Last news in Fakti

25 Март, 2021 15:21 2 509 8

Защо Германия ваксинира толкова бавно?

  • германия-
  • ваксини-
  • ваксинация-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • бавно

В Германия третата вълна се разрази с пълна сила

Защо Германия ваксинира толкова бавно? - 1
Снимка: Shutterstock

В Германия третата вълна се разрази с пълна сила. Само за сряда, 24 март, институтът "Роберт Кох" регистрира 22 675 нови инфекции. Това е с 6800 повече, отколкото предишния ден и с близо 5000 повече, отколкото преди една седмица. Така от началото на пандемията досега в Германия общият брой на заразените с коронавирус надхвърли 2,713 милиона. А жертвите са вече 75 440 жертви. Шефът на института "Роберт Кох" Лотар Вилер отново подчерта централното значение на локдауна в борбата срещу вируса. "Увеличаващият се брой нови инфекции може да бъде спрян само с нов локдаун", каза Вилер по време на видеоконференция, проведена от германското посолство във Вашингтон. Според него, за момента просто няма други "инструменти". От "Роберт Кох" смятат, че за да се предотвратят евентуални нови вълни на пандемията, близо 80% от населението трябва да са имунни срещу вируса. Но кога ще бъде постигната тази цел? Ваксинациите в Германия вървят твърде бавно. И поради това критиките към кризисния мениджмънт на правителството стават все повече. Липсата на гъвкави решения е една от причините за мудната имунизационна кампания, макар и не единствената.

Германия изостава

Според статистиките Германия е извън списъка с 20-те водещи по ваксинации държави (става дума за страните, ваксинирали най-голяма част от населението си поне с първата доза). Основната причина за това е недостигът на ваксини, които очевидно са били грешно или прекалено късно поръчани от ЕС. Но не би било справедливо да се прехвърли цялата вина за този провал на Брюксел. Защото дори и с малкото налични количества ваксина Германия би могла да напредва по-бързо с имунизирането. Факт е, че големите имунизационни центрове, които трябваше да провеждат масовите ваксинации още от средата на декември миналата година, в момента използват едва 67% от наличните си възможности. Защо останалите 33% остават неизползвани? Изчислено като бройка, само за вторник, 23 март, това означава: 74 000 дози ваксина, които е можело да спасят човешки живот, но така и не са били поставени. Какво пречи на Германия да ваксинира по-бързо населението си?

Една от причините е прословутата германска педантичност, която според канцлерката Меркел, трябва да бъде допълнена с "повече гъвкавост". Лекари като Анке Рихтер-Шеер от Съюза на медиците във Вестфалия обясняват проблема така: "Стриктното спазване на приоритетния ред за ваксиниране определено е недостатък". Тя не отрича нуждата от приоризиране на населението, но пледира за малко повече гъвкавост. "В момента ваксинираме 80-годишните, но докато всички от тази група не бъдат ваксинирани поне по веднъж, нямаме право да извикаме например човек на 79 години. Губим невероятно много време в това да издирваме кой е следващият с право да се ваксинира. Ако имахме правото да действаме по-прагматично, можехме да работим значително по-бърз", казва тя. Освен това Анке Рихтер-Шеер смята, че личните лекари е трябвало да бъдат включени много по-рано в кампанията по ваксинирането. И те са принудени да се придържат към обявения приоритетен ред за имунизации. Но тъй като личните лекари познават своите пациенти по-добре, те биха могли да се справят със задачата значително по-бързо - без ненужна бюрокрация и губене на време в централизирано раздаване на дати за ваксинация, казва Рихтер-Шеер, която също е личен лекар. В частните лекарски кабинети в Северен Рейн-Вестфалия вече се поставят ваксини срещу коронавирус. В Бавария ще стартират през април. И тук обаче стигаме до гореспоменатия проблем: недостатък на ваксини.

Съмненията около препарата на AstraZeneca

Друг проблем се оказва подходът към поставянето на втората доза. На много места задържат ваксини, които са предназначени за поставяне на втората доза. Така Германия пропусна много време. Вместо да се опита бързо да ваксинира колкото се може по-голяма част от хората поне с първата доза. Наличието на съмнения относно ваксината на AstraZeneca и временното ѝ спиране след няколко смъртни случая също е фактор, който на места играе роля за забавянето на ваксинациите. В Берлин например напоследък е имало масов отказ на учители, полицаи и служители в детски градини да се ваксинират с този препарат. От декември 2020 насам, по информации на изданието "Тагесшпигел", в Берлин са били разпратени един милион покани за ваксиниране. Но до 23 март тази година на тях са се отзовали едва 362 711 берлинчани. Това означава, че в момента само в столицата близо 630 000 души имат право да се ваксинират, но все още не са го направили.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    10 1 Отговор
    МЕРКЕЛИЦА ЩЕ ИСКА ВЧЕРА...ПРОШКА.., А.., ЩОТО РАЗБРА, ЧЕ НА О4 СЕ ГОТВИ ГОЛЯМ ПРОТЕСТ В ЦЯЛА ГЕРМАНИЯ...ЛИЦЕМЕРИЕ..., ТОЗИ НА БАДЕН ВЮРТЕНБЕРГ ДОРИ И МАГАЗИНИТЕ ЩЕ ОТВОРИ, ЩОТО ПОДЧЕРТА , ЧЕ ТОВА Е ДИСКРЕМИНАЦИЯ, ХРАНИТЕЛНИТЕ РАБОТЯТ , ДРУГИ НЕ...ИМА ПРОТЕСТИ ПРЕД УЧИЛИЩАТА, ...ХОРАТА В ,ГЕРМАНИЯ, ЗАПОЧВАТ ДА РАЗБОРАТ И...ЩЕ И ВИДЯТ СМЕТКАТА
  • 2 Много ясно

    4 1 Отговор
    Няма желаещи.
  • 3 Майна

    11 1 Отговор
    ВАКСИНИ ЩЯЛА ДА НАЛАГА...,АМИ ДА ВИДИМ КАК ЩЕ СТАНЕ, КАТО ВЕЧЕ ИМА ТОЛКОВА МНОГО ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОЧИНАЛИ СЛЕД ВАКСИНАЦИЯ....ДОБРЕ, ЧЕ Е НЕТА...
  • 4 давай како

    2 0 Отговор
    в зелено и моите мечти са в зелено, в зелено КОРИДОРЧЕ
  • 5 Ьцй

    8 1 Отговор
    Започва да пари под краката на пандемиците.
    Каквото са надробили, това ще сърбат.
    Страхувам се, че този път присъди ще се произнасят на площадите, нов Нюрнберг няма да има.
  • 6 Ахахахха

    1 1 Отговор
    Не ни занимавайте с тая утайка германя изчезвайте от тука
  • 7 непълноти

    2 2 Отговор
    Защо не напишете, че Германия има 13 млн. ваксинирани. Тук отидох за ваксинация и ми предлагат само боклука на Астра. Получиха 300 хил. на Файзер, но тях не ги барат.
  • 8 Аз40🏴‍☠️

    5 0 Отговор
    Защото повечето хора по цял свят не искат да се инокулират с тези гадости. Всичко друго са лъжи, манипулации, пропаганда, маркетинг, реклама за да накарат повече да се ваксат "доброволно". Всичко това е противозаконно!