Last news in Fakti

6 Август, 2021 17:01 4 417 24

Коронавирус: място за успокоение няма

  • ваксини-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • вирус-
  • успокоение-
  • германия-
  • сащ-
  • италия-
  • франция-
  • европа

В редица държави броят на новозаразените нараства и безпокои здравните власти

Коронавирус: място за успокоение няма - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Броят на новите зарази в Германия нараства по-бързо и по-рано в сравнение с лятото на 2020-а година, съобщава институтът "Роберт Кох". Става дума за броя новозаразени на 100 000 души в рамките на седем дни. Най-силна е тази тенденция във възрастовата група 10-34 години, следва възрастовата група до 49 години. Мутацията Делта вече до голяма степен е изместила всички останали.

Успокояващата новина гласи, че броят на хоспитализираните и на интензивните пациенти засега се задържа на ниско равнище. Новите зарази са предимно в групата на по-младите хора, а при тях болестта протича по-леко, отколкото при възрастните. От началото на юли до началото на август в Германия от чужбина за пристигнали около 5000 новозаразени - главно от туристическите дестинации Испания, Турция и Хърватия. Броят на новите зарази в самата страна за този период е четири пъти по-висок.

В САЩ се надяват да запазят контрола

Стотици хиляди новозаразени хора в САЩ - за тази тревожна ситуация предупреждава шефката на Здравната служба на страната Рошел Валенски. В тази връзка тя призова хората да се ваксинират и да носят маски. Според нея с помощта на тези мерки положението би могло да се постави под контрол. "В противен случай можем да достигнем равнище от няколкостотин хиляди нови зарази на ден, както през януари", предупреждава Валенски. Ръстът на заразите и в САЩ се свързва най-вече с новата и далеч по-агресивна мутация Делта. Администрацията във Вашингтон междувременно оповести, че още не е взето решение дали занапред при влизане в САЩ от повечето хора да се изисква пълна ваксинация срещу коронавируса.

Задължителни имунизационни паспорти във Франция и Италия

В Италия от днес в определени сектори става задължителен имунизационният паспорт, удостоверяващ, че приносителят е получил поне първа ваксина срещу коронавируса. Хората, които посещават ресторанти на закрито, ходят на кино, в музеи или на спортни събития на закрито, трябва да представят т.нар "зелен паспорт". В превозните средства на обществения транспорт той става задължителен от 1 септември. Това се отнася до вътрешните самолетни полети, до влаковете и някои фериботи. Зеленият паспорт е задължителен още за учителите и за преподавателите и студентите във ВУЗ.

През последните седмици в Италия се надигнаха и протести срещу "зеления паспорт". Италия бе първата държава в Европа, въвела задължителна имунизация за работещите в здравния сектор. И във Франция работещите в здравния сектор са длъжни да се ваксинират - Конституционният съвет одобри новите, по-строги мерки в борбата срещу пандемията и те могат да влязат в сила в понеделник. Имунизационният паспорт става задължителен при посещението на кафенета и ресторанти, при пътуване с влак, самолет или автобус, в здравните заведения, моловете, панаирите и изложенията. Още през юли той беше въведен като задължителен при посещението на културни и развлекателни мероприятия.

С колко е нараснала смъртността?

От началото на пандемията държавите по света официално са обявили над 4,2 милиона починали от SARS-CoV-2, но има предположения, че тези сведения не са точни. Сега двама учени от Израел и Германия са съставили нова и по-обширна база данни, която сравнява обичайната смъртност за седмица, месец и тримесечие със свърхсмъртността в годините на пандемията в общо 103 държави по цял свят. "Повишената смъртност, която се дефинира като ръст на причинената от различни фактори обща смъртност, съотнесена към очакваната смъртност, се възприема като по-обективен показател за смъртните случаи, причинени от COVID-19", пишат авторите на новото изследване Ариел Карлински и Дмитри Кобак. Те стигат до извода, че смъртните случаи са с един милион повече от досегашните оценки, особено като се има предвид, че данните от над 100 други държави не са обхванати.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ЗАКОНИ

    12 12 Отговор
    Ако се разболеят от Ковид, хората могат да заведат колективен иск и да съдят настоящето и предишно правителство, защото то НЕ спазва законите.
    Как нашите управници НЕ спазват законите?
    ЗАКОН ЗА ЧУЖДЕНЦИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
    Чл. 10. (1) Отказва се издаване на виза и влизане в страната на чужденец, когато:
    ал. 8. Може да се предполага, че ще разпространи тежка заразна болест, страда от заболяване, което според критериите на Министерството на здравеопазването или на Световната здравна организация представлява заплаха за общественото здраве, или не притежава сертификат за ваксинация, или идва от район с усложнена епидемична и епизоотична обстановка;
  • 3 Бай Манчо

