Last news in Fakti

23 Август, 2021 13:52 1 763 6

Строг локдаун в град Хошимин

  • локдаун-
  • хошимин-
  • виетнам-
  • коронавирус-
  • мерки-
  • заразени-
  • пандемия-
  • ограничения-
  • вирус-
  • здраве-
  • азия

Строгите ограничения ще останат в сила най-малко две седмици

Строг локдаун в град Хошимин - 1
Снимка: Shutterstock

Най-многолюдният виетнамски град, Хошимин, от днес е в строг локдаун, предаде Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че властите се опитват да овладеят най-голямото огнище на коронавирус в страната от началото на пандемията. Мярката бе затегната ден преди вицепрезидентката на САЩ Камала Харис да пристигне на посещение във Виетнам, съобщи БТА.

Строгите ограничения ще останат в сила най-малко две седмици. На хората, живеещи в райони с висок риск, им се забранява да напускат дома си. Градските власти в Хошимин, 10-милионен мегаполис, съобщиха, че са мобилизирали полицията и войници да следят за спазването на локдауна и да доставят храна и други неща от първа необходимост на всяко домакинство. Те се надяват да подобрят епидемичната обстановка и да облекчат напрежението върху пренатоварената здравна система.

Откакто започна вълната от инфекции в края на април, Виетнам е регистрирал 334 хиляди случая на коронавирус, повечето от които в Хошимин и съседната провинция Бинзионг. Преди това страната дълго време се справяше успешно в борбата с новия патоген, като дълго време нямаше нито един смъртен случай. Най-многолюдният виетнамски град, наред с цялата южна част на страната, вече са в локдаун от миналия месец, когато вариантът Делта на новия коронавирус започна да се разпространява бързо. Забранени са публичните събирания, търговските обекти, които не са от първостепенно значение, са затворени, а хората са помолени да излизат от дома си само за да купуват храна или при неотложна работа.

От юни в Хошимин работят над 10 временни болници, за да бъдат лекувани пациенти с коронавирус. Поради големия брой случаи обаче хиляди болни не може да бъдат хоспитализирани, отбелязва АП. Около 19 хиляди болни с леки симптоми са помолени да останат вкъщи, където да получават медицинска помощ от групи от мобилни лекари. Вчера виетнамското министерство на здравеопазването съобщи за 737 починали за едно денонощие - рекорден брой от началото на пандемията. Така смъртните случаи във Виетнам от началото на пандемията вече са 8277, основно в южните райони.

Във Виетнам, с население от 98 милиона души, до момента са потвърдени общо над 348 хиляди случая на коронавирус. Напълно ваксинирани са само около 1,8 милиона човека - 1,8 процента от всички жители на страната. САЩ са най-големият донор за Виетнам на ваксини срещу причиняваното от новия коронавирус заболяване COVID-19. Те са доставили до момента 5 милиона дози от препарата на американската компания Модерна (Moderna). Утре вицепрезидентката на САЩ Камала Харис ще пристигне на двудневно държавно посещение във Виетнам с цел укрепване на двустранните отношения. Самолетът ѝ ще кацне в столицата Ханой, където също е въведен локдаун.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиФашист

    7 3 Отговор
    Какво ни интересува нас комунистическите режими как си избиват и малтретират народите...

    Коментиран от #4

  • 2 Хо хо хо

    4 4 Отговор
    природата ще си реши проблема с високата популация въпреки напъните на някой народи да е.бът да се плодят и да се намножат.
    Но примитиви винаги ще има иаз Азиатската пустош за съжаление са все повече и в Европа такива.

    Коментиран от #6

  • 3 Миро

    11 2 Отговор
    Виетнам в интересен пример и аз ги наблюдавам от миналата година. Почти нямаха заразени което мен ме шокира. Страни които имаха малко заразени сега имат много заразени. И обратното. Звучи абсурдно тезата на доц Мангъров но е факт. Не мине ли вируса поголовно няма спасение. Не коментирам ваксиниране и ефект от него. Това което видях до сега покрай мен е че вируса е много опасен и действа понякога много бързо. Загубих приятел. Почина в една седмица с майка си и баща си. Друг път вируса в безобиден а понякога нищо. Коварна история. Бъдете здрави.
  • 4 Пълни глупости пишеш

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "АнтиФашист":

    В Китай успяха да овладеят ситуацията и имат няколко пъти по малко починали от нас. Провери колко милиарда са. Във Виетнам предишните вълни дори не се усетиха. Сега обаче случаите растат главоломно и правят всичко възможно да подобрят ситуацията. И мисля, че смъртността във Виетнам от ковид все още е под 100 души на милион население, а не близо 2700 като в България. А нашият режим какъв е? Има ли въобще яснота по въпроса. Правителството на Виетнам действа възможно най-адекватно в момента. Няма друг начин да се спре бързото нарастване на броя на заразените, което води до недостиг на болнични легла и висока смъртност освен временен много строг локдаун. Все пак става въпрос за мегаполиси с милионно население, а не за малки градчета. Ако се изтърве контрола може да стане много, много страшно.
  • 5 Грульо

    7 0 Отговор
    Миналата годнина Виетнам нямаше нито един умрел от ковид и почти без заразени. Тая година американски клечки взеха да го посещават и статистиката скочи до небесата. :D
  • 6 MOHUN BAGAN

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хо хо хо":

    ем да ти си пример за примитив така че природата ще се погрижи за тебе