29 Юли, 2021 15:27 5 056 12

Великобритания и Нидерландия оставят пандемията зад гърба си?

  • великобритания-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксини-
  • нидерландия-
  • ваксинирани-
  • имунитет-
  • вирус

Помага лятото, но на първо място - ваксината

Великобритания и Нидерландия оставят пандемията зад гърба си? - 1
Снимка: Shutterstock

Броят на новозаразените с коронавирус спада рязко тъкмо в две държави, които наскоро вдигнаха ограниченията: във Великобритания и в Нидерландия. Но дали между едното и другото има каквато и да било връзка и колко трайна е сегашната тенденция - засега никой не може да каже. Във Великобритания броят на новите зарази намалява вече от седмица. Професор Пол Хънтър от университета в Източна Англия казва: "Можем постепенно да свикваме с мисълта, че епидемията вече е зад гърба ни".

Помага лятото, но на първо място - ваксината

Същевременно експертите могат само да гадаят на какво се дължи сегашната тенденция. Възможните причини са няколко: лятото настъпи и хората прекарват повече време навън, а Европейското първенство по футбол приключи. Най-важната причина обаче трябва да се търси другаде: във ваксините. 88 процента от възрастното население в страната вече са имунизирани поне веднъж, 70 на сто - два пъти. Професор Хънтър изтъква тъкмо това обстоятелство на първо място, но добавя и факта, че много хора вече са изкарали болестта и имат антитела.

Доналд Ричардсън, заместник-директор на болницата в Йорк, не споделя изцяло този оптимизъм. Да, новите зарази намаляват, но броят на хоспитализираните стремитално расте, предупреждава той. Освен това броят на смъртните случаи в резултат от COVID-19 в момента достигна връхна точка както в рамките на един ден, така и за последната седмица. Това отразява високия брой нови зарази, който беше регистриран във Великобритания през предходните седмици. Засега никой не може да каже какво ще последва, след като премиерът Джонсън вдигна почти всички ограничения. Резултатът ще бъде регистриран чак в края на седмицата, но професор Хънтър не очаква броят на новите зарази отново да се увеличи.

Нидерландия върна ограниченията до 13-и август

От Нидерландия също съобщават, че броят на новозаразените е спаднал рязко. Последната седмица са регистрирани 46 процента по-малко нови зарази в сравнение с предходната. В същото време - точно както във Великобритания - нараства броят на хоспитализираните пациенти с COVID-19. Въпреки това премиерът Марк Рюте не се опасява, че натискът върху болниците ще продължи да нараства. Още повече, че и броят на положителните тестове вече от седмици също спада.

След като правителството на Нидерландия в края на миналия месец вдигна почти всички ограничения, броят на новите зарази рязко скочи. Властите бързо ревизираха решението си и отново затвориха баровете и дискотеките и забраниха фестивалите и публичните партита. Тези ограничения ще важат засега до 13-и август.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕС Натовец

    18 3 Отговор
    В Англия намалява, щото ме дислоцираха над Източна Европа.
  • 2 Бай Дончо

    14 4 Отговор
    Петък 13-ти - ЛОКДАУН
  • 3 Азазел

    26 3 Отговор
    Пандемията зад гърба им, пък те в червената зона.
    Или се опитва да им нахлуе отзад?!
  • 4 ЕвроКовидБет

    12 3 Отговор
    Заложих на 20 поста за Ковид истерията и мисля че до 3-4 часа ще спечеля .
  • 5 Отиде си

    15 3 Отговор
    Помага първо вълната, овчата вълна.. После помага спринцовката с дрога! Колко пъти се боцнахте?!? Чувствате ли се замаяни и да не помните?!?? От Боцкането е.. Много помага, дори се отслабва, ако не се изпуснете с боцките.. може и до дървена кутия закована се стига! Голям е кеф да се боцкаме.. друса чудно.. Един път се живее, като в Европата, после у земята с ваксинационен паспорт!
  • 6 Гост

    11 1 Отговор
    Е как Нидерландия е във високорисковата червена ковидзона.
  • 7 Hoho Boho

    19 0 Отговор
    Майтапът е, че броят на новите случаи във Великобритания започва да намалява, след като Борис Джонсън отмени всички ограничителни мерки.
    Англичаните нарекоха този ден - 19.07.2021, “Денят на свободата”..
    Графиката е в Гугъл -
    "коронавирус великобритания"
  • 8 Глупости

    17 1 Отговор
    Не се дължи на ваксините. Просто си минава поредната вълна. Преди 2 седмици им беше пика, а ваксинираните пак си бяха толкова и точно те бяха заразени.

    Коментиран от #12

  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 2 Отговор
    Освен драстично спадане....Други данни няма...Ще ви ги дам,такива каквито са днес пред СЗО.....Великобритания
    15.07–28.07
    Общ брой случаи 537 721
    Смъртни случаи 900
    население 66000000 вие кажете колко драстично.....сега и Нидерландия
    15.07–28.07
    Общ брой случаи 99 658
    Смъртни случаи 42
    Население 17400000 в Англия имате537721:660=814,728/100000!Най висок ръст в света,а в холандия 99658 : 174=572,747/100000.Заради тези Ние с 23/100000 сме отново под Ботуша на власта!Ние имаме епидемична обстановка при 23 на 100000,а те при безброй пъти по лоши показатели били добре...Наглост,ще дойде видов ден...Който се смее последен...Най прятно му става!

    Коментиран от #10

  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    България
    15.07–28.07
    Общ брой случаи 1 592
    Смъртни случаи 47
    1592 :69=23,072/100000 Не лъжи девета заповед!
  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 5 Отговор
    Написах -НЕ ЛЪЖИ към вас факти!ще видите колко е отминала вълната там.....
  • 12 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Глупости":

    Испанският грип внезапно изчезва след 18 месеца върлуване.Това наистина е била пандемия, а не като сегашната. При нея също са приложили не напълно изследвана ваксина и се оказало, че ваксинираните умират с по-голяма категоричност от неваксинираните.