Last news in Fakti

29 Юни, 2021 15:28 4 326 15

Откриха вероятната причина за пост-COVID синдрома

  • имунитет-
  • синдром-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксини-
  • тромбози-
  • левкоцити

Много от прекаралите COVID-19 дълго време страдат от различни оплаквания - отпадналост, задух, главоболие

Откриха вероятната причина за пост-COVID синдрома - 1
Снимка: Shutterstock

Много от хората, прекарали COVID-19, продължават дълго време да страдат от различни оплаквания. Учените наричат този синдром пост-COVID. Към най-често срещаните оплаквания спадат бързата уморяемост, отпадналост, главоболие, задух. Нерядко те остават в течение на месеци. С други думи: дори оздравелите не са напълно здрави.

COVID-19 често пъти засяга нормалната циркулация на кръвта в организма. Стига се до тромбози - т.е. запушване на кръвоносни съдове. Възможно е също транспортирането на кислород в кръвта да не функционира изрядно. Предполага се, че кръвните телца играят значителна роля при т.нар. пост-COVID синдром.

Кръвните телца при болните се променят

Учени от института "Макс Планк" в Ерланген издигат нова хипотеза в тази връзка. Според тях, при болните от COVID-19 се стига до промени в белите и червените кръвни телца, отнасящи се например до тяхната големина и устойчивост. Очевидно физическите характеристики на кръвните телца играят ключова роля в тази връзка. Резултатите от студията са публикувани в специализираното издание "Biophysical Journal". За целта учените от Ерланген са анализирали кръвните телца на болни от COVID-19, както и на хора, прекарали болестта, но и на здрави хора, които не са боледували от COVID-19. 17 от участниците са били в остра фаза на COVID-19, други 14 са били вече оздравели, а 24 души са били клинично здрави. Изследвани са общо 400 милиона кръвни телца.

"При това установихме значими и дълготрайни промени на клетъчните структури - както по време на острата фаза на инфекцията, така и след нея", казва Йохен Гук, изпълняващ длъжността директор на института "Макс Планк" в Ерланген. Методът, с който е проведено проучването, е разработен от самите учени в Ерланген. Чрез цитометрия в реално време е била измерена деформационната способност на клетките. Оказало се, че кръвните телца на болните от COVID-19 показват много по-големи отклонения в големината и в способността си за деформация, отколкото тези у здравите хора. Това показва, че клетъчните структури при болните от COVID-19 са увредени. При здравите хора кръвните телца са еластични и могат да преминават и през най-фините кръвоносни съдове.

Ще помогне ли този метод при други пандемии?

Червените кръвни телца (еритроцитите) имат формата на двойно вдлъбнати плоскости. Тъй като те нямат клетъчно ядро, са в състояние да се деформират и да преминават и през капиляри с диаметър колкото половината от собствения им размер. По този начин те проникват и в най-отдалечените ъгълчета на човешкия организъм, снабдявайки ги с кислород. Белите кръвни телца (левкоцитите) са също относително малки и силно подвижни. Те играят централна роля за имунната защита на организма.

Кръвните телца на страдащи от т.нар. пост-COVID синдром обаче са кълбовидни и могат да запушват артерии, което води до тромбози и емболии. Учените в Ерланген се надяват техният метод за анализ на кръвните телца в бъдеще да се използва с цел поставянето на по-бърза и по-сигурна диагноза. По този начин би могло да се създаде например система за ранно предупреждение при евентуални бъдещи пандемии, дължащи се на непознати до момента вируси.

Автор: Гудрун Хайзе


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    12 9 Отговор
    Сега търсят оправдание за тромбите, които причиняват експерименталните препарати...В ЛОНДОН ИМАШЕ МИЛИОН ДУШИ НА ПРОТЕСТ В ПОЧИВНИЯ ДЕН, КОЯ МЕДИЯ ГО ОТРАЗИ!!!

    Коментиран от #4, #9

  • 2 Майна

    10 6 Отговор
    д-р Робърт Малоун, самият изобретател на иРНК ваксини, се обяви против използването на тези експериментални ваксини, YouTube изтри видеоклипа, където каза, че „правителството не е прозрачно относно рисковете“ от тези ваксини.

    Коментиран от #3

  • 3 asd

    6 6 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Пал ли лъжеш бе столипиновски шофЕр?

