Last news in Fakti

25 Юни, 2021 23:00 7 195 59

"Абдала" – кубинската ваксина-чудо

  • куба-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • абдала

Ваксината не е нито векторна, нито иРНК, а е базирана на протеинова технология и е основата на имунизационната кампания на Куба

"Абдала" – кубинската ваксина-чудо - 1
Снимка: DW

Мегаломания или увереност, че могат да се справят и сами? Куба произведе своя ваксина срещу Ковид-19, която изглежда не отстъпва по нищо на тези на BioNTech и Moderna. Какво може наистина кубинската „Абдала“?

"Абдала” - така се казва новата кубинска ваксина срещу коронавирус, която показа ефективност от 92,28 процента. Името не е избрано случайно. Абдала е герой от едноименната драма на емблематичния кубински поет, философ, есеист и революционер Хосе Марти. Младият Абдала отива на война, за да защитава родината си. Абдала е символ на борбен патриотизъм, който не се влияе от това колко е силен противникът.

Много кубинци смятат, че това е перфектното име за първата ваксина срещу Ковид-19, разработена в Латинска Америка. 11-милионна Куба отново успя да изненада света и да му покаже с какви учени разполага, които не могат да бъдат демотивирани нито от смъртоносния вирус, нито от 60-годишната икономическа блокада на САЩ.

"Не очаквах ваксината да е толкова добра"

Един от тях е Херардо Енрике Гийен Нието от Центъра за генетично инженерство и биотехнологии (ЦГИБ) в Хавана, където е разработена ваксината. В Куба той се радва на същата популярност като шефа на BioNTech Угур Шахин в Германия.

“Работим от началото на пандемията всяка събота, всяка неделя, от рано сутринта до късно през нощта, без миг почивка”, казва той. Но изглежда си е заслужавало, защото резултатите са отговорили на всички очаквания. "Ваксината е много добра, дори и аз не очаквах такъв резултат”, уверява Нието.

Според държавната фармацевтична компания Biocubafarma ефективността на "Абдала" е 92,28 процента. Това поставя препарата в същата лига като ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna. Когато резултатите от проучванията бяха обявени в ЦГИБ, залата избухна в аплодисменти.

“Знаем, че трябва да разчитаме на себе си”

Ваксината не е нито векторна, нито иРНК. Тя е базирана на протеинова технология и е основата на имунизационната кампания на Куба. “Санитарна интервенция” - така правителството нарича кампанията по ваксиниране на острова, която започва в средата на май с "Абдала" и втората ваксина - "Соберана", която все още се намира в третата фаза на проучванията. Куба напълно се отказа от вноса на ваксини от Русия и Китай и също така не се включи в механизма COVAX за глобален достъп до ваксини срещу Ковид-19.

Дали става въпрос за мегаломания или просто за убеждение, че могат да се справят сами? “Знаем, че накрая винаги трябва да разчитаме на себе си, на нашите собствени сили и възможности”, смята Гийен Нието. Резултатът от това, според него, е една здравна система, която е не само безплатна, но и централно координирана и способна да реагира на всякакви бедствия, включително и при пандемии и произтичаща от тях нужда за разработване на ваксини.

"Хората бързат да се ваксинират"

От "Абдала" се поставят три дози през две седмици. 2,2 милиона кубинци вече са получили първата, 1,7 милиона - втората, а 900 хиляди - и третата. Според плановете на правителството до август трябва 70 процента от 11-милионното население на страната да е имунизирано.

Кубинските здравни властите се надпреварват с времето. Жертвите на Ковид-19 в островната държава са 1200, а ежедневно се заразяват по около 2000 души. “Хората тук имат безпрецедентно доверие в здравната система. Ние не сме имали никога проблеми с намирането на доброволци, когато става въпрос за клинични проучвания. В Куба хората искат да бъдат ваксинирани, и то масово. Никой тук не смята да откаже ваксиниране, защото всички знаят колко важни са ваксинациите”, обяснява Нието.

