17 Септември, 2021 14:23 2 952 27

COVID-19 настъпва сериозно на Балканите

  • балкани-
  • коронавирус-
  • ваксина

Служителите в частни и държавни компании в Гърция, които не са ваксинирани, ще трябва да си правят бърз тест за коронавирус веднъж седмично

COVID-19 настъпва сериозно на Балканите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Случаите на новозаразени с коронавирус на Балканите се увеличават с всеки изминал ден, нараства и броят на жертвите.

Със започването на учебната година ситуацията ще се усложнява, предупреждават епидемиолозите и отново препоръчват да се ускори ваксинацията и мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса да се спазват стриктно. Приети бяха и нови ограничителни мерки, особено за неваксинираните хора и доста строги ограничения в някои от страните, съобщава БТА.

Учебната година в ГЪРЦИЯ започна при строги мерки за безопасност от разпространение на КОВИД-19. В наредба на министерството на образованието, която ще бъде в сила поне засега до края на юли, се определя, че защитните маски са задължителни за всички преподаватели, за учениците от всички класове, за целия училищен персонал и за външните посетители както в помещенията на закрито, така и в откритите пространства на училищата. Без маска децата ще бъдат само по време на хранене и в часовете по физкултура, като тогава ще трябва да бъде осигурено спазването на дистанция. Неваксинираните ученици ще трябва да си правят два самостоятелни безплатни теста седмично. Неваксинираните студенти ще трябва да си правят два лабораторни теста седмично за своя сметка на цена от 10 евро.

От тази седмица в Гърция неваксинираните лица срещу КОВИД-19 са допускани във вътрешните помещения на кина, ресторанти и барове само срещу отрицателен тест за коронавирус, направен през последните 48 часа. Правителството се надява, че с новите мерки ще овладее разпространението на коронавируса без да ограничава икономическата и социалната активност.

Фокусът на новите мерки е в дейностите на закрито, които ще работят нормално, като стадиони, киносалони и театри, но също и на работното място, в ресторантите, изложбените пространства, фитнесите и други. Правителството иска да осигури свобода на движение на хората, които са ваксинирани.

Служителите в частни и държавни компании в Гърция, които не са ваксинирани, ще трябва да си правят бърз тест за коронавирус веднъж седмично. Тестът може да бъде направен в частен диагностичен център на цена от 10 евро.

Неваксинираните учители и служители в туризма, кетъринга, телевизионната, филмовата, театралната и музикалната индустрия ще трябва да си правят два бързи теста седмично за своя сметка в частни диагностични центрове на цена от 10 евро.

Работодателите имат законово право да се информират дали техните служители са ваксинирани или не. Работодателите също така са задължени да потвърдят валидността на сертификатите за отрицателен резултат на теста на неваксинираните служители. Работодателите ще използват безплатното правителствено приложение за ковид, за да сканират дигиталните сертификати за ваксинация.

По отношение на театри, киносалони и музеи - неваксинираните клиенти могат да влизат в тях само с негативен тест от последните 48 часа. Управителите на подобни учреждения имат право да ограничават достъпа на хора - за ваксинирани и преболедували достъпът може да е 100 процента, при смесен достъп (ваксинирани и неваксинирани с негативен тест) учреждението работи с намален капацитет.

Фитнесите на закрито ще работят за ваксинирани лица и преболедували. Неваксинираните клиенти ще трябва да представят отрицателен резултат от тест от последните 48 часа.

Предпазни маски трябва да бъдат носени на всички закрити и открити обществени места, където се събират хора.

От тази седмица в Гърция бе отворена онлайн платформата за насрочване на имунизация с трета доза ваксина срещу КОВИД-19. Мярката се отнася за около 285 000 души с компрометиран имунитет.

По данни на синдикатите ваксинираните учители в Гърция са около 85 процента. Ваксинираните ученици във възрастовата група 12-14 години са 13 процента, а в групата 15-17 години - 25 процента.

В ТУРЦИЯ досега са поставени над сто милиона дози ваксина срещу КОВИД-19 като две дози са получили над 40 милиона души, сочат данните на сайта на здравното министерство на страната.

83,42 процента от турското пълнолетно население са получили минимум една доза ваксина срещу коронавируса, а реимунизирани са 65,47 процента.

Учебната година започна присъствено, засега върви по план, при стриктно спазване на мерките срещу разпространението на коронавируса след 18-месечно прекъсване (учениците учеха онлайн).

