Last news in Fakti

1 Юли, 2021 11:34 2 549 10

Домашните любимци масово се заразяват с COVID-19 от стопаните си

  • коронавирус-
  • кучета-
  • котки-
  • домашни любимци

Повечето заразени домашни животни прекарват инфекцията без симптоми или проявяват съвсем леки признаци на заболяването

Домашните любимци масово се заразяват с COVID-19 от стопаните си - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Инфекцията от COVID-19 е обичайна за домашните котки и кучета, чиито стопани боледуват от нея, сочат резултати от изследване, цитирано от Би Би Си.

Специалисти изследвали проби от 310 домашни любимци от домакинства, където инфекцията била регистрирана при хората.

Шест котки и седем кучета дали положителен резултат при Пи Си Ар тест, а 54 животни имали положителен резултат на тест за антитела срещу новия коронавирус.

"Ако имате Ковид, трябва да избягвате контакт с кучето или котката си, точно както ограничавате общуването си и с други хора", каза д-р Елс Брунс от университета на Утрехт.

"Основна тревога буди не толкова здравето на животните, колкото потенциалният риск, че домашните любимци може да се превърнат в резервоар за вируса и да го препредават сред хората", каза тя.

Авторите на изследването посочват, че досега не е документирано предаване на заразата от домашен любимец на човек, но това би било трудно за установяване, докато вирусът се разпространява лесно между хората. Повечето заразени домашни животни прекарват инфекцията без симптоми или проявяват съвсем леки признаци на заболяването.

Друго изследване, проведено под ръководството на университета в Гуелф, Онтарио, Канада, установи, че котките, които спят в леглото на стопаните си, са изложени на голям риск от заразяване с новия коронавирус.

48 котки и 54 кучета от 77 домакинства били изследвани за антитела, а стопаните им дали информация за контактите си с домашните любимци. Около 67 на сто от котките и 43 на сто от кучетата дали положителни резултати от тестовете в сравнение с 9 на сто от кучетата и котките от приют за животни и 3 на сто от бездомните котки в района.

Една четвърт от домашните любимци са проявили симптоми на инфекцията - от загуба на апетит до затруднено дишане.

Проф.Джеймс Ууд, който ръководи катедрата по ветеринарна медицина в университета в Кембридж каза, че резултатите от двете проучвания допълват предишни доказателства, според които значителна част от домашните любимци може да се заразят с новия коронавирус от стопаните си.

"Проучването от Нидерландия показва, че около 20 на сто от изложените на вируса любимци може да бъдат заразени и че те прекарват инфекцията точно както се случва с повечето хора", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хихи

    4 8 Отговор
    Трябва да си платят за "любимството"! Я колко кучета и котета се скитат като клошари,защо "любимците" трябва да си живучкат като Хари,Мегън,Уйлям и втората,дето и забравих името?!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 7 Отговор
    Така е,Котаракът ни изкара НЕщото за ,около 3 дена!не се хранеше,спеше и имаше нещо,като разтройство!С тези ви приказки дет сте написали да не контактува и други небивалици,ми приличате на една Единственна от многото центрове и телефони за защита на птици и животни в беда и ми каза.....да се покатеря на дървото и да оставя в Гнездото-Паднал от едно Гнездо -Късметлийски весел живот!Що се излагате,вие не знаете ли,че домашен Любимец за някой хора,като мен се приема, Като изпитание от Господ???Тоест с него се държиш,като с Господ,който ти е дошъл на Гости???

    Коментиран от #6

  • 5 Асан

    2 4 Отговор
    Ами на село прасето и кокошките 🤣☪️🇹🇷
  • 6 ИСТИНАТА ТРИЯТ

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    АЗ ПИСАЛИЯ ПОД №1 МЕ ИЗТРИХА ЗАЩОТО ПИСАХ ЧЕ КАТАРАКА МИ ВЪОБЩЕ НЕ СЕ РАЗБОЛЯ И ВИ ЛЪЖАТ ТУК. САМО ЗАЩОТО КАЗАХ ИСТИНАТА МЕ ИЗТРИХА. КОТКАТА МИ НЕ СЕ РАЗБОЛЯ ОТ КОВИД !!!!!

    Коментиран от #7

  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "ИСТИНАТА ТРИЯТ":

    Моя котарак се разболя,но това трая 3-4 дни и после си навакса!това ви го писах още докато Нещото дълго време стоя в нас блокирано!Нещото е опасно за Крадци,убийци,англосаксонци!за другите...Само са преносители!Да не забравя Фамилия Кадафи поздравява вси англосаксонци.....
  • 8 5ко

    5 1 Отговор
    Домашните любимци боледуват, но от "свои" корони. Това отдавна се знае и всяка година се ваксинират. Успешно! Инак голям процент от заболелите кучета и котки без лечение или ваксинация умират. От много години се използват най - различни ваксини. Функционират. Само че тези ваксини са създавани по класическия начин, не като насила натрапваните РНКта. Тези в статията, от университетите са платени агитатори.

    Коментиран от #9

  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "5ко":

    Тези ваксини са много вредни и докарват Тумори на животните!От 4тата година спрях всякакви ваксинации на Дооктор Роналдо2-късметлията поради тези причини!Ветеринар няма да ви каже,защото всяка година за ваксина 60лв,а при първата 120...Явно не гледате животинки ,а само плямпате от интернет каквото изсмучете!
  • 10 банго карбона

    1 0 Отговор
    дупе цедка нема,корони морони сичко ям