Last news in Fakti

23 Март, 2021 23:00 2 488 3

Мерки! ЕС затяга контрола върху износа на ваксини извън съюза

  • европейски съюз-
  • коронавирус-
  • ваксина-
  • пандемия-
  • астразенека

В момента износът може да бъде блокиран единствено, ако се прецени, че дадена компания не изпълнява договорните си задължения за доставки за ЕС и то само за определени страни

Мерки! ЕС затяга контрола върху износа на ваксини извън съюза - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският съюз се очаква да одобри утре затягане на контрола върху износа на ваксини срещу ковид, произведени на територията на съюза, съобщи на пресконференция говорител на ЕС, цитиран от Франс прес, предаде БТА.

Мярката ще засегне компания "АстраЗенека" (AstraZeneca) и може да засили напрежението между Евросъюза и Обединеното кралство, отбелязва АФП.

Изправен пред сериозни затруднения с доставките, блокът създаде през януари система за регистриране на изнасяните партиди от жизненоважните ваксини на фона на продължаващия спор с британско-шведския фармацевтичен гигант "АстраЗенека", припомня ДПА.

В момента износът може да бъде блокиран единствено, ако се прецени, че дадена компания не изпълнява договорните си задължения за доставки за ЕС и то само за определени страни.

Сега ЕС иска да премахне изключенията за контрола върху износа по хуманитарни съображения или износа, насочен към партньорски или съседни държави, казаха източници на ДПА.

По-строгата система, според източниците, ще включва също два нови критерия, позволяващи блокиране на износа - колко напреднала и страната, за която се предвижда износ на ваксини, във ваксинацията на населението, и дали държави производителки на ваксини изнасят препарати на реципрочна основа.

Промените трябва да дадат по-точна представа на износа и да осигурят справедливост при доставките, каза представител на ЕС пред ДПА.

Тези промени обаче могат да породят напрежение с Великобритания, която е голям получател на произведени в ЕС ваксини и е много по-напред от страните членки на блока във ваксинационната си кампания, отбелязва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Q2z

    0 0 Отговор
    Меркел...
  • 2 Азс

    1 2 Отговор
    Който има 10 000 лв заделени да си позволява лукса да се зарази с корона! След месец може да станат и 20 хилки
  • 3 Бачо Киро

    1 1 Отговор
    Пазарна икономика, те ли ще им кажат къде да си продават бъркоча.