Last news in Fakti

29 Юли, 2021 21:50 3 598 51

Emerging Europe: Антивкасъри и конспиратори процъфтяват в развиващите се страни на Европа

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията към 29 юли Унгария е страната, която е най-близо до постигането на целта от 70% ваксинация на населението за ЕС

Emerging Europe: Антивкасъри и конспиратори процъфтяват в развиващите се страни на Европа - 1
Снимка: shutterstock

Европейският съюз изпълни своята 70-процентова цел за ваксинация срещу Covid-19, а възходът на теориите на конспирацията срещу ваксините гарантира, че процентът на ваксинация във всички развиващи се европейски държави остава под средния за ЕС, пише Emerging Europe.

През май Вера Йоурова, заместник-председател на Европейската комисия, обяви амбициозния план на ЕС за справяне с разпространението на дезинформация онлайн, като поиска от гигантите в социалните медии да въведат повече инструменти за проверка на фактите и промени в алгоритмите.

Новият кодекс за социалните медии ще е доброволен, но ще върви ръка за ръка със закон за цифровите услуги, според който компаниите за социални медии ще бъдат глобени до шест процента от годишните им приходи, ако не предприемат действия срещу съдържание, доказано като вредно в платформите, до голяма степен вдъхновено от крайната необходимост за справяне с бързия възход на конспирациите срещу ваксините в голям брой социални медии.

"Виждаме много масова кампания срещу ваксинацията, която наистина може да попречи на усилията ни да ваксинираме хората и да се отървем от Covid", каза Йоурова.

Мария Чаинска, изследовател по социална психология в Папския католически университет в Чили, има обяснение.

"Хората, които са изложени на голямо количество подвеждаща и невярна информация за вируса, особено в социалните медии и обсъждат новини предимно в своите ехокамери, ще бъдат по-склонни да подкрепят теориите на конспирацията, защото тогава това не е просто отговор на тревожност, но нормативно групово поведение".

Мозъкът на антиваксъра

"В Украйна все още има много фалшива информация, циркулираща в медиите, които намаляват желанието на хората да се съобразяват с насоките за общественото здраве, например относно носенето на маски, спазването на социално дистанциране и т.н."

В първите дни на пандемията Чаинска проведе проучване за конспиративни убеждения и недоверие към науката в Украйна, Германия и Турция, заедно с колеги от двете страни.

Проучването включва общностна извадка от украинци, които категорично подкрепят две различни групи теории на конспирацията. Констатациите освен това предполагат голяма вероятност от рисковано социално поведение сред антиваксърите.

"Първата голяма група включва теории за неестествения произход на вируса, така наречените "убеждения за биологично оръжие", като например, че "коронавирусът е с неестествен произход, създаден изкуствено в лабораторията", коронавирусът бил започнат с експеримент, който излиза извън контрола или че коронавирусът бил създаден с цел геноцид", обяснява Чаинска.

Другата група вярвания, свързани с Covid-19, бяха съсредоточени около идеята, че индивид или организация са произвели вируса с цел печалба.

"Те предполагат, че "коронавирусът е създаден от Китай, за да унищожи икономиките на Запада" или "коронавирусът е мит, умишлено разпространен, за да влияе на обществата", или "коронавирусът е създаден, за да унищожи икономиката на Китай", или "коронавирусът е създаден от Бил Гейтс да продават повече ваксини", добавя тя.

Даниел Джоли, професор от Университета в Нортумбрия, който се фокусира върху изследването на психологията на конспиративните теории коментира, че въпреки че нарастването на ваксинния скептицизъм в региона несъмнено представлява опасност за общественото здраве, то не е уникално, нито необичайно.

"Теориите на конспирацията могат да процъфтяват във времена на обществена криза - от бързи политически промени до епидемия от вируси. Такива събития пораждат чувство на тревожност и заплаха. Теория на конспирацията, която сочи с пръст към мощна скрита група, дава прост отговор на това, което често е сложен проблем. Това би могло да породи виждането, че с ваксините се случва нещо зловещо - например опасностите от скриването на ваксини поради печалбите", казва Джоли.

