Last news in Fakti

23 Март, 2021 19:41 3 686 16

Pfizer започна проучване в ранен етап на перорално лекарство срещу COVID-19

  • пфайзер-
  • коронавирус-
  • ваксина-
  • пандемия

Кандидатът за антивирусна терапия, наречен PF-07321332, е протеазен инхибитор, който предотвратява репликацията на вируса в клетките

Pfizer започна проучване в ранен етап на перорално лекарство срещу COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Фармацевтичната компания Pfizer Inc е започнала ранен етап на изпитване в САЩ на перорална антивирусна терапия срещу COVID-19, която може да бъде предписана на пациенти при първите признаци на инфекцията, съобщиха от компанията във вторник, предаде Ройтерс.

Производителят на лекарства, който разработи с немската BioNTech и първата разрешена в САЩ ваксина срещу коронавирус, заяви, че в лабораторни изследвания антивирусният кандидат е показал мощна активност срещу SARS-CoV-2, вирусът, който причинява Covid-19.

Кандидатът за антивирусна терапия на Pfizer, наречен PF-07321332, е протеазен инхибитор, който предотвратява репликацията на вируса в клетките.

Протеазните инхибитори са ефективни при лечението на други вирусни патогени като ХИВ (HIV) и хепатит С, както самостоятелно, така и в комбинация с други антивирусни средства, посочват от компанията.

Pfizer вярва, че този клас молекули може да осигури добре поносими лечения срещу COVID-19, тъй като в момента терапевтичните средства, предлагани на пазара, които работят по същите линии, не са съобщавали за опасения, свързани с безопасността.

"Справянето с пандемията COVID-19 изисква както профилактика чрез ваксина, така и целенасочено лечение за тези, които се заразяват с вируса. Ние проектирахме PF-07321332 като потенциална перорална терапия, която може да бъде предписана при първите признаци на инфекция, без да е необходимо пациентите да бъдат хоспитализирани или в интензивни отделения", заяви главният научен директор Микаел Долстен.

Компанията също така изучава в ранен етап на проучване интравенозно приложен антивирусен кандидат при хоспитализирани пациенти с COVID-19.

"Двата кандидата (орален и интравенозен) заедно имат потенциала да създадат парадигма за лечение от край до край, което допълва ваксинацията в случаите, когато заболяването все още се проявява“, посочи Долстен.

Кандидатът на Pfizer изостава от две други орални антивирусни терапии, които са в средни етапи на изпитвания - първата е разработена от конкурента Merck & Co съвместно с Ridgeback Bio, а втора от Roche Holding и Atea Pharmaceuticals.

Понастоящем ремдезивир на Gilead Sciences е единственото лекарство, одобрено от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) за лечение на COVID-19.

FDA е издала и спешно разрешение за интравенозната терапии на компанията Eli Lilly - бамланивимаб (bamlanivimab) самостоятелно и в комбинация с етезевимаб (etesevimab), както и комбинирана терапия на Regeneron, напомня Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 масова маймyнизация

    12 2 Отговор
    Aхмаци за ваксината няма.
  • 2 Запознат

    6 0 Отговор
    4 хапчета виагра от пфайзър от по 50 милиграма струват 54 лева с ддс.
  • 3 Диверсант

    2 0 Отговор
    Фризера има много поздрави от над 30 000 италианеца от регион Лацио в Италия но още не казват защо
  • 4 Мангъров

    10 2 Отговор
    отрепките от НОЩ защо вече не споменават Швеция ?

    Коментиран от #5

  • 5 Диверсант

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Мангъров":

    Защото не им се мре от Танзанийски инфаркт 😂😂😂
  • 6 То тъй, ама...

    2 0 Отговор
    Д-р Марков, започна проучване в ранен етап на перанална антивирусна терапия срещу COVID-19. Но, не отрича и пероралната, като първа 'игла'.
  • 7 PF-07321332

    2 0 Отговор
    Това телефона на главната счетоводителка ли е? - Ало?

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Да, кажете.

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "PF-07321332":

    Разговорът, не се записва, с цел подобряване финансите на производителя.

    Коментиран от #10

  • 10 Добър ден

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Да, кажете.":

    При летален изход връщате ли пари?

    Коментиран от #11

  • 11 Да, кажете.

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Добър ден":

    Не! Но правим масово бдение със свещички.

    Коментиран от #12

  • 12 Ще ви звънна

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Да, кажете.":

    -Тъщата има рожден ден тия дни , че гледам да мина тънко. .
  • 13 Чичо Тончо

    0 0 Отговор
    На една ракия и две чаши вино и добро ядене влизам въвъ ФАКТИ
    и чета! И влизам във Уикипедия и пак чета и какво?! Статия за "кликане"! Копи-пасте от уики-то:
    Парадигма най-общо означава модел на мислене – конкретно в някоя научна дисциплина или в друг епистемологичен контекст. Епистемологията е разклонение на философията, занимаващо се с произхода, обхвата и особеностите на познанието. Терминът „епистемология“ се употребява в англоезичната, по-рядко във френско- и немскоезичната философия.

    Коментиран от #14, #16

  • 14 То тъй, ама...

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Чичо Тончо":

    Чичо Тончо, не се заяждам, ама сигурен ли си, че си само на една ракия и две чаши вино.
  • 15 Аспарух

    0 0 Отговор
    Тази ваксина е добра
  • 16 Зайо

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Чичо Тончо":

    Чичо Тончо, наздраве!