Интерес към “Абдала” и в чужбина

Независима експертна комисия в Хавана ще подложи ваксината на детайлен анализ. Очаква се спешно одобрение в следващите две седмици, след което Куба ще кандидатства за одобрение и пред Световната здравна организация. Боливия, Ямайка, Венецуела, Аржентина и Мексико вече проявяват интерес.

Перуанецът Хосе Моя, който е представител на Панамериканската здравна организация в Куба, не е изненадан от успеха на Хавана. “Центърът за генетично инженерство и биотехнологии има 30-годишен опит в разработването на ваксини”, казва той. 80 процента от поставяните в Куба ваксини се произвеждат на острова.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бл.134 в Зап. парк

    102 11 Отговор
    Ами , браво. А сега е наред въпроса - За какво дадохте десетки , а може би стотици милиарди на няколко фирми

    Коментиран от #51

  • 2 Парцала - почистващото чудо

    9 22 Отговор
    ползвайте Парцала за здраве и дълголетие
  • 3 Смех

    21 89 Отговор
    Абдала ваксината за супер абдали

    Коментиран от #44, #47

  • 4 Антитрол

    153 8 Отговор
    "80 процента от поставяните в Куба ваксини се произвеждат на острова."

    Това в комунистическа Куба след 60 годишно ембарго на краварите. Пък ние след 30 годишно "приятелство" с краварите правим чушкопеци.

    Коментиран от #10, #45, #59

  • 5 нали

    58 7 Отговор
    и нашите щяха да правят ваксина прибраха парите и се скриха
  • 6 То голям Остров ,то

    5 57 Отговор
    голями ваксини , момче всеки седми кобинец е ваксаниран ,всяко пето прасе е от Залива на Прасетата ,всяка първа ученичка е с къса поличка а секи автомобил е Шебролед или Буйк
  • 7 сбъркани хора

    42 10 Отговор
    Доживях DW(ЦРУ) да пропагандира "комунизъма"! Другари от DW, това не е полът, религията и расата да си ги сменяте всеки ден!
  • 8 КубаЛибре

    9 38 Отговор
    Много е добра биха я на Кастро и утре ще дъжи реч за комунизъма

    Коментиран от #17

  • 9 Счупи тъпомера

    14 12 Отговор
    То за грип, ваксини много, това е поредната. Да помага, колко да помага, като другите. Който оцелее, хубаво :)
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Спомени

    11 20 Отговор
    Ехххх колко кубинки ваксинирах на времето
  • 12 Интерес към “Абдала” и в чужбина

    7 33 Отговор
    Гвиана ,Науру ,Тувалу ,Кирибати ,Тонга и Маршалови острови се избиха да искат от новата кобинска вакцина
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Behemoth

    58 4 Отговор
    Куба има добро здравеопазване.....

    Коментиран от #18

  • 15 !!!?

    10 42 Отговор
    "Будала" - подобрен вариант "Спутник" за русофили !!!?

    Коментиран от #55

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ми той умрял ма

    2 4 Отговор

    До коментар #8 от "КубаЛибре":

    той кръв
  • 18 И що никой не емигрира натам?

    6 28 Отговор

    До коментар #14 от "Behemoth":

    Питам всички комунета отгоре.

    Коментиран от #24, #53

  • 19 барчо

    69 5 Отговор
    Може на някои непросветени да си мислят, че Куба е слаба в здравния сектор, но много се заблуждават или по-скоро ги заблуждават. В документалния филм на Майкъл Мур "Недъзи" кубинското здравеопазване се нарежда на първо място и след това френско, немско, английско ...... Да не говорим, че е на 100% безплатно и няма здравни застраховки или вноски.

    Коментиран от #22

  • 20 Заю Баю

    40 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Жертвите на Ковид-19 в островната държава са 1200,...." А у нас в 6 милионна България жертвите са над 18 хиляди.