    "Каталин Карико е унгарски биохимик, специализиран в РНК-медиирани механизми. Нейното изследване е разработването на in vitro транскрибирана иРНК за протеинови терапии "
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 др Гей Билтс

    5 3 Отговор
    Вече 6 месеца след като ме отровиха с пестицида ми се прецака обонянието. Поинтересувах се и подобни последствия се получават от симен токсин, какъвто напрактика е и така наречения "вирус" Коронавирус.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Перун

    5 1 Отговор
    Преди повече от месец ми сложиха втора доза от Пфайзер. Оттогава до ден днешен сатурацията ми се движи между 82 и 96. Ти таковам и ваксините
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор
    Не в еритроцитите и хемоглобин няма промяна видима!При преболедуване се вижда промяна в Левкоцитите и най големите клетки -Моноцитите!Не е необходимо да правите тест за антитела и да харчите пари!Вземете направление 3лв при джипи и 4лв на лаборатоия.Ще проверите и Липидния си профил!Много е важен,а от урина ПН!Хубаво е да пазите и стари кръвни изследвания и да не се доверявате,че джипи нещо знае и пази!!!Това,което не те убие те прави по силен-ШОПенхауер!!!В Момента сме много по добре след НЕЩОТО!Голям проблем е загуба -ОБОНЯНИЕ и за Кратко Вкус!!Обяснил съм ви защо се губи !Защо мозъкът унищожава обонятелния корен в носоглътката и след колко време я възпроизвежда отново!Това е на база 3кръвни картини,но мога да вържа,че това е валидно за всеки-Срещнал НЕЩОТО!

    Коментиран от #11

  • 11 др Гей Билтс

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    "Нещото" е обикновен пестицид, с който морат и пчелите. Тези които са имали директен контакт с Новичока губят процент от обонянието си и това е безвъзвратно и прогресира. Пестицидът явно е летлив и първо отравя носоглътката. Аз подозирам че ме поразиха в асансьора на едно магазинче, което няма да му казвам името, но ако им а и други, по до-бре да не се качват в асаньораза един етаж, от мързел, както аз направих.

    Коментиран от #12

  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "др Гей Билтс":

    Нещото е закачено за корона вирус,аТакува мозъка през носоглътката!Когато навлезе през очи или носоглътка то се мултиплицира,отначало бавно,като се разпростира навсякъде....Търси,най вероятно повечето хора,срещнали Нещото в началото получават силен необясним цистит,това е така,защото Нещото е разпознато ,като опасен враг!Следваща фаза на нещото е да се опита да проникне в жизнено важни органи.По някаква причина ,имуна на повечето хора го стопира!Стига се до силни необясними болки в прешлените,които подържат главата ,и то не в горния първи прешлен-Атлас,а в 6,7 прешлен!Тогава прави температура самия организъм за да се бори с Разпознат опасен агент!В същото време тази гадост атакува и ЦНС и отначало средно ухо ,може да има проблем с вестибуларен апарат!При положение,че е хванат от организма,се разбира по Следващия момент-Загубата на обоняние!Това се прави от нашия мозък-Загубите ли обоняние и за кратко Вкус,това НЕЩО просто е унищожено от войската,която има всеки организъм!Опасно е,ако не бъде разпознато и тази гадост се настани ....БАВНо на пръв поглед НЕусетно!Тогава вече неразпозната прави бели!Защо при някой при други не!Казах,това е измислено биологично оръжие за определен генотип! Създадено от доста умни хора,те са предвидили опитите за противодействие и затова са успели да закачат върху корона вирус-комбинация от създаден Нов жив организъм на основата Спин + щам на дребна шарка морбили!Убеден съм,защото само тази гадост морбили прави такива поражения
  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор
    Убеден съм,защото само тази гадост морбили прави такива поражения в късен стадий!Понеже е закачен на Нещо,което мутира постоянно то е невъзможно да бъде разпознат,като един вариант!Всеки ден всеки вариант е различен!Ваксинацията не може да го спре!Единственно преболедуване,ще даде пълен имунитет!За нас не е опасно!!Смятам,че е създадено да смени модела и е насочено Срещу Владетелите на Света ротшилд и семето му!Фамилия Кадафи ги поздравява....Лекарство,което да се направи е невъзможно,а бързото създаване на това,което наричате Ваксини е плод на работа на много биолаборатории на различните сили,които водят 3световна!В бг няма да има гроб и толуп , няма да има ВЕЧЕ масово лъгане и крадене на евросредства от тази....гадост!Тези,които плашат сега се опитват да се скрият в облакът от лъжи с цел да се спасят от отговорност и да запазят откраднатото!

    Коментиран от #14

  • 14 др Гей Билтс

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Извинявай, ама на мен последно ми изчезна обонянието, след като първо ме боляха бъбреците, послед гърба, после получих едностранна пневмония в десния дял на белия дроб, после имах температура 2 дни. Добре, че не се подлъгах да взимам антибиотици, колкото и да ме увещаваше некомпетентната ми лична лекарка. Пестицид е това, защото накрая чувах как го изкарвам от белия дроб като пукания на балончета от веро. обонянието ми към третия месец беше по-добре. отколкото сега на шестия. Все още имам антитела, колкото и веднага след изчистване, което значи, че токсинът е як, бойно вещество.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.