Last news in Fakti

26 Август, 2021 18:25 2 808 12

Трета доза? Юридически проблеми при бустерни дози без одобрението на EMA

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

В случай на неочаквани странични ефекти, които могат да бъдат свързани с бустерните дози, държавите от ЕС могат да понесат тежестта на всички правни последици и искания за обезщетение

Трета доза? Юридически проблеми при бустерни дози без одобрението на EMA - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

По въпроса за трета ваксинационна доза, Европейската комисия предупреди в четвъртък, че страните от Евросъюза, които решат да поставят на своите граждани трета (бустерна) доза, могат да се изправят пред юридически предизвикателства, тъй като допълнителната доза все още не е препоръчана от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

ЕМА заяви многократно, че са необходими повече данни, преди да може да одобри използването на бустерна ваксионационна доза, но осем европейски държави вече взеха решение да препоръчат предоставяне на допълнителна доза, а повече от дузина са готови да предприемат скоро подобни действия.

"Понастоящем усилващите дози не са част от разрешението за пускане на пазара на ваксини срещу Covid-19 и все още не са били обект на научна оценка от ЕМА при липса на достатъчно данни“, се казва в изявление на Комисията пред агенция Ройтерс.

"Отговорността да се вземе решение за включване на бустери в кампанията за ваксинация остава на държавите-членки“, се казва още в изявлението и се добавя: "Докато бустер дозите не са част от разрешението за употреба, отговорността на компаниите се променя".

Това може да означава, че в случай на неочаквани странични ефекти, които могат да бъдат свързани с бустерните дози, държавите от ЕС могат да понесат тежестта на всички правни последици и искания за обезщетение.

Комисията заяви обаче, че отговорността на компаниите няма да изчезне напълно, ако бустерите се администрират без одобрението на EMA. Например, ако страничен ефект след допълнителна доза, който е причинен от производствени проблеми, производителят на ваксината ще остане отговорен за него.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 в тая връзка

    9 3 Отговор
    на който му е интересно,нека да напише в you tube името Аарон Русо-последното му интервю!
  • 2 РАЗМИСЛИ

    13 8 Отговор
    БЕЗ СТРАСТИ!
    КАКВА Е ЦЕЛТА ЗАД КОВИД ПЛАНА?
    КОЛЕКТИВНО СЪЗНАНИЕ, постигнато С ДИСТАНЦИОНЕН КОНТРОЛ НА СЪЗНАНИЕТО!
    Човекът е странно същество, способно на ОСЪЗНАТО САМОУНИЩОЖЕНИЕ! Това е така, защото колкото организирано и социално да живеем, Човекът е Единак, Индивидуалист и Егоист като цяло!
    Пред предизвикателствата на съвременния свят трябва да се изправим с ЕДИНОМИСЛИЕ, за да преодолеем предстоящите: ПРЕНАСЕЛВАНЕ, КЛИМАТИЧНИ, ЕНЕРГИЙНИ, РЕЛИГИОЗНИ, СОЦИАЛНИ и т.н. Кризи, които САМИ СМЕ СЪЗДАЛИ! Т.е. да мислим и действаме, КАТО ЕДИН! Този модел го има в природата, при пчелите, мравките и пр. Неспособността да сме единни /различните ценности и егоизма/, са това което ни пречи.

    Коментиран от #3

  • 3 РАЗМИСЛИ

    13 6 Отговор

    До коментар #2 от "РАЗМИСЛИ":

    БЕЗ СТРАСТИ!
    КОЛЕКТИВНОТО МИСЛЕНЕ се създава по два начина:
    1.Чрез възпитание и убеждение; - Този вариант е неприложим, Именно заради самото Съзнание и дълбоко Различните ценности, които всеки е приел за себе си.
    2.Вторият вариант е С Принуда! - Но Проблемът е в това, хората да се Убеждават или Принуждават за ВСЕКИ отделен казус!
    Технологиите са достатъчно напреднали, за да се Контролира Съзнанието от разстояние. Но трябва достъп до това Съзнание.
    И ТОЧНО ТОВА мисля, че е ЦЕЛТА на Настоящия План!
    Тук влиза в действие "Пандемията". ВАКСИНИТЕ или това, което се вкарва в организма е
    Ключът към Човешкия софтуер. Затова се опитват С ЦЕНАТА НА ВСИЧКО /Лъжи, Манипулации, Репресии, Стимули, Ограничения, Нарушаване на Човешките права/ да ги наложат, като ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ. За да не останат групи, които да саботират решенията на "ЕЛИТА"!
    Разбира се, "ВАКСИНИТЕ" имат странични ефекти и много хора ще се разболеят или починат заради разбита имунна система. Вече се случва! Но популацията е твърде голяма, за да се тревожи някой за това!
    БЪДЕЩЕТО е подложено на Изпитание!
    "ПЪТЯТ КЪМ АДА Е Постлан с Добри Намерения! "
    или
    "ВСЯКО Зло за Добро! "
    Кое от двете предстои? Не знам!
    Но остава въпросът: КОЙ ЩЕ ВЗЕМА РЕШЕНИЯТА след това?
    Защото Новият Световен Ред НЕ Изключва Локално управление, или поне не мисля, че е възможно! А "Елитите" рано или късно стигат до конфликт помежду си!
    НЕ Е ЧЕСТНО! НО Е МНОООГО ВЕРОЯТНО!
  • 4 Задължително

    17 3 Отговор
    Всички политици от Евро.Гейския съюз с по 3 дози минимум плюс техните шефове зад океана...
  • 5 др Гей Билтс

    19 5 Отговор
    Много скоро посравили си първа и втора доза ще се молят за третата, като наркоман в абстиненция. Свършва действието на антителата и надупчената имунна система става лесна плячка като при серопозитивните. Омагьосан кръг, жалко за забъркалите се в тая абонаментана гадория, ама като не видат малкия шрифт накрая на договора е така.
  • 6 КОКО

    12 1 Отговор
    Т.е. Не са узаконили БЕЗотговорността за третата доза!
  • 7 гост

    15 2 Отговор
    ТЕ КАТО ТИ СЪСИПЯТ ЗДРАВЕТО ПОСЛЕ ХОДИ ГИ СЪДИ И ТЪРСИ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ!!!ГЛУП-ЦИ НАГЛИ !!!

    Коментиран от #11

  • 8 😷😷😷

    9 1 Отговор
    В кратце, решенията не се взимат на научна основа, а на политико-икономическа подплатена с нов фашистки морал! Естествено подписвате "информирано съгласие"!
  • 9 Верно ли

    7 1 Отговор
    Тази статия я препратете на ВАП, че ГешеФта явно се осведомява от новинарските емисии.
  • 10 провинциалист от провинция Тракия

    3 0 Отговор
    "В случай на неочаквани странични ефекти,...". За съжаление страничните ефекти са очаквани.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.