    Коментиран от #23, #36

  • 21 БАН

    10 5 Отговор
    Ние от и-БАН 20 години правим машина на времето с пари на данъкоплатците ама няма да се плашите скоро ще направим пробив
  • 22 asd

    24 3 Отговор

    До коментар #19 от "барчо":

    От 1963 г. над 600 000 кубински здравни работници са предоставили медицински услуги в повече от 160 страни. През 2020 г. кубински лекари бяха активни в над 60 държави
    (броят на кубинския медицински персонал в чужбина е спаднал от 50 000 през 2015 г. на 28 000 през 2020 г.)
  • 23 Счупи тъпомера

    8 19 Отговор

    До коментар #20 от "Заю Баю":

    Така си мислиш, жертвите ни не са повече от 5000, всичко друго е по заповед на щаба. Същото беше и с тестовете.

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Госあ

    16 7 Отговор

    До коментар #24 от "asd":

    Ай са. Че те Куба са комунисти ! Затова имат и наука ;)

    Коментиран от #57

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Охохох

    6 20 Отговор
    Ох, със сълзи се смея и не мога да спра. Тези как можаха да си кръстят ваксината "Абдала"

    Коментиран от #29, #52, #54

  • 29 Счупи тъпомера

    7 6 Отговор

    До коментар #28 от "Охохох":

    Нали, като абдал за ваксина ми звучи:)
  • 30 Госあ

    26 6 Отговор
    Комунистите от Китай ваксинират само с класически деактивирани ваксини и протеинови такива. По скъпи са и печалба няма, но да печелиш от здраве и образование е капиталистическа ценност.

    Коментиран от #31

  • 31 Счупи тъпомера

    4 8 Отговор

    До коментар #30 от "Госあ":

    Аааааааааа, бъркаш са, РНК са и техните. Протеиновите още се изпитват.

    Коментиран от #34

  • 32 ФАКТ

    26 5 Отговор
    Кубинските лекари и учени са едни от най-добрите в света !
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Госあ

    1 2 Отговор

    До коментар #31 от "Счупи тъпомера":

    Не,не баце. Рядко се бъркам. Да знайш. Протеиновата на Синофарм е одобрена преди повече от месец и ваксинират с нея. А рнк и векторна все още нямат одобрени ;)
  • 35 666

    4 16 Отговор
    Поредната соц. пропаганда. Утре може и дебелия кореец да каже че са изработили най доброто лекарство срещу вируса.

    Коментиран от #37

  • 36 Иво

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "Заю Баю":

    Заю баю как ги преброи колко са жертвите в Куба.

    Коментиран от #49

  • 37 Госあ

    9 2 Отговор

    До коментар #35 от "666":

    Всъщност, най голямата пропаганда е на ваксините от сащ. Докато Китай си тестваха ваксините изцяло навън (просто защото нямат заразени), краварите го направиха предимно у тех и почнаха да валят едни проценти като у лотарията....
  • 38 Оли

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Оли гьо Френ":

    Ами отивай се мажи на воля,пък после ще папаш патладжана
  • 39 абг

    3 1 Отговор
    Трябва някой да обясни на дойче зеле, че иРНК ваксината е базирана на протеинова технология, т.н. спайк протеин, така, че лъжата е още в подзаглавието.
  • 40 Куба Лъжат

    4 16 Отговор
    Да името е перфектно: "Абдала" за абдали ХАХАХАХА
  • 41 ВАКСИ като БОНБОНИ

    6 2 Отговор
    Всяка държава и територия си има своя мутация и своя вакса. Вакси като бонбонки. Изобщо не е съмнително. :D
  • 42 FARC

    3 9 Отговор
    В Куба е просто мъка. Kлимата е по-благоприятен от Северна Кореа. И толкова. Всичко останало е плод на пропаганда.

    Коментиран от #43

  • 43 един от стадото

    1 6 Отговор

    До коментар #42 от "FARC":

    в Куба е мъка за местните, за туристите е рай. От там идва заблудата, че е рай за всички.
  • 44 ГолЕм смЕх!

