Last news in Fakti

25 Август, 2021 22:55 1 994 10

В Европа залагат на присъствено обучение

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • училище-
  • ваксина

Целта е децата да не стават заложници на пандемията и да няма изгубено поколение

В Европа залагат на присъствено обучение - 1
Снимка: shutterstock

Остава дилемата "присъствено или дистанционно" за много училища в Европа. На много места учебната година започва в началото на септември и вече е ясно как ще се върнат учениците, съобщава БНТ.

Обща формула няма, но всички се обединяват около тезата, че децата трябва да учат в клас и заедно, а не вкъщи и сами.

В Германия - училищата отварят врати в началото на септември. В тях вече са приготвени бързи антигенни тестове за COVID-19, с които два пъти седмично ще се тестват учениците. Маските ще са задължителни в час и в коридорите. На всеки 20 минути класните стаи ще се проветряват, поне по 3 минути. Напълно ваксинирани са 59% от населението.

И белгийските ученици започват на 1 септември. Ускорено се ваксинират младежи между 12 и 18 години, целта е колкото се може повече от тях да бъдат имунизирани до началото на учебната година. Отпада носенето на маска от учениците в основните училища, освен в Брюксел, където ваксинираните са по-малко. Имунизираните са над 69 процента, за учителите няма изискване за тестове или ваксинационни сертификати.

Във Франция се връщат в клас на 2-ри септември. Повече от 55% от децата между 12 и 17 години вече са получили 1-ва доза. Маските са задължителни за учениците между 6 и 11 години. В средните и горните класове само заразените и контактните неваксинирани ученици ще учат дистанционно, но само за период от 7 дни. С пълна ваксинация са 56% от французите.

В Чехия 1-вият звънец ще удари на 1-ви септември. Преподаватели, които не са ваксинирани, ще се проверяват с антигенни тестове, за собствена сметка. За учениците е предвидено масово тестване на два пъти. Маските са задължителни само в коридорите. С две игли са близо 53% от чехите.

В Гърция училищата отварят на 13 септември. Учителите ще трябва да представят сертификат за ваксинация или документ, че са преболедували през последните 6 месеца или два пъти седмично да се тестват.

70% от педагозите са имунизирани. Маските в затворените помещения - класни стаи и общи части, са задължителни. 52% от гърците са ваксинирани.

В нито една от посочените държави няма обвързване между ръста на заболеваемост и формата на обучение. Целта е децата да не стават заложници на пандемията и да няма изгубено поколение.

Организации като УНИЦЕФ и ЮНЕСКО призоваха правителствата учебните заведения да са последните, които затворят и първите, които заработят отново, в случай че се наложи пълно затваряне.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    9 5 Отговор
    В Европа, ама нашите учители искат от вкъщи онлайн или от някое кафе или ресторант
  • 2 ЕВРО НЮЗ

    13 0 Отговор
    В Италия се реорганизират. Родители които няма да ваксат децата си, търсят учители съкратени , също е и със студенти. Всички се организират в мрежата
  • 3 Мани мани

    10 2 Отговор
    Горките дечица.Ами да сложат и по един проверяващ и във тоалетните.Като по концлагерите на всеки 20 щели да проверяват кой с маска и кой без маска
  • 4 Лудница

    7 2 Отговор
    Те вече ги унищожиха,не искали да има изгубено поколение.
  • 5 След месец ще ви питам

    3 21 Отговор
    Кой ще ви е виновен,когато започнат да товарят децата ви в чували,смотани антиваксъри!

    Коментиран от #6, #8

  • 6 Товари

    12 2 Отговор

    До коментар #5 от "След месец ще ви питам":

    ти се на тебе промития мозък.
  • 7 Анатоли,

    1 0 Отговор
    за Чехия пишете "С две игли са близо 53% от чехите.". А колко са с "една игла" на Янссен?
  • 8 При коментари

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "След месец ще ви питам":

    като твоя се чудя: действително ли си "ваксър" или си просто наливащ масло в огъня антиваксър, представящ се за "ваксър"?!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Марга

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН":

    Това не е пандемия, а печалба. Не може години наред да се маскираме и увреждаме и психясваме децата. Ваксини за пари. Чумата и холерата са овладени за кратко и няма ваксина. Сега се пътува и всичси са преболедували, но здрави. От холера няма такива. В Италия са се замислили. За това там и хората, и храната и дрехите са качествени.