29 Юли, 2021 15:40 1 981 21

Байдън вижда пандемия на неваксинирани! Иска милиони федерални служители да се ваксинират

  • джо байдън-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • ваксина

Новата политика представлява признание от страна на Белия дом, че правителството - най-големият работодател в страната - трябва да направи повече, за да увеличи бавния процент на ваксинация

Байдън вижда пандемия на неваксинирани! Иска милиони федерални служители да се ваксинират - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Надявайки се да създаде модел за работодателите в цялата страна, президентът Джо Байдън иска милиони федерални служители трябва да покажат доказателство, че са ваксинирани срещу коронавирус, или да се подложат на редовни тестове и строга социална дистанция, маски и ограничения за пътуване, съобщава "Асошиейтед прес".

Служител, запознат с плановете на президента, които тепърва трябва да бъдат обявени публично, подчерта, че новите насоки не са задължителна ваксинация за федералните служители и че тези, които решат да не се ваксинират, няма да бъдат уволнение.

Новата политика представлява признание от страна на администрацията на Байдън, че правителството - най-големият работодател в страната - трябва да направи повече, за да увеличи бавния процент на ваксинация, тъй като случаите на коронавирус и хоспитализациите се увеличават, водени главно от разпространението на по-инфекциозния вариант Делта.

Байдън обясни, че вината за възраждането на вируса е на неваксинираните. "Пандемията, която имаме сега, е пандемия на неваксинираните", каза Байдън по време на посещението си в сряда в завода за камиони в Пенсилвания, където призова неваксинираните "моля, моля, моля, моля ваксинирайте се".

Ден по-рано той обясни, че "ако тези други 100 милиона души се ваксинират, щяхме да сме в съвсем различен свят".

В сряда администрацията все още преглежда подробности от очакваните насоки и остават значителни въпроси относно нейното прилагане и обхват. Не е ясно дали президентът ще издаде подобни изисквания за армията и как ще бъдат засегнати федералните подизпълнители. Администрацията обявява хода сега с надеждата, че това ще даде достатъчно време на агенциите да изработят свои собствени насоки и планове за изпълнение, преди хората да се върнат напълно в офисите.

Очаква се съобщението да е част от по широки бележки в четвъртък, които Байдън обеща да очертае "следващите стъпки в усилията ни да ваксинираме повече американци".

Служителят, коментиращ пред АП обясни, че разговорът около новите указания за ваксини е в процес на работа от известно време и има за цел да даде пример за частните компании, който да следват, докато се подготвят за завръщане на служителите си тази есен. Но това е само последната промяна в политиката от администрацията за една седмица на нови усилия, тъй като Белият дом се бори с нарастването на случаите на коронавирус и хоспитализации в цялата страна заради Делта варианта.

В понеделник Департаментът по въпросите на ветераните стана първата федерална агенция, която изисква ваксинации за своите здравни работници. Във вторник Центровете за контрол и превенция на заболяванията казаха, че всички американци, живеещи в райони със значителна или висока степен на предаване на коронавирус, трябва да носят маски на закрито, независимо от техния ваксинационен статус.

С последните данни на CDC, показващи, че Вашингтон е изправен пред значителни темпове на вирусно предаване, в сряда репортерите и персоналът отново сложиха маски в Белия дом.

Новите насоки относно ваксинациите за федералните служители отразяват реалността, че националната ваксинация не е постигнала целите си. Общественото мнение изглежда се е втвърдило около ваксините, като неотдавнашно проучване на The Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research установи, че сред пълнолетните американци, които все още не са получили ваксина, 35% казват, че вероятно няма, а 45% казват определено няма да го направят.

Д-р Леана Уен, бивш комисар по здравеопазването в Балтимор коментира, че "това е логичната следваща стъпка. Ако искате да ходите на работа и да общувате с други хора, тогава трябва да сте сигурни, че нямате Covid, и можете да направите това или чрез ваксинация, или чрез тестване."

Около 60% от пълнолетните американци са напълно ваксинирани. Байдън пропусна целта да накара 70% да си поставят поне една доза до 4 юли. Последната цифра е 69,3%.

Федералните работници и служителите и подизпълнители са разпръснати из цялата страна, включително много в щатите, където скептицизмът към ваксините е висок.

Професорът по обществени услуги в университета в Ню Йорк Пол Лайт счита, че новите насоки на администрацията на Байдън ще помогнат за увеличаване на процента на ваксинация в щати, където има значителна съпротива. Лайт отбеляза, че влиянието на правителството надхвърля броя на хората, които пряко наема.

Федералните подизпълнители и получатели на безвъзмездни средства ще трябва да преценят как ще се приспособят към изискванията за ваксинация от Вашингтон.

"Ако федералното правителство каже, че всеки, който работи за правителството пряко или косвено, трябва да бъде ваксиниран, това е нещо огромно", каза Лайт.

Той изчисли, че федералното правителство директно наема 2,2 милиона държавни служители на пълен работен ден, плюс 1,4 милиона военнослужещи на активна служба и около 500 000 работници в пощенската служба на САЩ.

Служителите на частни подизпълнители, работещи на федерални работни места, са около 5 милиона, а има 1,8 милиона други хора, заети по федерални субсидии.

Макар администрацията да се надява, че новите насоки ще повишат процента на ваксинация, това, че Байдън навлиза в средата на продължаващия политически дебат около ваксините, може да има обратен ефект, ако допълнително подклади критиките и недоверието към ваксините сред противниците на президента.

Проучването на AP-NORC установи, че възприятията за ваксинациите се разделят рязко по партийна линия, като 43% от републиканците са много по-склонни от 10% от демократите да кажат, че не са ваксинирани и определено или вероятно няма и да бъдат.

