16 Септември, 2021 19:30 1 433 10

И Румъния обмисля "зелен сертификат" за достъп до ресторанти, молове и сватби

  • румъния-
  • коронавирус-
  • ваксина

Вчера северната ни съседка регистрира 4004 нови случая на COVID-19 при направени 44 608 теста

И Румъния обмисля "зелен сертификат" за достъп до ресторанти, молове и сватби - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Представянето на "зелен сертификат" за COVID-19 може да стане задължително в Румъния за влизане в ресторанти, кина, молове, кафенета или за присъствие на сватби и кръщенета в населените места със заболеваемост над 3 на 1000 жители, твърди в. "Евениментул зилей", съобщава БТА.

"Вместо да затваряме някои заведения, идеята е да се влиза в тези заведения на базата на въпросния сертификат. Това е мярка за ограничаване на икономическия ефект на пандемията. Разбира се, има и други случаи, като организирането на конференции, конгреси, за определени закрити пространства и т.н.", посочва ръководителят на Департамента за извънредни ситуации Раед Арафат в интервю за телевизия Диджи24.

Той добавя, че е лесно да се провери дали едно лице е ваксинирано, тествано или е преминало през болестта, тъй като вече съществува приложение, което може да прочете QR-кода.

"Има приложение, което се изтегля от интернет и позволява чрез телефона да провериш сертификата на едно лице, без да съхраняваш данните на лицето", обяснява той.

По думите му редица европейски страни вече ползват това решение, за да избегнат пълно затваряне на някои икономически дейности.

"За да се случи това нещо, са необходими законови норми, които да позволят използването на "зеления сертификат" в Румъния", добавя той.

Арафат отбеляза, че в зоните, където заболеваемостта превишава 3 на 1000 жители, е "много вероятно" участието в сватби, кръщенета и други подобни събития да се разрешава на базата на "зеления сертификат".

Вчера Румъния регистрира 4004 нови случая на COVID-19 при направени 44 608 теста. Най-висока заболеваемост за последните 14 дни е отчетена в северния окръг Сату Маре - 2,71 на 1000 души.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ковидиоти роби

    24 3 Отговор
    Ползвайте "зелените сертификати" по предназначение в... тоалетната!
  • 2 честен ционист

    14 4 Отговор
    Първо се почва от кина, ресторантчета, кръчмета, молове, после се преминава към църква, магазини за храни, обществен транспорт, работни места.. Нема мърдане.
  • 3 Румънеца

    9 1 Отговор
    "ръководителят на Департамента за извънредни ситуации Раед Арафат"

    Тоя от румънските румънци ли е, или от румънските румънски румънци? XD
  • 4 случаен

    18 2 Отговор
    защо никой не дебатира заразителната способност на ваксаните,след като могат да заразяват, защо не им се прави пср тест,излиа,че те имат право да заразяват,а другите не,или това е целта,а после вълна след вълна

    Коментиран от #5, #8

  • 5 Щото

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "случаен":

    Щото всъщност, в най-добрия случай, тайно си спазват "завета на Мангъров" - да мине през всички.

    Ама си връзват гащите - "Абе тоя препарат пази! Боледувайте спокойно..."
  • 6 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН | КОВИД РОБСТВО

    9 0 Отговор
    Нали знаете, че в Румъния НЕвакснатите са над 72%? Тотално МНОЗИНСТВО. ;)
  • 7 Конаре

    6 0 Отговор
    Раед Арафат.
    Палестинец от Сирия. И защо така се мазни на глобохомо? Не вижда ли какво прави глобохомо със Сирия и Палестина? Чест няма ли?
  • 8 РСR не paзлuчaва ГPИП от кopoнкa

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "случаен":

    Защото идеята на цялата ПЛАНдемия опира в ИНЖЕКТИРАНЕТО. Дори не се дават сертификати на хора с антитела, ако не са били под карантина, докато са боледували. Не схващате ли, че здравето не е водещо?
  • 9 Оп мисля

    4 0 Отговор
    Думата ОБМИСЛЯ и простотията "зелен сертификат" не могат да се случат едновременно. Глаголът "мисля" ще си тръгне ужасен.
  • 10 Васил

    0 0 Отговор
    Мдаааааааа Румъния действа в правилната посока докато у нас още десет години ще ходим с маски.