Last news in Fakti

23 Март, 2021 20:50 2 930 15

Германия: Драматична трета вълна от коронавирус

  • германия-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

Учените препоръчват задължителното носене на маски на работното място и намаляването на броя на служителите в офисите чрез повече работа от вкъщи и на смени

Германия: Драматична трета вълна от коронавирус - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Положението е по-драматично от всякога, предупреждават учени от Берлин. Нито затоплянето на времето през април, нито ускоряването на имунизациите ще могат да предотвратят драматичната трета вълна.

Заразите ще продължат рязко да нарастват, затова контактите трябва да се ограничат до минимум, препоръчват в свое изследване учени от Техническия университет в Берлин. „Нашите симулации показват, че дори и да запазим януарските рестрикции, заразите в сегашната трета вълна от пандемията ще бъдат повече, отколкото през втората“, се казва там.

В проучването, ръководено от професор Кай Нагел, се посочва, че основната причина за ръста на инфекциите в момента е разпространението на британската мутация B.1.1.7. в Германия, която е много по-заразна от досегашния вариант на вируса. Учените твърдят, че досегашните мерки за овладяване на коронавируса няма да са достатъчни за ефективната борба срещу мутацията.

Нужни са други мерки

„За да не стане третата вълна по-силна от втората, трябва да се формира обща стратегия, която да включва по-ефективни мерки от досегашните“, предупреждават изследователите. Техните изчисления показват и друго: по-топлото време и напредъкът във ваксинирането няма да са в състояние да предотвратят третата вълна.

„Отчели сме и очакваното затопляне на времето през април. Без него третата вълна би била дори двойно по-висока от втората. А ако се поддържа сегашната скорост на имунизиране, в средата на април 15% от населението ще са получили поне първата доза.

Оттам следва, че с приблизително 15% ще намалеят новите инфекции, но това е твърде недостатъчно, за да компенсира очаквания ръст на заразите от B.1.1.7, който навярно ще е между 35 и 70 процента“, се отбелязва в анализа. Учените твърдят още, че дори ако кампанията по ваксинирането се ускори двойно от началото април, това няма да промени съществено епидемичната ситуация.

За да се ограничи разпространението на мутацията B.1.1.7 и да се овладее третата вълна, политиците би трябвало да наложат по-строги ограничения на частните посещения и на контактите на работното място и в училищата, гласят препоръките на авторите на проучването.

Според тях, би трябвало да се прекратят всички незащитени контакти в затворени помещения извън собственото домакинство, тъй като е установено, че инфекциите се разпространяват най-вече в затворени пространства, в които хората не носят маски.

Британският пример

За пример е дадена Великобритания, където контактите извън собственото домакинство са изцяло забранени. Поради това в бъдеще лични контакти би трябвало да бъдат възможни само на открито, или ако са достатъчно обезопасени чрез тестове, ваксинации или маски.

Освен това учените препоръчват задължителното носене на маски на работното място и намаляването на броя на служителите в офисите чрез повече работа от вкъщи и на смени. А за училищата би трябвало да важи правилото „Маски, бързи тестове, присъствено обучение на смени“.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Четник

    8 12 Отговор
    Швабите са на крачка от пълна и безусловна капитулация този пред коронавируса.В Дойчланд се правят 199 000 ваксини на ден а в Кралството вчера бяха 840 000 за ден ваксинирани.Ауфидерзейн.

    Коментиран от #13

  • 2 Бре

    9 1 Отговор
    То направо чудо небивало....
  • 3 Asdfg

    1 1 Отговор
    Модератор...
  • 4 Врачка

    9 2 Отговор
    Горките бежанци ,не случиха на тялото приемник за паразити Германия
    След Червената армия дойде и ред на КОВИД да превземе Берлин.
  • 5 Корона вирус. 👑👑👑

    10 5 Отговор
    Няма ваксина която може да противоустои срещу корона вируса даже е по лошо, който се имунизира ще прихваща по лесно вируса и така един два три пъти и после следва чимшира и два кубика пръст това е.
  • 6 Значи

    3 3 Отговор
    Оваряйте газовите камери, вкарайте всички вътре и вируса ще изчезне.
  • 7 Пълни глупости

    15 0 Отговор
    .....маски , ваксини локдауни и....100 процента преминаване през вируса . Това е истината. Само вярващите имат ....все още илюзии . Аз не съм от стадото.
  • 8 Пацо

    0 5 Отговор
    Аз харесвам и обичам Дойче веле.
  • 9 Слава

    9 2 Отговор
    Слава на Путин!
  • 10 Хамбург

    4 3 Отговор
    Англичаните напуснаха Европа, като си оставиха вируса на континента, а си прибраха ваксините. Много "джентълменско" от тяхна страна. Навремето ни предадоха и продадоха на руснаците, сега пускат при тях само руски олигарси и арабски шейхове- също "демократично" и напълно в духа на английските демократични традиции .Добре поне, бе германците вече няма да ги хрантутят, защото на ония от Острова не им се работи.

    Коментиран от #12

  • 11 Iviviv

    7 0 Отговор
    Хитлер е цвете спрямо Гей Бил сорос и ТЕМ подобни да не казвам какви
  • 12 Шприцен

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Хамбург":

    Като те гледам и ти си се наредил на дългата опашка за безработни гастербайтери от Изток в Хамбург.Все пак получаваш хляб и вода от геносе Меркел Като събереш малко пари от просия може и да се прибереш на село при овцете където ти е мястото.
  • 13 Воевода

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Четник":

    А кои са швабите от германския народ? Колко % са знаеш ли? А провери сега и стига сте писали като общо за германците : шваби.

    Коментиран от #15

  • 14 Охаааа

    5 0 Отговор
    Наистина ли вярвате че маската ще ви спаси от медииния вирус? Маската ще ви убие, бавно но славно.
  • 15 Четник

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Воевода":

    Шваби е нарицателно име използвано за Германец.Нямаше да е културно ако използвам “швайне”,не мислиш ли?