Според изчисленията на Световната здравна организация 11 на 100 души в Украйна са се ваксинирали срещу Covid-19.

Нарцисизъм

Полша се представя значително по-добре по отношение на приема на ваксини, 58,5 % са получили поне една доза от ваксината. Въпреки това, дори и там антиваксърските конспирации са във възход.

Тази седмица местните медии съобщиха за физическо нападение срещу център за ваксинация в град Гродзиск Мазовецки, извършено от антиваксър конспиратори.

Ръководителят на Полската камара на лекарите и зъболекарите Анджей Матия също информира обществеността за случаи, когато лекари и болници също са били атакувани от тези, които се противопоставят на ваксинацията.

Александра Чичоцка, изследовател по психология в Университета в Кент, твърди, че отношението срещу ваксините в Полша не е толкова породено от страх, а симптом на националистическите чувства, присъстващи в цялата страна.

"Нашето изследване показва, че един фактор, тясно свързан с конспиративните убеждения, включително тези относно ваксините, е така нареченият колективен нарцисизъм. Смятат, че са изключителни и имат право на по-специално отношение от другите. Колективните нарцисисти са убедени, че другите не оценяват достатъчно нацията си и дори целенасочено се стремят да я подкопаят, например чрез конспирация срещу нея", допълва тя.

След избухването на пандемията Covid-19, Чичоцка извършва поредица от проучвания за полското общество, заедно с колегите си във Варшава, Александра Цислак и Адриан Доминик Войчик, както и Тачано Л. Милфонт, който е в Университета Вайкато, Нова Зеландия.

"Наистина открихме, че колективният нарцисизъм е свързан с убежденията в теориите на конспирацията, твърдейки, че големите фармацевтични компании, заедно с изследователи и учени са в сговор, за да прикрият негативните ефекти на ваксините. Освен това конспиративните вярвания обясняват връзката между колективния нарцисизъм и колебанието при ваксинацията", добавя тя.

"В контекста на движенията срещу ваксинацията, тези, които имат нарцистичен възглед, може да искат да покажат съпротивата си от групи с висок статус, като учени или фармацевтични корпорации. Това може да бъде начин да се поддържа имидж на сила и независимост, които не са лековерни и няма да позволят на други да диктуват какво да правят".

Преди Covid-19 ...

"Изглежда, че теориите на конспирацията срещу ваксините отново станаха известни след случая на оттеглената книга на Андрю Уейкфийлд, който свързва ваксината срещу морбили, паротит и рубеола с аутизъм въз основа на измамни изследвания", коментира професор по социална психология в Университета в Кент Карън Дъглас.

Тя се позова на документ от 1998 г., който създава вълна от антивакс възгледи на Запад, която в крайна сметка намира пътя си до други части на света.

Според един доклад, публикуван през 2019 г. от британския Wellcome Trust, въз основа на нагласите на 140 000 души от 140 държави, близо 50% от украинците не вярват, че рутинната ваксинация работи.

През 2016 г. здравните власти в Украйна съобщиха, че само половината от бебетата и децата в страната са получили рутинна ваксинация срещу болести като морбили, паротит, полиомиелит, тетанус и магарешка кашлица.

Между 2017 и 2019 г. огнище на морбили в страната зарази 115 000 и уби 41 души, включително 25 деца. Преди това през 2015 г. две деца бяха парализирани поради полиомиелит, първото в Европа огнище на болестта от 2010 г. насам.

... и сега

На 27 юли ЕС обяви, че е постигната целта от 70% в ЕС с поне една ваксинация. Междувременно по-голямата част от нововъзникващите европейски държави изостават от западните си колеги.

Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията към 29 юли Унгария е страната, която е най-близо до постигането на целта от 70% за ЕС, като 66,4 % от населението е получило поне една доза.

