18 Юни, 2021 13:38 2 698 12

Драстична мярка: затварят Лисабон заради Делта мутацията

  • локдаун-
  • лисабон-
  • коронавирус-
  • португалия-
  • мерки-
  • мутация-
  • делта

Португалското правителство затвори столицата Лисабон

Драстична мярка: затварят Лисабон заради Делта мутацията - 1
Снимка: Shutterstock

Мярката на правителството е драстична: затварят Лисабон за два дни и половина заради тревожното нарастване на новите инфекции с коронавирус. От петък следобед до понеделник сутринта общо 2,8 милиона жители ще имат право да напускат португалската столица и региона около нея само при наличие на изключително належаща причина. Мярката важи и за хората, идващи отвън - в Лисабон ще може да се влиза само по изключение.

"Мярката е неизбежна"

В рамките на 24 часа в Лисабон бяха регистрирани 928 нови инфекции, което е най-високата стойност от 19 февруари насам и представлява около 75% от всички нови случаи на зараза в Португалия. При това в региона на столицата Лисабон живеят едва 27% от всички жители на страната. Правителствената говорителка Мариана Виейра да Силва потвърди, че в Лисабон в момента силно се разпространява т.нар. Делта мутация на коронавируса, която беше открита за пръв път в Индия. „Не е лесно да се взимат подобни ограничителни мерки. Но те ни се струват неизбежни, ако не искаме ситуацията в Лисабон да обхване цялата страна“, заяви говорителката.

След като се беше превърнала в истинско огнище на заразата, през зимата Португалия успешно овладя пандемията, а през пролетта имаше дори едни от най-ниските стойности на нови инфекции в цяла Европа. Затова локдаунът в Португалия беше прекратен на 1 май след общо пет месеца и половина строги ограничения. Междувременно обаче новите инфекции отново растат. По данни на Европейската служба за наблюдение и контрол на заболяванията, за кратко време стойностите са нараснали от 55 на 87 случая на 100 000 жители в рамките на 14 дни.

"Никой не може да гарантира, че няма да има нов локдаун"

Португалският президент Марселу Ребелу ди Соза доскоро категорично отричаше възможността за нов локдаун. Докато броят на пациентите с COVID-19, които постъпват в болница, остава сравнително нисък, нивото на новите зарази само по себе си не може да служи като оправдание за нови драстични ограничения, заяви той. Премиерът на страната Антониу Коща се изрази по-предпазливо. „Никой не може да гарантира, че няма да бъдем принудени да обявим нов локдаун“, заяви той.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 😷😷😷

    16 1 Отговор
    Скоро и в Гърция ?

    Коментиран от #3

  • 2 мечо

    7 5 Отговор
    вав лисабон има лисици сигорно те разнасат зараза ковид да ги отстрелват
  • 3 мечо

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "😷😷😷":

    вав турциа нияма такива нешта всичко е измислено да знаете

    Коментиран от #12

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пловдив

    20 1 Отговор
    Олигофренията продължава...!!!
  • 6 Ще ни избият военните

    12 0 Отговор
    Прочетете изтекло писмо с инструкции как локдауна в ЮК да продължи безкрайно завинаги, хора ще бъдат извеждани от имотите им ако отказват и жекции, армиите ще са по улиците...в сайта на ot izvora....вярно невярно съдържанието на писмото, хората трябва да го прочетат и да се подготвят да се защитават срещу идващото зло....в началото ще направят всичко възможно без насилие да ни инжектират, за да не избухнат масови протести, хаос, безредици , граждански войни....но постепенно ще затягат обръчите...
  • 7 trb

    10 1 Отговор
    В момента съм в Лисабон и това не е вярно.

    Коментиран от #9

  • 8 лиса

    5 1 Отговор
    В лисабон как е с лисиците ? Да не би те да разнасят заразата ? Дружеството за защита на животните не ги ли защитава ?
  • 9 Еми обади се в редакцията на факти

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "trb":

    И им кажи че разпространяват лъжи и фейк новини
  • 10 Антон

    1 0 Отговор
    "локдаунът в Португалия беше прекратен на 1 май след общо пет месеца и половина строги ограничения. Междувременно обаче новите инфекции отново растат."
    Ало-у-у журналистите, че то така, какво излиза? Че няма никакъв медицински смисъл от малоумните мерки? Така ли е или нещо сте объркали?
  • 11 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    0 0 Отговор
    Нали ви казах, че есента ще ви спрат "зелените" паспорти и ще трябва да си "освежите" инжекцията? И така на всеки 4-6 месеца. Поредната "конспирация" предстои да стане реалност. ;)
  • 12 Николай Девня

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "мечо":

    Лъжат за всичко няма никакъв вирус а ако има е нещо като грип и не е опасен както тръбят навсякъде.Не е възможно по италианските новини както даваха пет минути колона от военни камиони извозва трупове на умрели от ковид19 това са лъжи.И пуснали една такава музика за фон музика като във филма Заразно зло.За да плашат хората.Лъжат за всичко