24 Април, 2021 19:41 3 500 5

Открит е вариантът на коронавируса с най-много мутации

  • мутации-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • щам-
  • нов щам-
  • танзания-
  • шипов протеин

Все още няма достатъчно данни, за да могат учените да кажат дали този вариант е по-опасен

Открит е вариантът на коронавируса с най-много мутации - 1
Снимка: Shutterstock

Вариант на новия коронавирус с най-многото известни мутации - 34, беше открит в Танзания, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Той е най-отличаващият се от оригиналния щам от Ухан, включително и сравнен с вариантите от Кент, РЮА и Индия. За първи път A.VOI.V2 е идентифициран у трима пътници, тествани на летище в Ангола, след като са пристигнали от Танзания в средата на февруари. От 34-те промени 14 са на шиповия протеин, с който вируса се закрепва за човешката клетка. За сравнение британският вариант е със 17 значими генетични промени от които осем на шиповия протеин, а южноафриканският вариант е с по-малко.

Откривател на варианта е професор Тулио де Оливейра. Той го описва като най-дивергентен сред развилите се от оригиналния щам от Ухан. Британският и южноафриканският вариант не са от същата линия, защото те могат да бъдат проследени до разпространен миналото лято в Европа щам.

Все още няма достатъчно данни, за да могат учените да кажат дали танзанийският вариант е по-опасен от съществуващите. Не е известно и колко разпространен е той, защото в Субсахарска Африка не се извършват достатъчно генетични изследвания. Професор де Оливейра е публикувал съобщение за откритието съвместно с университета на Квазулу-Натал в Дърбан, РЮА, анголското министерство на здравеопазването, Африканският център за контрол и профилактика на заболяванията, университетите в Рио де Жанейро, Оксфорд, и Кейптаун.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Stefanie 🎲

    24 2 Отговор
    Аааа, опасен е и то много. Трябва на всеки три месеца да се ваксинираме. От третата рождена година та до смъртта ни. То с тези ваксини след 50 години за старец ще се води 40 годишен човек.
  • 2 Азззззззззз

    21 3 Отговор
    Цирка продължава. Нови ваксини за новия щам наесен. Само че няма аxмаци вече да вярват в ковида.

    Коментиран от #4

  • 3 Питам

    13 2 Отговор
    защото ,може ,да съм изпуснал новината.Ма някой ,изолира ли основния вирус?
    Доскоро не беше ....да не съм пропуснал нещо?
  • 4 USA

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "Азззззззззз":

    Ами пускат ъпдейти на вируса че не се е изпълнил сценария - Бил Гейтс предвижда 65 милиона измрели а сме много под тази цифра.

    Потърси "event201/scenario"
  • 5 Хайл

    14 3 Отговор
    О божееее още ли пари ще се крадат