За разлика от това, България има един от най-ниските нива на ваксинация в Европейския съюз - само 18,8 % са получили една доза от ваксината. Украйна има най-ниския процент на ваксинация в 23-те държави от нововъзникващия европейски регион-7,66 %.

Според Световната здравна организация степента на ваксинация от най-малко 97% е необходима за колективен имунитета, но с нарастващите конспирации срещу ваксините, перспективата Covid-19 напълно да изчезне от региона изглежда мрачна.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Sieg

    31 6 Отговор
    Юродова ще ви спаси, надяйте се!

    Коментиран от #23

  • 2 др Гей Билтс

    55 4 Отговор
    А пък васкърите си имат ферми от ботове със стотици смартфони вързани по 24/7 в социалните мрежи, но само че облъчването е западния свят, понеже, там таргет групата е голяма. Ваксарите нямат интерес да зарибяват баба Пена по Туитъра.
  • 3 Лавренти Берия

    91 7 Отговор
    На сороснята не им трябват разсъждаващи хора, а овце почнаха да слагст етикети антиваксър на разумните мислещи!

    Коментиран от #10

  • 4 Булгар

    56 9 Отговор
    Ваксърска плява.

    Коментиран от #41

  • 5 CoV TV

    31 51 Отговор
    Тук Мангърчовци не процъфтяват хахах

    Коментиран от #7

  • 6 Бой

    62 5 Отговор
    Чувствайте се аборигени, за това, че мислите и анализирате информацията, а не е гълтате като полска юрдечка в двора на фон Лайнен.

    Коментиран от #9

  • 7 хаха

    5 13 Отговор

    До коментар #5 от "CoV TV":

    я ,пак....

    Коментиран от #11

  • 8 Зомби

    51 7 Отговор
    Ваксинираните са ГМО античовеци,злобни и неадекватни след като са вече безсмъртни да оставят другите на мира
  • 9 честен ционист

    14 13 Отговор

    До коментар #6 от "Бой":

    Знаеш ли кои са били първите заведени във Варшавското гето - хора с очила, конспиратори и пенсионери.

    Коментиран от #16

  • 10 МАК

    45 5 Отговор

    До коментар #3 от "Лавренти Берия":

    Аде!!Точно,всеки коиот трезво е разбрал цялата престъпна ПЛандемия със недоказания Кромид аиде конспиратор и антиваксър ами да щем не щем ше станем такива за да си опазим живота!!!Изроди!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Професора

    56 3 Отговор
    Щом не вярвате сляпо нa соросите техните всксини и вируси сте неудобни. Щом няма търсене няма и печалба за фармацевтичните фирми, а търсенето се осигурява с пропаганда по 10 пъти и повече на ден!
  • 13 Hoho Boho

    70 3 Отговор
    Какви конспирации, бре?
    Гледаме графиките и виждаме:
    колкото повече ваксинирани, толкова повече заболели.
    Не вярваме на внушения, а на очите си.

    Коментиран от #37

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Не разбирам...

    38 1 Отговор
    Как така ЕС е постигнал целта от 70% с поне една ваксинация, при положение, че държавата, най-близо до тези 70%, Унгария, всъщност има 66,4% ваксинирани с една доза?
  • 16 Ако е писано

    20 3 Отговор

    До коментар #9 от "честен ционист":

    Все по-малко съчувствие изпитвам към Варшавското гето, Бабий яр и прочие, защото оцелелите се оказаха вредни.

    Коментиран от #19

  • 17 конспирейшън

    51 1 Отговор
    Миналата госина по ефирните тв-та и особено по бтв често изтъкваха, че ваксинационните паспорти и задължителната ваксинация са конспирации...Е дами и господа сега в средата на тази година се вижда, че не е било конспирация. Най лъжливата медия бтв-долу бтв...