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Смех":

    Не си оригинален...!!!
  • 45 Sassin

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "Антитрол":

    Къде се произвеждат още? Да си купя за спомен!😁
  • 46 въпросче

    9 2 Отговор
    Питам:Защо в Куба болниците не са търговски дружества? А в България са. Куба си има ваксина,а България има всеки ден убити и ранени хора.
  • 47 ОТВРАТЕНОТ ББ

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Смех":

    НАЙ-ГОЛЕМИЯ АБДАЛ СИ ТИ И ЯВНО СИ ГЕРБЕР-УНИЩОЖИТЕЛ .
  • 48 Конник

    10 1 Отговор
    Харчат десет пъти по малко на глава отколкото в Европа а живеят по дълго от нас. Заради ембаргото и срива на соцлагера успяха да развият свой технологии. САЩ иска да купи от тях ама има ембарго! Автогол!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 дрогба

    2 0 Отговор
    наистина имат добра здр.система,от сащ ходят там да се лекуват защото е много евтино и в пъти по-качествено,това че е комунизъм там на хората какво им пречи,в дубай като са мюслита кво,ходят си моренце християните нали
  • 51 защото

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "бл.134 в Зап. парк":

    сега е създадена и очаква одобрение от СЗО. Май не четеш статиите.
  • 52 защото

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Охохох":

    кубинците не са длъжни да се съобразяват с чуждите езици и да ги знаят, особено, ако това е жаргон. Иначе в статията е написано защо се нарича така ваксината, ама кой да чете : ""Aбдaлa” - тaкa ce кaзвa нoвaтa кубинcкa вaкcинa cрeщу кoрoнaвируc, кoятo пoкaзa eфeктивнocт oт 92,28 прoцeнтa. Имeтo нe e избрaнo cлучaйнo. Aбдaлa e гeрoй oт eднoимeннaтa дрaмa нa eмблeмaтичния кубинcки пoeт, филocoф, eceиcт и рeвoлюциoнeр Хoce Мaрти. Млaдият Aбдaлa oтивa нa вoйнa, зa дa зaщитaвa рoдинaтa cи. Aбдaлa e cимвoл нa бoрбeн пaтриoтизъм, кoйтo нe ce влияe oт тoвa кoлкo e cилeн прoтивникът.
  • 53 здравомислещ

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "И що никой не емигрира натам?":

    Островът е под американска обсада. Ти вдяваш ли какво е обсада.... 60 години демократична обсада.
    Слез от пропагандните розови облаци и си спомни кое е добро и кое е зло, кое правилно или неправилно, редно и нередно.
    Ако за тебе е редно правилно и добро САЩ да си пъхат носа из цялата Земя и да я управляват за други това е нередно неправилно не добро, дори Зло.
  • 54 здравомислещ

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Охохох":

    По горе пише кой е Абдала. Това е Име на смелчак, който защитава родината си от врагове, дори и да са в пъти по-силни

    Твоето е присмехулство -- нисше човешко поведение -- а името ти е Присмехулник.
  • 55 ха ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "!!!?":

    Срах ви е, че станете комунисти от нея ли?
  • 56 доброжелател

    1 0 Отговор
    Да си аксинират лидерите на кубинсската комунистическа
    партия.Ще зарадват целия кубински народ и Куба ще
    стане рай каквато беше преди Кастро.
  • 57 демократ

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Госあ":

    И кубинките се предлагат срещу чифт найлонови
    чорапи или кутия Кент.
  • 58 демагозите

    2 0 Отговор
    Аман навсякаде във сайта на ФАКТИ реклами на
    тунингованата баба Мая и мутрите и спонсорирани
    от Черепа и Галеви.
  • 59 Пфф

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Антитрол":

    И какво от това ? Как живеят кубинците и как българите ? Това е като , човечеството е възникнало някъде из южна Африка , значи там са най-добре ! Нямаш връзка с главния мозък и затова мразим всичко наоколо и винаги нещо ни пречи за успокоение