Всъщност представителят на Републиканската партия в Южна Каролина Ралф Норман, който се противопостави на изискванията за маски в Капитолия, намекна за борба срещу новите насоки. "Изискването на отделни лица да предоставят доказателства за ваксинация би било огромна намеса във взаимоотношенията лекар-пациент и личния живот на индивида".

Администрацията на Байдън също може да се наложи да се справя с правните предизвикателства.

Федералната служба се управлява от слоеве правила и разпоредби, така че частните работодатели, както и държавните и местните власти ще разглеждат политиката за ваксинация в Белия дом, за да сигнализират докъде могат да стигнат, без да предизвикват съпротива от служителите или дори съдебни дела.

Министерството на правосъдието и федералната Комисия за равни възможности за заетост заявиха, че нито един федерален закон не възпрепятства бизнеса да изисква ваксинации като условие за заетост, съдебните спорове със сигурност ще последват такива изисквания на работното място, каза Шарън Перли Маслинг, адвокат по заетостта, който ръководи COVID- 19 оперативна група в Morgan Lewis.

"Това е наистина предизвикателен въпрос за работодателите", каза Маслинг. "Виждали сме как работодателите проучват цял ​​набор от възможности, от насърчаване на ваксинациите, до стимулиране на ваксинации, до налагане на ваксинации за новоназначени служители или за всички."

Сред примерите с големи компании, Delta Air Lines и United Airlines изискват от нови служители да покажат доказателство за ваксинация. Goldman Sachs изисква от служителите си да разкрият своя ваксинален статус, но не налага те да бъдат ваксинирани.

Ако работодателят постави твърдо изискване, служителите могат да поискат освобождаване по медицински или религиозни причини съгласно федералните закони за граждански права.

Според правилата на EEOC работодателят трябва да осигури "разумно приспособяване, което не създава ненужни затруднения за работата на бизнеса на работодателя".

Могат да включват маски на работното място, социално дистанциране, работа на модифицирана смяна, редовни тестове за COVID-19 или възможност за работа от разстояние или дори предлагане на преназначение.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Байдън е мишката

    28 0 Отговор
    Путин е котката.Забавлява се..
  • 2 Хасан

    61 0 Отговор
    Аз пък виждам пандемия на ваксинирани
  • 3 смерш

    39 1 Отговор
    Сигурно семейство Байдън вече са получили подобаващите комисионни както стана в Украйна!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Леко мебелите

    15 0 Отговор
    Едва ли пък Федералните служби са чак милиони ...
  • 6 Американеца Републиканец

    38 0 Отговор
    САЩ скоро ще се раздели с на малки държави подялбата ще стане с оръжие джендари, черни и ваксинирани на източното крайбрежие нормалните на западото!
  • 7 МАША

    11 0 Отговор
    НИШТО НЕ ВИЖДА СЛЕПЕЦА
  • 8 Дърт пее..раст...

    3 0 Отговор
    Бай Дън ,е бог!!!.Зеус.!
  • 9 Los Zetas

    18 0 Отговор
    Републиканците много са им се наточили на смахнатите демократи в момента дядо Джо пълни съединените щати с емиграмти от централна и Южна Америка кервани влизат от юг заселва ги и след 4 години ще имат право да гласуват срещу белите републиканци!
  • 10 Тра-ла-ла

    19 0 Отговор
    Какво ни занимавате с тоя дегенерат? И все с тая снимка на която си разперил ръцете като някакъв месия. Айде много ви моля... Може дпак да ме блокирате! Боли ме...
  • 11 Матей

    18 0 Отговор
    Байдън много се е объркал,разпространението на ковид се дължи преобладаващо на необоснованата самоувереност на ваксърите,че са защитени,което не отговаря на истината.Бидейки заблудени,те се шмугват навсякъде,бродят самоуверено като свещени индийски крави и разнасят вируса,доколкото го има..Докато неваксинираните почти всички са се срещали с вируса и са развили пълноценен имунитет,на тях се дължи и ниското разпространение и постепенно достигане на групов имунитет.
  • 12 Олд Шетърхенд

    16 0 Отговор
    В републиканските щати не носят маски всички бели се местят в щати управлявани от републиканци сетете се защо! Джо ще се опита да извива ръце като ще се заиграе с бюджета на щатите управлявани от републиканци и тогава ще стане мармалада!
  • 13 Факт

    22 0 Отговор
    Е аз не съм ваксиниран и съм напълно здрав... пандемията явно е в прогнилия мозък на Байдън.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Флин

    16 0 Отговор
    Вижда ми онаа работа. Дементен пъпеш, така са му казали, това повтаря
  • 16 Тоя по-луд

    5 0 Отговор
    от Доналд..
  • 17 Грульо

    7 0 Отговор
    На оружие братя федерални служители! :D
  • 18 Завалията

    1 0 Отговор
    бай Дъньо не зная коя година е днес, а му приписват политики и решения, въпросът е кои са ТЕЗИ.
  • 19 yordan

    4 0 Отговор
    ЕВРЕЙСКИ ХВАТКИ .НАЙ НАКРАЯ ЩЕ ГОРИ КАПИТОЛИЯ
  • 20 радио ереван

    1 0 Отговор
    радвайтв се и се молете на антихриста.. бийте си "ваксини"...
  • 21 Поп Тарапонтий

    2 0 Отговор
    Много поздрави на бай Дъньо:

    https://fakti.bg/world/600886-mnozinstvoto-ot-novi-covid-19-sluchai-v-ognishte-v-masachuzets-sa-pri-vaksinirani