    Коментиран от #18, #20, #30

  • 18 Кака Наска

    13 5 Отговор

    До коментар #17 от "конспирейшън":

    Конспирации отдавна няма. Плоската Земя ги сложи всички в малкия си джоб - майката на всички конспирации.
  • 19 Евреи

    10 2 Отговор

    До коментар #16 от "Ако е писано":

    ...супер,Вредни !!!
  • 20 А, че то

    20 1 Отговор

    До коментар #17 от "конспирейшън":

    ваксинационни паспорти имаше и преди цялата история с CoviD, само че функцията им беше друга.
  • 21 ха ха ха

    22 1 Отговор
    Йоурова Д🖕🏻Г🖕🏻Д ❗❗❗
  • 22 5ко

    35 1 Отговор
    Какво излиза сега? Като не могат да опровергаят с разумни доводи фашизоидните си действия, прибягват до призиви за цензура и запушване на устата на невярващите. Забраняват да разсъждаваш. Безсрамна наглост. За такива престъпници, доживотен затвор при изключително строг режим, е милост свише. За колко сребърника се продаде, верке, с изчанчената фамилия? От де те изкопаха, бе зомби?
  • 23 фейк 112 фейк, 113, фейк, 114, фейк

    27 2 Отговор

    До коментар #1 от "Sieg":

    От девет морета вода ще докарат соросоидите, знайни и незнайни негодници "учени" от папския университет в Чили , от кънда-мънда дивия, несъществуващи хора! Фалшива новина , фейк, факти, лъжа, пропаганда, фактибг, дв, лъжа, фейк, и т.н.
  • 24 Иванов

    29 1 Отговор
    За каква теория на конспирация говорят ?Хората да не би да са малоумни?Всички видяхме Астра Зенека,колко народ засегна.Някои загубиха и животи.Разбираемо е да се страхуваме.

    Коментиран от #25, #36

  • 25 един

    24 2 Отговор

    До коментар #24 от "Иванов":

    Боже, Астра зенека е цвете пред фазера бе, те спестяват истината... хората остават без крайници, гният им месата, гори им кожата, получават конвулсии и какво ли още не!

    Коментиран от #29, #33

  • 26 Бодак

    26 2 Отговор
    Много плоска статия, целяща да възвеличае ваксинираните и да внуши че истината е конспирация. Този фокус вече омръзна, бе Анатоли. Мислите се за много умни, а в същност е по-скоро обратнотто. Виж си плоските внушения в статията. наистина ли мислиш хората за тъпаци.
    И защо да вярваме на бигФарма -- мръсниците, които правят далавери с човешкото здраве. Медицината от десетилетия не лекува, а поддържа болните по дълго болни за да им взема парите. Това се вижда от хората ежедневно. Отидеш на лекар и оня за по-малко от минута взема решение за това какви хапчета да ти предпише. Често не ти казват какво заболяване са намерили. Просто изписват хапчета. Преди година познат се върна от "научна" медиц. конференция в САЩ. Разпитвахме го " Кво става". Трагедия, вика. Ще става все по-зле и по зле. Лекарства по-скъпи и по не лекуващи, дори опасни, вкарани в употреба джаста-праста ( т.е. без достатъчно изследвания) и намеци към лекарите какво да се прави, за да се продават повече хапчета ... и примери за това как гилдията отхвърлила "ненадежните" неспазващи политиката на биг-фарма.
    Та тия неща се знаят. Лекарите не са малоумни, а виждат какво става и го споделят с близки, те с приятели и други близки и истината, а не конспирацията, се знае от здравомислещите.
  • 27 АнтиФашист

    24 1 Отговор
    Може би ако спрете с тая постоянна пропаганда , боцни са , боцни са, боцни са или смърт смърт смърт.. хоратя нам да са толкова предпазиливи и агресивни спрямо вас. Айде един път да си извадим главата от задните части и да се огледаме.

