1 Август, 2021 18:21 2 334 20

Експерти: Наличните ваксини срещу новия коронавирус все още са ефективни срещу мутантния щам Делта

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

Според проучване на СЗО скоростта на предаване на Делта се е удвоила в сравнение с предишните щамове, което може да доведе до по-тежки симптоми при заразените

Експерти: Наличните ваксини срещу новия коронавирус все още са ефективни срещу мутантния щам Делта - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Фън Дзъдзян, изследовател от китайския Център за контрол и превенция на заболяванията, заяви вчера на пресконференция на Съвместния механизъм за превенция и контрол на епидемията, че напоследък страните и Световната здравна организация (СЗО) засилват изследванията върху характеристиките на мутантния щам на новия коронавирус Делта.

Според проучване на СЗО скоростта на предаване на Делта се е удвоила в сравнение с предишните щамове, което може да доведе до по-тежки симптоми при заразените. Сегашните ваксини са ефективни срещу мутацията, въпреки че защитната им сила е възможно да намалее, каза Фън Дзъдзян.

Необходими са ваксинация и строги мерки за превенция и контрол, за да се ограничи разпространението на новия щам, подчерта експертът, като предложи хората в районите с висок и среден риск от заразяване да отменят пътуванията си, а тези в останалите места предварително и внимателно да проверяват какъв е епидемичният риск в избраните от тях дестинации.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Неваксиниран

    19 2 Отговор
    има да чакате.

    Коментиран от #16

  • 2 Санитар

    10 3 Отговор
    При реално съществуващите условия за съхранение в България и небрежното отношение към всичко и всички едва ли са ефективни.По правилно е да ги наречете леко резливи,но все още не са вкиснали
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ЕВРО НЮЗ

    13 4 Отговор
    Не ми стана ясно СЗО прави някакви изследвания или свежда е--мейлите на Бил до колониите за изпълнение... Незнам кога, след десетки или стотици години, но на Европейският континент ще има статуя на свободата изобразяваща. АЛЕКСАНДЪР ЛУКАШЕНКО
  • 6 Варненец

    20 2 Отговор
    Наличните, уж ваксини, не са ефективни срещу нищо, даже разболяват. Не, благодаря.
  • 7 Гошо

    21 2 Отговор
    Броят на тежко болните пациенти с COVID-19 в израелските болници бележи ръст

    Противоречите си в две съседни статии, а?
  • 8 В Израел

    18 2 Отговор
    Са ваксинирани почти 100 % и какво излиза, че ваксините са не ефикасни! Значи няма смисъл да се ваксинираме и да пълни джоба на някои хора! Които отказват да понесът отговорност ако се случи нещо, и ние се съгласява ме!
  • 9 въх

    12 1 Отговор
    Егати и манипулациите, вирусите като мутират започват да се предават по-лесно, но за сметка на това ОТСЛАБВАТ!!! Не може специалист да ми тръби, че щом се предава бързо е по-опасен. А ваксините ги виждаме колко действат, повече ваксинирани се разболяват. Смъртните случаи не са много просто защото делтата е по-слаба от първите щамове.
  • 10 Охооооо

    10 0 Отговор
    Кви ваксини, кви пет лева искат пък тези СЗО. Аз лично ще пробвам да поживея без ваксина, живота си е мой и избора си е мой.
  • 11 Случаен

    16 0 Отговор
    След като наличните ваксини са ефективни срещу Делта според експертите, значи онези, които алармират за масово разболяване в страните с повече от 80 процента ваксинирани лъжат.Не може хем ваксините да са ефикасни, хем боцнатите да се разболяват. Като ни баламосват да се опомнят и поне да бъдат последователни .
  • 12 Някой

    13 0 Отговор
    И как точно двойно по-бързото разпространяван на вируса причинява по-тежки симптоми на болните? Или вече не е нужно да има логика в твърденията - казаното в някоя медия е чиста истина и не подлежи на съмнение. Иначе, полицията ще ви посети. Като в романа на Джордж Оруел.
  • 13 Бе що не си гледате работата..

    5 0 Отговор
    Хич не пука за разните там щамове..
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Centyrion

    8 0 Отговор
    Преди дни излезе информация ,че Пфаизер покрива 39% от делта мутацията.Къде е смисъла от ваксината ???В последно време ваксинираните боледуват по често,справка Израел 90% от тежките случаи са хора в две дози.Защо са болни тогава?Или ваксината не работи,или тя е причината за заболяването.Но определено ваксинираните са инкубатора на заразата.

    Коментиран от #17, #19

  • 16 Мангъров

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Неваксиниран":

    Юруш на залежалите и с изтичащ срок на годност ваксини!! Ха ха ха!!
  • 17 Д-р Хаус

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Centyrion":

    " Центурионът" е абсолютно прав!! Хората се усетиха ,че с " ваксинацията" пълнят гушата на фармамафията и нейните вдъхновители от СЗО!!!
  • 18 Двойно ваксиниран

    6 0 Отговор
    Вай вай!! Оказах се PSR положителен!! Казаха ми ,че " ръся" зараза с делта щама!! А имам лека хрема!! Вай вай!!
  • 19 плевел

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "Centyrion":

    Сега защо всяваш дезинформация или просто си измисляш. Да, ваксинираните могат да се заразяват. По отношение на нищожни симптоми-(напр. хрема) , за разлика от предния щам - могат да се явят- това са тези 39 %. Т.е спаднала защитата, дотолкова доколкото все пак имаш хрема, а не ди безсимптомен. От болнично лечение и смърт защитата се запазва от порядъка на 85-90%. Тоест пак има спад от около 5-7 % срещу делта щама. Това са казали. Нищо повече.
  • 20 Отговор

    1 0 Отговор
    И къде го прочетохте това название "ВАКСИНИ"
    В документите на проиводителите го няма
    Производителите не помат отговорност за така наречени ваксини,правителствата които ги купуват също не поемат отговорост
    А тези които си бият тези препарати подписват че са информирани.
    Информирано съгласи за какво?
    След като никой не поема отговорност за експериментите с хора по целия свят
    Този свят наистина е полудял и основно теи които искат да властват над него и които искат пълното НУЛИРАНЕ
    Начело са големите банки и корпорации заедно със САТАНИНСКАТА католическа църква начело с НАМЕСТНИКА на бога на земята...
    Светът наистина е на секудни преди да се самоунищожи а часовника бързо се насочва към НУЛИРАНЕТО..