Турският министър на образованието Махмут Йозер отбеляза, че досега нито едно училище не е било затворено. Миналата седмица министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа каза, че в училищата ще бъдат извършвани тестове учениците на случаен принцип и със съгласието на родителите.

Част от мерките предвиждат учителите и училищният персонал да бъдат подлагани на PCR-тестове два пъти седмично, а на родителите не е позволено да влизат в училищата, освен ако не е крайно необходимо.

Около 70 процента от учителите са напълно ваксинирани срещу КОВИД-19, а над 90 процента са с поставена първа доза ваксина. 4,4 процента от преподавателите са прекарали КОВИД-19.

В Турция вече са поставени близо 102 милиона дози ваксини срещу КОВИД-19.

Националният комитет за извънредни ситуации в РУМЪНИЯ премести снощи България от червената в жълтата зона на списъка държави с повишен епидемиологичен риск от КОВИД-19. Това означава, че при пристигане в Румъния българските граждани трябва да представят цифров сертификат за ваксинация, документ за преболедуван ковид или отрицателен PCR-тест, направен през последните 72 часа и няма да бъдат поставяни под карантина.

Националният комитет за извънредни ситуации одобри вчера и решение, според което ще се изисква задължително представяне на зелен сертификат за КОВИД-19 за достъп до определени икономически дейности в населените места, където нивото на заболеваемост е между 3 и 6 на 1000 жители.

Решението на комитета предвижда достъп до съответните дейности да имат само лицата, които са ваксинирани, тествани или са преминали през болестта.

При тези условия се предвижда спортните състезания на закрито или открито с участието на публика да се провеждат при запълване на до 30 процента от максималния капацитет на пространството, задължително носене на маска и спазване на дистанция от 1 метър между зрителите.

Кината, театрите и концертните зали ще работят с до 50 процента от капацитета и задължително носене на маска. При организиране на концерти и представления на открито ще се допускат до 1000 зрители, които също трябва да носят маски.

На частни събития на закрито като сватби, кръщенета и т.н. ще могат да се събират до 200 души при осигуряване на минимум 2 квадратни метра на човек.

В учебни курсове и уъркшопове на закрито ще могат да участват до 150 души, а на открито - до 200. На конференции в закрити пространства ще могат да се събират до 150 души. Организиране на митинги и демонстрации се разрешава с участието на до 100 души.

Ресторантите и кафенетата на закрито могат да работят в интервала 05.00-02.00 часа с до 50 процента от капацитета. Във фитнес залите, спортните зали и басейните на закрито също се допуска използване на до 50 процента от капацитета.

При заболеваемост между 3 и 6 на 1000 души се позволява достъп само на ваксинирани лица до барове, клубове и дискотеки, които ще могат да работят в интервала 05.00-02.00 часа с до 30 процента от капацитета си, и до игралните зали, които ще могат да работят в същия часови интервал с до 50 процента от капацитета си.

Окончателното решение за прилагане на мерките ще бъде взето на правителствено заседание.

Националният координатор на ваксинационната кампания срещу КОВИД-19 в Румъния д-р Валериу Георгица съобщи, че само 15 процента от децата и юношите в Румъния са ваксинирани срещу новия коронавирус. По думите на д-р Георгица този процент е "очевидно недостатъчен". Той посочи, че до момента около 5,32 милиона души в Румъния са ваксинирани с поне една доза. В момента работят 583 ваксинационни центъра, които имат капацитет за ваксинация на около 85 000 души. Към това се добавя възможността за ваксинация чрез мобилни екипи или в кабинетите на личните лекари, уточни Георгица.

Той изтъкна, че над 80 процента от случаите на коронавирусна инфекция и над 92 процента от смъртните случаи са регистрирани при неваксинирани лица.

Заради драматично влошената епидемиологична ситуация в ЧЕРНА ГОРА през последните седмици властите решиха да въведат по-строги мерки, които да предотвратят разпространяването на коронавируса, сред които и по-строги правила за влизане в страната от тази седмица, които ще продължат до 24 септември.

Влизането в Черна гора ще бъде възможно, ако гражданите на Черна гора и чужденците изпълняват едно от предвидените условия, а те са: да са минали 14 дни от реваксинация с ваксини, които се приемат в две дози, или 14 дни от ваксинация с ваксина, която се дава в една доза.

Министърът на здравеопазването на Черна гора Йелена Боровинич Бойович съобщи, че здравните власти са решили да дадат приоритет на ваксинацията вместо на полицейски час на територията на държавата. Тя каза на пресконференция, че новината е, че в бъдеще няма да се признава статута на частична имунизация / една доза/ и в търговските центрове ще може да се влиза само ако е изпълнено едно от предписаните условия.