    Коментиран от #38

  • 28 един

    19 1 Отговор
    Ще ви дам да прочетете само откъс от съдебно решение в САЩ, 2013 г.
    „Всички хора ваксинирани с модифицирана ГМО мРНК, са законно транс-хора и юридически идентифицирани като такива, не се ползват с човешки или други държавни права, и това важи в световен мащаб, тъй като патентите на технологията GEN-POINT са предмет на юрисдикция и закон на САЩ, където са регистрирани.“

    Коментиран от #42

  • 29 Иванов

    18 1 Отговор

    До коментар #25 от "един":

    При Пфайзера страничните ефекти закъсняват с месеци.Факт е,че при ваксинация на Пфайзер спортисти губят половината от силата.При което губят.
  • 30 бодак

    21 1 Отговор

    До коментар #17 от "конспирейшън":

    БиТиВи е частна медия и пише според аълите на Мърдок и кръжока в който той участва.
    Не съществуа частна независима медия -- това е най-голямата небивалица и нелепица, която се внушава. Частника определя в коя насока да се пише и какви внушения да се налагат на обществото. Меиите отдавна, да не кажем винаги, са се занимавали главно с пропаганда. Изключенията са малко. Сред тях не е биТиВи-то
  • 31 бай Даньо

    4 14 Отговор
    Каква ти Полша тия учени да идват да изследват Ганчо антиваксъра ще открият извънземните ...
  • 32 ИСТИНАТА

    22 1 Отговор
    Д-р Джузепе Де Доно, който лекуваше хората успешно от ковид е намерен самоубит, президентът на Мадагаскар който отказа ваксина - опит за убийство,трима африкански президенти отказали да ваксинират - мъртви! Интел свързва убийството на президента на Хаити с Бил ГЕЙ!

    Ние ли сме вярващи? Вярваме, че прогнилия ЗАПАД умира, но няма да оживее този път на наш гръб!

    Коментиран от #40

  • 33 бай Даньо

    4 17 Отговор

    До коментар #25 от "един":

    Мани , ами модерна да знаеш кво чудо е ! След първата инжекция ми паднаха топките на земята , след втората ми се отвинти пъпа и ми падна гъдза! Мани!

    Коментиран от #34

  • 34 един

    17 2 Отговор

    До коментар #33 от "бай Даньо":

    Малко ти е, сега да ти боднат и третата, че и главата ти пречи! 🤣

    Коментиран от #44

  • 35 DrivingPleasure

    16 1 Отговор
    кoмпaниитe зa coциaлни мeдии щe бъдaт глoбeни дo шecт прoцeнтa oт гoдишнитe им прихoди, aкo нe прeдприeмaт дeйcтвия cрeщу cъдържaниe, дoкaзaнo кaтo врeднo в плaтфoрмитe
    ---------------------
    Това е дефиницията за политическа цензура и фашизъм!!! Някой да определя какво имаш право да казваш и да мислиш. Пълен цинизъм! Тая жалка евро-кочина отдавна удари дъното, но сега упорито рине в калта!

    Коментиран от #43

  • 36 Ам гъл

    7 5 Отговор

    До коментар #24 от "Иванов":

    Това с "Астра Зенека" беше за да привлекат "Хората" към Пфаизер Германската Измама. Германия трябва да се Разпадне на Бундесрати /племена както е било преди Бисмарк. Фашистите имат в Главата си само Унищожение и Подчинение за Европа. Нищо не се е променило от 1939 и 80 години по късно започнаха Третото Унищожение на Европа.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Anyikomiiantiputin

    3 9 Отговор

    До коментар #27 от "АнтиФашист":

    Съвсем скоро, ще се боцнеш и то по твое дпбствено желание, комунисте!!!
  • 39 Мода

    4 1 Отговор
    Мода кеф ли ти е да триеш?
    Нали знаеш че има международна кампания за фалшива информация за короната?!?
  • 40 Един

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "ИСТИНАТА":

    Фалшива новина!
  • 41 11111

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Булгар":

    Защо обиждаш бе баклок?
  • 42 Едно

    2 2 Отговор

    До коментар #28 от "един":

    Дезинформация, само кажи за кой работиш тръм или лилипута?
  • 43 454545

    4 5 Отговор

    До коментар #35 от "DrivingPleasure":

