1 Август, 2021 16:31 1 530 3

Испанската агенция бави решение за тестване на местна ваксина върху хора

  • испания-
  • ваксина-
  • пандемия-
  • коронавирус

Най-широко тиражираната версия е, че докладът се бави заради необходимостта експертите да проучат обстойно проведените вече опити с маймуни, тъй като една от тях е починала

Испанската агенция бави решение за тестване на местна ваксина върху хора - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Испанската агенция по лекарствата все още не дава разрешение за клинични проучвания при хора на испанската ваксина срещу Covid-19, разработена от екипа на Мариано Естебан от Висшия съвет за научни изследвания (CSIC) съвместно с фармацевтичната компания Биофабри (Biofabri). Това обяви Естебан в телевизионно интервю, като припомни, че още през февруари новата ваксина е била във финален етап на проучвания и че ще е ефективна срещу всички мутации на коронавируса.

Все още не е ясна официалната причина поради която Агенцията по лекарствата не е е разрешила клиничните проучвания върху хора.

Най-широко тиражираната версия е, че докладът се бави заради необходимостта експертите да проучат обстойно проведените вече опити с маймуни, тъй като една от тях е починала. Според Мариано Естебан е „напълно невярно” твърдението, че смъртта на макака е следствие на ваксината, тъй като аутопсията е показала, че има белодробно увреждане, но не то е причината да почине.

Създателите на ваксината гарантират , че всички международни протоколи са спазени. В момента във Висшия съвет за научни изследвания се разработват три варианта на ваксини, от които този на Естебан е най-напреднал и по време на тестовете с мишки е показал 100% ефективност.

Той е на базата на инокулиране на атенюирана версия на вируса, а не на РНК и по думите на създателите е като ваксината срещу едра шарка. Вече са набрани първите 112 доброволци от болница Де ла Пас в Мадрид и се очаква единствено разрешението на Испанската агенция по лекарствата.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    9 2 Отговор
    Всички трябва да се готвят за НЕПОДЧИНЕНИЕ...ОНЕЗИ СТРАХЛИВЦИ И ПРОМИТИ МОЗЪЦИ, КОИТО ДОБРОВОЛНО СЕ НАДУПЧИХА НИ ДОКАРАХА ДО ТОЗИ ХАЛ..
  • 2 Жалки лъжци

    2 2 Отговор
    Още ли има глупаци, които вярват, че отровите скалъпени набързо са ваксини?
  • 3 Има съмнения

    2 1 Отговор
    че наистина действаща и единственият страничен ефект е осезаемо поумняване на ваксиниратете