Last news in Fakti

18 Юни, 2021 18:00 2 670 10

За казахстанската ваксина срещу COVID-19

  • казахстан-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • qazvac

Предварителните резултати са положителни, нежелани реакции не са отбелязани

За казахстанската ваксина срещу COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Научно-изследователският институт по проблемите на биологичната сигурност към Министерството на образованието и науката на Република Казахстан (по-нататък в текста - НИИПБС) разработи казахстанска инактивирана ваксина QazCovid-in срещу COVID-19 (търговско наименование: QazVac).

На 22 април т. г. в рамките на изпълнение на поръчението на президента на Казахстан К.Токаев „За разработване на национална ваксина срещу коронавирусната инфекция“ бе изготвена първа партида от казахстанска ваксина QazVac, произведена на базата на НИИПБС.

Първата фаза на клиничните изпитвания приключи на 3 април 2021 г., втората – на 17 април 2021 г. Третата фаза на клиничните проучвания на ваксината се извършва върху 3 хиляди доброволци от мъжки и женски пол на възраст 18-50 години в три медицински центъра в страната, 50% от третата фаза на клиничните проучвания приключи на 15 април 2021 г. (100 % ще приключи на 9 юли 2021 г.). Предварителните резултати са положителни, нежелани реакции не са отбелязани.

От 27 април 2021 г. в Казахстан започна ваксинацията на населението на Казахстан с казахстанска ваксина QazVac.

Технологията за разработване на ваксината е защитена с патент. За получаване на международен патент на 12 април 2021 г. НИИПБС подава заявление чрез Републиканско държавно предприятие „Национален институт за интелектуална собственост“ към Министерството на правосъдието на Република Казахстан.

На 20 април 2021 г. е получено потвърждение от Световната организация за интелектуална собственост за приемане на заявление за получаване на международен патент №РСТ/KZ2021/000007.

В края на май т.г. президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев проведе среща чрез видеоконферентна връзка с генералния директор на Световната здравна организация Гебрейесус, и разказа за предварителните резултати от клиничните изпитвания на казахстанската ваксина QazVac, равнището на ефективност на която е 96%. В настоящо време съответните органи на Казахстан предприемат необходими действия за получаване на одобрение на казахстанската ваксина от страна на СЗО.

Правителството на Казахстан обсъжда възможност за предоставяне на ваксина QazVac под формата на хуманитарна помощ за 10 държави в общо количество 50 хиляди дози (по 5 хиляди дози за всяка държава). Единствено условие е временна регистрация на казахстанската ваксина в държавата, в която ще се изпраща, за последващата ѝ доставка вече срещу заплащане.

Интерес към използване на казахстанска максина проявяват Киргизстан и Пакистан, които скоро ще я получат като хуманитарна помощ. Също така фармацевтични фирми от Швейцария проявяват интерес и проверяват възможности за регистриране на казахстанска ваксина в Швейцария.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истина е

    7 7 Отговор
    Създателят е Борат. И на руската също .
  • 2 Петър

    15 0 Отговор
    Браво.
  • 3 Може би

    7 4 Отговор
    ... с руска помощ!!! Дано поне нея да одобрят за ЕС, че да си сложа!!!

    Коментиран от #4, #7

  • 4 Голем смях

    4 14 Отговор

    До коментар #3 от "Може би":

    Явно вече са ти го сложили ..пияните руснаци.Що за тъпа ватенка си?
  • 5 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    12 5 Отговор
    За около година - 10-ина вакси излязоха за най-страшния и неизолиран вирус. А за други вируси няма и една вакса за десетилетия. :D

    Коментиран от #6

  • 6 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    10 4 Отговор

    До коментар #5 от "ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН":

    Вадят ваксите, все едно са бонбони. Или десертчета. :D
  • 7 Лъжливия Бабикян

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "Може би":

    Много си зле
  • 8 Велики Тангра вразуми нашите идиоти!

    5 1 Отговор
    Ако е вярно - 96% ефективност, искам да се ваксинирам с тази ваксина!
  • 9 БАН БАМ

    1 0 Отговор
    Тия явно са много на зор, но ефективност 96% без никакви странични ефекти са просто приказки на Шехерезада. Правят всички фази 1,2,3 едновременно и още не са приключили с фаза 3 и ваксинират казаците. А нашият Чорбанов от БАН в коя фаза ли е и какво стана със скъпите лабораторни мишки?
  • 10 Търговци

    0 0 Отговор
    Вижте хитрите казахи как си пробутват ваксината като "хуманитарна помощ": "Прaвитeлcтвoтo нa Кaзaхcтaн oбcъждa възмoжнocт зa прeдocтaвянe нa вaкcинa QаzVас пoд фoрмaтa нa хумaнитaрнa пoмoщ зa 10 държaви в oбщo кoличecтвo 50 хиляди дoзи (пo 5 хиляди дoзи зa вcякa държaвa). Eдинcтвeнo уcлoвиe e врeмeннa рeгиcтрaция нa кaзaхcтaнcкaтa вaкcинa в държaвaтa, в кoятo щe ce изпрaщa, зa пocлeдвaщaтa ѝ дocтaвкa вeчe cрeщу зaплaщaнe."