Last news in Fakti

27 Април, 2021 12:50 2 408 11

Ще има ли в Германия скоро привилегии за ваксинираните?

  • германия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • мерки-
  • ангела меркел-
  • ограничения-
  • ваксини-
  • привилегии-
  • почивка-
  • лято-
  • туризъм

Ще ходят ли това лято германците на почивка?

Ще има ли в Германия скоро привилегии за ваксинираните? - 1
Снимка: Shutterstock

Приоритетният ред при ваксинирането срещу коронавирус в Германия може да отпадне през юни. Това обяви канцлерката Ангела Меркел в понеделник вечерта (26.04.) на пресконференция след срещата си с министър-председателите на отделните федерални провинции. Това обаче не означава, че "всеки може да бъде имунизиран веднага", уточни Меркел. "Но тогава всеки може да си запази час за ваксинация", добави канцлерката.

В много от федералните провинции хората от първа и втора приоритетни групи вече са ваксинирани. Скоро започват и ваксинациите при третата приоритетна група. "Общо взето очакваме, че през май тази група ще получи първата доза от ваксината", обяви Меркел. "Така че, в зависимост от броя на ваксините, с които разполагаме, най-късно през юни може да отпадне приоритизирането на лицата за ваксинация." Канцлерката увери за пореден път, че до края на лятото всеки жител на Германия ще получи предложение за ваксинация. В първото тримесечие на 2021 година са били ваксинирани 10% от населението на страната. Точно толкова хора са получили първата си ваксина и през първите три седмици на април.

Ще има ли в Германия "Спутник V"? А почивка през лятото?

След срещата на канцлерката с премиерите на отделните провинции стана още ясно, че федералното здравно министерство работи над дигитален ваксинационен сертификат. Разбра се и това: все още няма яснота относно руската ваксина "Спутник V". Тя все още не е допусната от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Но когато това се случи, може да се окаже, че вече няма нужда от нея, тъй като може и да има предостатъчно други ваксини. Дали това лято германците ще могат да заминат на почивка? По този въпрос Ангела Меркел не искаше да дава конкретни изявления. Това ще зависи от ръста на инфекциите, подчерта тя. "Днес още не мога да кажа кога можем да мислим за отварянето на хотелите. Това зависи от начина, по който се развият нещата."

Скоро привилегии за ваксинираните?

Очакваше се, че на тази среща ще стане ясно дали ваксинираните и оздравелите от COVID-19 ще имат повече свободи. По тази точка обаче така и не беше взето конкретно решение. То се очаква на 28 май, както обяви здравният министър Йенс Шпан. Знае се обаче, че става дума за следното: за ваксинирани и оздравели от COVID-19 да отпадне задължението за предоставяне на негативен тест при пазаруване или ходене на фризьор, както и да отпадне задължителната карантина след пътуване в чужбина. Според премира на Бавария Маркус Зьодер просто не може "за онези, които са получили вече и двете дози от ваксината, да важат същите правила както за един неваксиниран човек". Според института "Роберт Кох", рискът за предаване на заразата от напълно имунизираните лица е нисък. Същото важи и за прекаралите вируса.

Следващата седмица кабинетът на Меркел ще предостави предложения за повече свободи за посочените две групи. Вероятно ще бъде предложено и да отпаднат ограниченията за излизане, съответно вечерният час за ваксинираните. Други мерки като носенето на маска и спазването на дистанция обаче ще останат задължителни още дълго време както за ваксинираните, така и за оздравелите от COVID-19 и онези с негативен тест, подчерта Шпан. Към края на пресконференцията журналисти зададоха следния въпрос: "Коя е най-висшата цел за обществото в корона-политиката?". "Да върнем на всички хора възможно най-бързо техните основни права", отговори Ангела Меркел. Според кмета на Берлин Михаел Мюлер, най-висшата цел е "да спасим колкото се може повече човешки животи". А Маркус Зьодер отговори така: "Всички ние искаме стария си живот обратно"


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    34 2 Отговор
    МЕРКЕЛИЦА И ЗЬОДЕР СА ЗА ПУБЛИЧНО ЛИНЧУВАНЕ. ТАКЪВ ГЕНОЦИД НЕ Е БИЛО!
  • 2 123

    23 1 Отговор
    А за обpязаните и кастрираните има ли привилегии?
  • 3 Това

    33 1 Отговор
    си е като изнудване - или ваксина , или никаква свобода !
  • 4 123

    27 1 Отговор
    Ако си решил да се самоубиваш има привилегии. Отровната инджекция ти е безплатна.
  • 5 ТаУмВзе

    26 1 Отговор
    Имаше един палав австриец с мустаче. Май беше художник.
  • 6 Майна

    28 1 Отговор
    ТЕЗИ ОТНЕХА ВСИЧКИ ПРАВА НА ХОРАТА В ГЕРМАНИЯ..НЕ УВАЖАВАТ СЪДЪТ КАТО ИНСТИТУЦИЯ, НАПРАВИХА ПОЛИЦИЯТА РЕПРЕСИВЕН ОРГАН СПРЯМО ГРАЖДАНИТЕ...ТАЗИ ПОСЛУШНИЦА НА НОВИЯ ГЛОБАЛЕН РЕД Е ГОТОВА ДА УБИВА С ВАКСИНИ!
  • 7 Миро

    18 1 Отговор
    Германия и Франция не се ли вземат в ръце ще хапнат дръвцето.
  • 8 Яа Яаа ще има

    6 2 Отговор
    парцел с отстъпка в Орландовци щадтс гарден.
  • 9 провинциалист

    8 1 Отговор
    И на какво основание ваксата, която може да е заразена и да ръси бацили, ще има привилегии?
  • 10 Ковидарите

    10 1 Отговор
    Докакто има добитък, ще има и чипове 🔯
  • 11 9дэтн

    5 0 Отговор
    Няма да има такива привилегии, не само в Германия, дащото и те, като останалите, могат да са заразоносители. Засега ги лъжат наивитетите, за да им участват в експерименгите.