    52 1 Отговор
    Здравните власти трябва да се безпокоят защо ваксинираните се разболяват процентно повече от не ваксинираните и защо смъртността при тях е по-висока , а не да се чудят как да набодат по вече хора с безполезните и опасни ваксини . Нека потърсят отговорност от ваксо мафията
  • 4 Рошко

    18 2 Отговор
    Дано нах накрая ни умори тоя вирус че вече не се търпи
  • 5 Янкул

    29 0 Отговор
    А тия двамата сладури, които се опитват да ни представят нещата около короната още по-апокалиптични, що се правят на луди ами не смятат на колко болни им отлагаха лечението, за да не се заразят. А колко хора полудели от страх да не се заразят не посмяха да си лекуват болестите, отлагаха, и така загинаха. В целия свят тези хорица са в пъти повече, отколкото тези, които са загинали от новата чума. Срам!
  • 6 КОКО

    32 1 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    Иване, вирус Има, НО ПАНДЕМИЯ НЯМА!
    Едновременно изследване на множество респираторни вируси би го доказало Категорично.
    Но явно това е неудобно за Ковид Сценария!
  • 7 Ковида

    26 3 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    Че аз умрях още на първата вълна,лежах на една детска площадка защото нямаше хладилни камери, даже и без чувал, че и чували не стигаха.После умрях яко и на втората вълна.Тогава бях на една ледена пързалка.На третата вълна умрях и от британския и от южноафриканския щам, ама много яко, пак лежах на ледени пързалки и детски площадки.В един момент обаче ми писна да го играя тоя цирк, станах, отупах се,прибрах се у дома и си налях една бира.Повече няма да го играя тоя цирк, омръзна ми.
  • 8 Еми

    8 7 Отговор
    Щом Италия и Франция са вече със зелени паспорти.Очаквам Гърция също да ги въведе.И после сме ние наред.Няма кой да ни остави да се шляем свободно както преди .Свърши се със свободния начин на живот.

    Коментиран от #13

  • 9 ХОРА

    20 1 Отговор
    Яжте, пийте и си живейте живота! На когото каквото му е писано! Може да не умрем от ковид, а от нещо друго! Страха и паниката може да ви докара инфаркт не мислете за този ковид!

    Коментиран от #15

  • 10 Майна

    20 1 Отговор
    Всеки вирус вече е опасен за ,,ваксинираните,, и никой не може да им помогне, те и затова подписват тази декларация за информирано съгласие..
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Майна

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Еми":

    Ами такива очакващи и примирени са ....обезличени. ПРИМИРЕНЧЕСТВОТО Е НАЙ-ЛОШОТО
  • 14 ГОСТ

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    А УМНИКО ТИ СИ ПЪТНИК.... БРОЙ ОТ 6 МЕСЕЦА ДО 2 ГОДИНИ И СИ ЧАО !!!!
  • 15 Абе...

    23 1 Отговор

    До коментар #9 от "ХОРА":

    За какъв живот говориш? Да ходиш постоянно с маска? Да те гонят от работа защото не си ваксиниран? Ти на това живот ли му казваш?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 В грешка си

    15 1 Отговор

    До коментар #17 от "Иван":

    Но недей да си мислиш, че като си "шибнал" двете дози си някакъв много умен и разумен, пък всички не желаещи ваксина са глупави. И между другото бай Ганьо е чудесен литературен образ, стига да не го сравняват с бившия премиер.
  • 19 ЕВРО НЮЗ

    14 0 Отговор
    Спомняте ли си онова шведско идиотче което спасяваше светът защото ние цапаме. Е, да цапаме. Но цапаме, защото същите които го отгледаха тласкаха светът към свръх производство и голямо плюскане
  • 20 Хахаха...

    18 2 Отговор
    Дори виртуално се усеща напрежение на ваксари и антиваксари.Започне ли народа да се дели и да има ненавист заради една преувеличена пандемийка думата МИР отива в небитието.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Дойче Геле

    12 0 Отговор
    Елиминираите всички соцялни мрежи и устроиства, медиината пропаганда като цяло, определено живота ви ще се промени в позитивна посока!По опасен вирус от заплаха и внушаване на идеи,има ли?
  • 23 Паси

    9 0 Отговор
    Пocтaвянeтo нa кoлaнa в личния ми aвтoмoбил e зa дa cпacя coбcтвeния cи живoт (aкo иcкaм) и пo никaкъв нaчин нe зacтрaшaвa живoтa и бeзoпacнocттa нa другитe, нe e рeднo дa мe глoбявaт aкo риcкувaм caмo ceбe cи! Рoбoвлaдeлцитe прoбвaт дaли щe минe нoмeрa, aкo ce cъглacят зa кoлaнитe щe ce cъглacят и зa вaкcинитe.

    НE CЪМ CЪГЛACEН!
  • 24 мамун

    0 0 Отговор
    кораба бавно потъва
    има вода за всички :)