Сред тях са негативен PCR тест не по-стар от 72 часа или позитивен PCR тест който е по-стар от 14, но не по-стар от 180 дни или лицето да притежава негативен бърз тест, не по-стар от 48 часа.

Сватби ще може да се празнуват с до 100 души на закрито при изпълнение на едно от условията, докато броят на присъстващите в градините на ресторанти не е ограничен.

В дискотеки и нощни клубове ще могат да влизат само тези, които изпълняват едно от условията при ограничение на броя на хората до 100, а същото важи и за търговските центрове.

От 15 септември СЛОВЕНИЯ въведе строги мерки срещу разпространението на КОВИД-19, включително представянето на КОВИД удостоверения. Според Института по обществено здраве на Словения седмичната заболеваемост е 505 на 10 хиляди, което класира страната в тъмночервена зона според класификацията на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Министърът на икономиката Здравко Почивалшек обяви, че всички работещи в държавния сектор, които пряко работят с други хора, трябва или да са ваксинирани, или да имат документ за преболедуван КОВИД-19.

Министърът посочи, че държавната администрация ще бъде първата, която ще покаже, че това може да се направи, тъй като законите позволяват такова изискване от служителите, които работят с хора.

Почивалшек каза, че вече няма да се въвежда локдаун заради пандемията от коронавирус, посочвайки, че сега е възможно пандемията да се победи със здравни мерки.

Той изтъкна, че от една страна в държавата има достатъчно ваксини, а от друга страна не може да се очаква, че държавата ще помага на икономиката великодушно както преди.

Новите мерки налагат представянето от всички работещи на сертификат за ваксинация, преболедуван КОВИД-19 през последните шест месеца или негативен тест за коронавирус.

Словенските медии съобщават и че правителството е решило да въведе правилото само ваксинирани, преболедували или тествани шофьори да могат да наливат бензин в автомобилите си. От това правило са изключени само шофьорите в международния транспорт, които са задължени да носят маски.

До момента в Словения са ваксинирани 44,5 процента от общото население.

Всички учители и ученици в основните и средните училища в СЪРБИЯ са задължени да носят маски. Изключение са само учениците, които не могат да носят маски по здравословни причини, но това трябва да бъде потвърдено от лекар от съответната специалност.

Броят на заразените учители и ученици се увеличава с всеки ден, както и броят на класовете, които преминават на онлайн обучение в срок от 10 дни поради разпространението на вируса.

В някои училища класовете са преминали изцяло на онлайн обучение.

Сърбия се готви да въведе ковид сертификати, но окончателно решение още не е взето. Ако бъдат въведени, ковид сертификатите ще бъдат представяни при влизане в обекти, в които има голяма възможност за заразяване. Това са нощни клубове, барове, кафенета, ресторанти на закрито, уточни премиерът Ана Бърнабич.

Тя заяви, че епидемиологичната ситуация в Сърбия се усложнява и ваксинацията е единственият отговор на пандемията. Досега с първа доза са ваксинирани около 52,2 процента от населението на Сърбия, с две дози - 50,1 процента, а трета доза са получили около шест процента.

С този процент на ваксинация не може да останем стабилни, предупреди Бърнабич.

Заради неблагоприятната епидемиологична обстановка в КОСОВО учебната година се отлага с още две седмици, до 26 септември, детските градини и занималните ще бъдат затворени, съобщи министърът на здравеопазването Арбен Вития.

Сред новите мерки е и забрана на присъствено обучение в университетите, която се отнася и за държавните, и за частните университети, съобщи министърът.

"В семействата, в които и двамата родители на дете, което ходи на детска градина, работят, единият родител е освободен от задължението да ходи физически на работа в периода от 13 до 26 септември", съобщи Вития.

Той добави и че остава в сила полицейският час от 22 часа до 5 сутринта.

Броят на новозаразените с коронавирус намалява, но епидемиологичната ситуация остава нестабилна, каза министърът.

РЕПУБЛИКА КИПЪР е постигнала европейската цел за ваксиниране на 80 процента от населението срещу КОВИД-19 поне с една доза от ваксините, заяви министърът на здравеопазването Михалис Хаджипантелас. Министърът изрази задоволство от хода на ваксинацията и оптимизъм за хода на пандемията в страната. Той каза, че в следващите 2-3 седмици и напълно ваксинираните ще достигнат 80 процента.

