умират и от това, че дори не знаят за това ,че са болни затова профилактика
  • 40 Наблюдател

    5 1 Отговор
    Немец и експерт са две взаимно изключващи се понятия.
  • 41 Аз40🏴‍☠️

    8 1 Отговор
    Всичко е един проклет план, хора. Много е неудобно като чуят хората думата геноцид. Избягват я, искат да не е такава реалността. Не може да се скрие обаче никой. Чукат на вратите ви. Блъскат да влизат. Цялата програма ковид-19 цели точно определени неща. Като почнете от истерията и страхът в медиите, маските, дистанцията, ограниченията, с какво бъркат дълбоко в ноздрите, машинките за тестовете ... ваксините .... всичко е навързано перфектно, просто това всичко се казва наука. Всяко от тези неща върши определена роля. Всяка стъпка води до провеждането на геноцид, украсен от медиите чрез тиражиране на лъжи.
  • 42 Интервю с представителя на Астра Зенека!

    6 1 Отговор
    Хайде Телевизии Ненагледни!!
  • 43 ИМЕ

    12 1 Отговор
    "ЕМА" Е ПРЕСТЪПНА ОРГАНИЗАЦИЯ КОЯТО ЛAE ПРИ СВИPKATA НА КОИТО ПЛАЩА. СЛЕД КАТО В ТОЛКОВА СТРАНИ НЕЗАВИСИМО ЕДНА ОТ ДРУГА СА ВИДЯЛИ ПРОБЛЕМИ ЗНАЧИ ЧЕ ИМА ПРОБЛЕМ БЕЗ НИЩО НЯМА ДА Е.
  • 44 Активист на БКП

    6 0 Отговор
    ГЕРБ убива !!! Гласувайте ПРОТИВ човеконенавистната криминална хунта !!!
  • 45 Ганьо

    6 0 Отговор
    Там на експертите не им дават думата ,впрочем както и у нас. Там купените като Дорстен и Робърт Кох институт командват
  • 46 Иван

    3 0 Отговор
    Йенс Столтенберг е бесен, това е предателство и отстъпление от натовските ценности и единство.
  • 47 Иван

    0 1 Отговор
    Последният софиянец е трябвало да го боцнете с Астра Зенека.