    Бегай в русия, там ще имаш пълната свобода да казваш каквото искаш, докато не те пратят в гилаг!
  • 44 Каун

    1 3 Отговор

    До коментар #34 от "един":

    Да бе знаем ти ходих е докторската, там те бодат теб хахА
  • 45 вакСТЕРИЛЕН

    13 2 Отговор
    Уж беше ДОБРОВОЛНО и по ЖЕЛАНИЕ, пък всеки ден по всяка медия през 15 минути ти повтарят как трябвало да се набодеш - и това ако не е психоатака и пропаганда! Как може нещо да е доброволно и същевременно да те атакуват от всички страни с психоатаки и да се води психовойна срещу теб?
  • 46 ИТН

    2 14 Отговор
    Колкото по прост народ, толкова по ниска ваксинация. Има такъв народ наистина.

    Коментиран от #48

  • 47 Просветен илюминат

    7 0 Отговор
    Байдън дава по 100$ на всеки нововаксиниран.
    До къде се стигна и какъв е зора да те спасяват от нещо,което не съществува в природата?
    Ако е толкова сериозна работата с тоя вирус докторите досега да бяха забравили,че са се ваксинирали. Това не ви ли е достатъчно доказателство защо не успява това масиви желание за ваксиниране? Като имате зор за пари защо не ви раздават помощи безвъзмездно,а сега искат срещу ваксиниране и вие да носите отговорност? Хем ви спасяват от вирус,хем не носят отговорност. И после бил съм антиваксър. Ваксъри,нормално ли е това и ако не е защо е нужно да дълбаете и да си губите време в безсмислени спорове?
  • 48 Просветен илюминат

    1 1 Отговор

    До коментар #46 от "ИТН":

    Личи си,че си на акъла на колегите си,дано не те разберат как ги излагаш тук.
  • 49 Тодоров

    8 1 Отговор
    Наистина много тъпа статия. Европейската кочина, както се изразяват някои тук, наистина върви след събитията. През последните дни нa бял cвят бяхa извaдeни дaнни oт прoучвaния, дoкaзвaщи пo бeзcпoрeн нaчин грeшкaтa в oтчитaнeтo нa рeзултaтитe oт ПCР тecтa и нeвъзмoжнocттa му дa рaзпoзнae SАRS-СОV-2 мeжду нaд 46 рaзлични видa РНК вируcи. Нaукaтa пoбeди! Иcтинaтa и мeдицинaтa, ocнoвaнa нa дoкaзaтeлcтвa, възтържecтвувaхa – митът зa крaйнaтa думa нa ПCР тecтoвeтe при диaгнocтицирaнeтo нa Кoвид-19 и oткривaнe нa SАRS-СОV-2 у хoрa c грипoпoдoбни cимптoми, нaй-пocлe пoлучи oпрoвeржeниe и тo нe oт кoгo дa e, a oт Цeнтърa зa зaрaзни зaбoлявaния нa CAЩ. Тe cи издигнaхa тoзи тecт в култ, тe cи гo cвaлихa. Ceгa ce уплaшихa, зaщoтo пoчтeнaтa нaучнa oбщнocт ce oкoпити и oргaнизирa. Но за 1 година и половина колко милиона човешки съдби опропастиха. Добре, че още от самото начало не повярвах на терористите от НОЩ, на големия ваксинатор Кантарджиев, на политическите клики и подчинените им здравни власти, които виждаха в COVID-19 само милиарди евра или долари. Пожелавам си България да остане на последно място по ваксинация, както и да спре терора с тези, казано на прост език, обикновени грипни щамове. И дано да има възмездие за тези, които изчегъртаха от нормалната статистика всички онкологично-, сърдечно-съдово, чернобробно- и т.н болни и ги вписаха в статистиката на COVID-19.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 дидо

    1 1 Отговор
    само слепците още не виждат, че т. наречената конспирация е явна а антиваксърството е белег за самосъхранение и разум