Според Хаджипантелас Кипър е сред страните, които са постигнали европейската цел, което дава повод за оптимизъм за ситуацията по време на наближаващите зимни месеци.
Близо 56 процента от възрастното население в Севернокипърската турска република, призната единствено от Турция, са получили поне една доза ваксина срещу КОВИД-19, а 53,1 процента са ваксинирани с две дози, съобщава в. "Сайпръс мейл".

В понеделник кипърските турски власти съобщиха, че 212 117 души, или 55,53 процента, са с първа доза, а 202 846 души са получили и двете дози от ваксината.

Здравните власти обявиха, че увеличават мобилните ваксинационни пунктове, за да улеснят имунизацията.

Кипърските турски власти прилагат от 27 септември т.нар. Адапас, който е задължителен за жителите на северната част и за хората, пристигащи от чужбина.

От понеделник неваксинираните лица не се допускат в казина, барове, клубове, спортни зали, стадиони и други спортни съоръжения.

Първа доза ваксина в БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА е направена на 670 хиляди души, а с две дози са около 448 хиляди граждани на страната, показват данните от институтите за обществено здраве на двете босненски съставни части - Република Сръбска и Федерация Босна и Херцеговина, както и от окръг Бръчко, пише белградският вестник "Новости". Това означава, че в Босна и Херцеговина с една доза са под 27 на сто от населението, а с две дози едва 18 на сто от пълнолетното население. Определен брой граждани са ваксинирани в Сърбия, но все още няма данни за какъв процент става въпрос, допълва изданието.

Ситуацията е малко по-добра в Република Сръбска, където до 10 септември с една доза са ваксинирани 367 292, или 39,5 процента, а с две дози 209 748 или около 22,5 процента от пълнолетните граждани.

Във Федерация Босна и Херцеговина до 5 септември с една доза са 367 292, а с две дози 209 748 души, докато в окръг Бръчко до 10 септември с една доза са 13 799, а с две - 10 245 души. Във Федерация Босна и Херцеговина 86 на сто от починалите са над 60 годишна възраст, а според наличните данни само 36 от населението в тази група са ваксинирани с една доза, докато с две са 25 на сто, пише още "Новости".

Броят на заразените в АЛБАНИЯ расте през последните няколко седмици. Нови 995 случая са регистрирани за ден при последните тестове, извършени в страната. От началото на пандемията в Албания до момента са установени 158 431 заразени, а 2553 са смъртните случаи, причинени от коронавируса - по данни на Световната здравна организация. Според World in Data напълно ваксинирани са 24,8 процента от гражданите на Албания.

Европейската комисия призна албанските сертификати за ваксинация срещу COVID -19 като еквиваленти на цифровото удостоверение в рамките на съюза. Решението влиза в сила незабавно. Албанските сертификати ще бъдат интегрирани в цифровата система на ЕС и приети като издадени от съюза.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    16 3 Отговор
    ТУРЦИЯ НЕ Е НА БАЛКАНИТЕ А В АЗИЯ.....ТОВА ТУКА Е БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #21

  • 2 Друга тема

    6 7 Отговор
    В Бългaрия трябвa дa ce cъздaдe oтдeлнa инcтитуция, кoятo дa oбръщa внимaниe нa нac - бългaритe и дa ни пoмaгa , зa дa живeeм дoбрe и бeз притecнeния зa бъдeщeтo ни !
    Трябвa дa cмe cилни, ocигурeни и щacтливи в живoтa !
    Трябвa дa cмe дoбрe, кaктo никoгa дo ceгa !
    Трябвa дa cмe зaщитeни в живoтa !
    Нaшитe бъдeши дeцa и внуци и т.н. трябвa дa ca cилни и дoбрe в живoтa !
    Кaтo цялo трябвa дa cмe дoбрe в живoтa !

    Коментиран от #13

  • 3 Рошко

    28 3 Отговор
    Медийната помия продължава с пълна сила, а овцете спим, заслужаваме си намордниците
  • 4 Д Е М ЦАТА В И

    26 1 Отговор
    Аааа..Лайнен мина насам и ковида започна настъпление?!??А...що тъй бееее???

    Коментиран от #18

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Грульо

    14 2 Отговор
    Фирмите да плащат тестове на невваксинираните или да си търсят нови работници. :D
  • 7 НОСЪ КАТО КОМИН НА ТЕЦ

    5 2 Отговор
    АБЕ НА АНТИ ВАКСИТЕ КАТО ПУСКАТ ГАЗОВЕ ПРЕЗ НОСО ИЛИ ПРЕЗ Г .ЗО ЛИ ЩЕ ИЗЛИЗАТ ЧЕ ОТ ТОЛКОВА РЪЧКАНЕ С КЛЕЧКА
  • 8 Ton

    3 1 Отговор
    Анатоли го играе баба Яга. Всеки си има цена, думата достойнство трябва да бъде премахната от речниците.
  • 9 Аха

    17 1 Отговор
    Очаква се голям фалит на магазини ресторанти и заведения.От всичките тия мерки това ще е резултатът- фалирали.
  • 10 Майна

    12 2 Отговор
    Анатолий, недей публикува такива неща. НЯМА КОВИД,БЕ,ЧОВЕК, ...ТЕЖКИТЕ СЛУЧАИ СА ПРИ ИНЖЕКТИРАНИТЕ, КАКТО И ЪЕ СЕ РАЗБОЛЯВАТ, БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТОВА, КОЕТО ВКАРАХА В ТЕЛАТА ИМ...ИНАЧЕ, ОТДАВНА СИ ИМА ВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ, КОИТО ВИНАГИ СИ ГИ ПРЕБОЛЕДУВАМЕ И ТЕ СЕ НАРИЧАД КОВИД...,НАД 40 000 ДА
  • 11 Майна

    9 2 Отговор
    Как не ги е срам да има ДАННИ на база тестове, които изобщо не са създадени да откриват НАБЕДЕНИЯ ВИРУС...ОЩЕ ВЪРВИ НАГРАДАТА ОТ ЕДИН И ПОЛОВИНА МИЛИОН ДОЛАРА, ЗА ТОЗИ, КОЙТО ПРЕДОСТАВИ ИЗОЛИРАН ОНЯ НАБЕДЕНИЯ ,,SARS....COV..
  • 12 Нашта здравна

    1 5 Отговор
    система е най-хитра - най-бързо ше се отърве от сухите съчки.
  • 13 И да се

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Друга тема":

    ВЪЗРОДИМ!
  • 14 ХА ХА ХА

    13 3 Отговор
    Дъла и напоителна статия , където преобладават думите "Ковид" и "ваксина" .Всъщност дали някой я е прочел цялата .

    Коментиран от #20

  • 15 Тиквата

    5 3 Отговор
    Лъжа Лъжа Лъжа !
  • 16 Факти, кой и колко ви плаща, за да

    12 2 Отговор
    Заливате читателите по 10 пъти на ден с Ковид-страхове?

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Верно ли

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Д Е М ЦАТА В И":

    Хаха, нали? Вчера се появи с нашите пари да купува правителствата, които са извън ЕС и днес вече настъпва! За тези никакъв съд, а само народен!
  • 19 Ами не чети Факти. Не стига, че те

    3 4 Отговор

    До коментар #16 от "Факти, кой и колко ви плаща, за да":

    информират и за неща, които иначе никога няма да потърсиш като информация, ами се и оплакваш.

    Коментиран от #22

  • 20 За разлика от много от вас я прочетох.

    4 5 Отговор

    До коментар #14 от "ХА ХА ХА":

    Добре е, човек да е информиран преди да бълва "бисери". Въпреки, че е можело и малко да посъкратят информацията. Но е очевадно, че има мерки навсякъде. А в някои държави с по-спокойна в момента здравна ситуация мерките са доста по-строги отколкото у нас.

    Коментиран от #26

  • 21 Мехмед

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "сила":

    Ти само свързаното с Турция ли прочете в статията?
    Ганю ляга и става с Турция.
  • 22 Къде другаде

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Ами не чети Факти. Не стига, че те":

    човек да облекчи голямата си нужда - от изява?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Неутрален

    3 0 Отговор
    Ограничавайте се колкото искате, хич не ми дреме. Аз не съм се ограничавал досега. Успех с мерките.
  • 25 Не мерси

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Много като теб със сигурност":

    Да четеш статия за Кромид е все едно да четеш статии за АЗИС и ГАЛЕНА.
  • 26 Безмислени драсканици само подминавам

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "За разлика от много от вас я прочетох.":

    Предполагам обичаш да четеш и статии за гейй оргазми..... Ей така за разнообразие.
  • 27 Иван

    2 1 Отговор
    Само преболедували шофьори щели да зареждат бензин!!!!😂😂😂😂😂