Last news in Fakti

27 Септември, 2021 21:14 1 799 23

Генчо Начев: Клиничните пътеки не са финансов инструмент, а такъв за следене на качеството

  • генчо начев-
  • клиничи пътеки-
  • финансов инструмент-
  • следене-
  • качество

Първото, което направих като директор на "Света Екатерина" - намалих телефонните разговори, казва проф. Начев

Генчо Начев: Клиничните пътеки не са финансов инструмент, а такъв за следене на качеството - 1
Снимка: БГНЕС

Ще се справят ли болниците с новата COVID-вълна? „Ние се справихме с третата вълна, която беше доста сериозна. Мисля, че ще се справим и с четвъртата. Защото вече имаме опит“. Това каза в предаването „Опорни хора“ nо Bulgaria ON AIR проф. Генчо Начев, кардиохирург, изп. директор на „Св. Екатерина”.

Относно клиничните пътеки, проф. Начев даде пример. „М.г. 30 % от пациентите, които се лекуваха в „Св. Екатерина“, формираха един милион лв. загуба. Един от тях струваше на болницата 165 хил. лв. Лекувахме го повече от 6 месеца. Всички вече знаят, че клиничните пътеки не са финансов инструмент, те са инструмент за следене на качеството“.

Относно финансирането на болниците, проф. Генчо Начев заяви. „Това може да се промени с въвеждането на диагностично свързани групи. Въпросът е, че това не е панацея и не може да стане от днес за утре. Финансирането се увеличава, но качеството никой не го брои и никой не говори за това. Трябва да има контрол на качеството. Няма такъв бизнес, в който, каквото произведеш, го продаваш, независимо от качеството“.

Според кардиохирургът, „Това са парадокси. Първо, че няма реално остойностяване на услугите и второ, че никой не следи за качеството. Това са двата крайъгълни камъка, които трябва да се хванат“.

На въпрос, колко са дълговете на здравните заведения, проф. Начев даде пример с болница „Св. Екатерина“. „През 2006 г. аз поех тази болница с 22 млн. лв. дълг, от които 10 млн. лв. просрочени. Т.е. всеки момент кредиторите можеха да поискат обявяване в несъстоятелност. До 2008 г. премахнахме всички просрочени задължения. И от тогава – до сега нямаме една стотинка просрочена. Като през целия този период сме инвестирали 23 млн. лв. собствени средства за апаратура, иновации и др.“

Според професора, всичко е въпрос на мениджмънт. „Тук вече идва разковничето. Лесно се управлява една болница, която не е много голяма и в която всичко е компактно. „Св. Екатерина“ е такава. Трудно се управляват болници като „Александровска“, „Св. Георги“. Но и там има пътища. Първото, което направих - намалих телефонните разговори. Колкото и да е смешно, но още първия месец сумата спадна с 8 хил. лв. И когато са на стопанска сметка и възнаграждението зависи от това, какво са изкарали и какво са похарчили, започват да се замислят, дали да не изключат осветлението, когато излизат или да затворят кранчето на течащата вода“, даде пример проф. Начев.

„В частните болници контролът на харчовете е по-сериозен, защото бърка в джоба на собственика, а не на държавата. Второто са доплащанията. В държавните болници може да се доплаща само за неща, които са по наредбата за достъпа. Докато в частните болници се формулира един ценоразпис и се доплаща за всичко. Т.е. основното право на пациента е да знае пътя до банкомата. Те имат свобода, която държавните болници нямат. Трябва да се върви в посоката, държавните болници да получат тези права“.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бени

    17 3 Отговор
    Ако на година Бойко е крал по 10 млрд, то 10х10 е откраднал 100 млрд 🎃🤛🏻
  • 2 Алчници

    7 3 Отговор
    Пръстенчето ли показваш? Ще го видиш на метър и петдесет!
  • 3 българин

    23 1 Отговор
    На тоз вЕрвам най-много защото е най-бедният професор. Купил е горкият само летището в Г. Оряховица !
  • 4 Абе

    21 1 Отговор
    другарьо безсрамен и не наял се , скрий се и чакай ревизия с последствията ѝ !
  • 5 В нормалните

    15 0 Отговор
    държави докторите правят пари от работа с пациенти.
    Тук правят пари като са директори.
    Като ето тоя.
    Може да е много добър хирург но добре се е ориентирал да е директор.
    Както и оня Балтов.
  • 6 Перо

    8 1 Отговор
    Генчо Начев е прав за всичко с изключение на доплащането! Излиза,че българина доплаща най-голям процент в ЕС за лечение,извън осигуровките,което е недопустимо!

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Лост

    14 1 Отговор
    За какво качество говори? Изписват хората да умрат в къщи да не им развалят бройката на починали в болниците.
  • 8 Бате Енчо

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Перо":

    В БГ има допотопно здравеопазване. Един истински болен човек, па недай си Боже сам, няма шанс в тоя коптор!
  • 9 Селяк

    16 0 Отговор

    До коментар #6 от "Перо":

    И за какво точно е прав? Че дава малки заплати на медиците там а краде милиони?! Неговата болница не е на 100% частна, тя работи и със здравната каса, така, че и той практикува същите неща които и другите болници! Почти 2мил е прибрал за 2020г, а месечната му заплата не може да се сравнява с нито един друг управител на болница в България дори и в Европа. Иначе и а наглоста да коментира какво правят частните болници!
  • 10 Мими

    15 0 Отговор
    И ти беше от управниците на НЗОК докато оскъпи кардиологичните клинични пътеки и после оглави Света Екатерина ти ....моше...к не се прави на светец някои те знаят!!!!!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 РЕАЛИСТ

    9 1 Отговор
    Абе как едно време лекуваха хората безплатно при социализма ,без измислени клинични пътеки за правене на пари?
  • 13 С една дума

    6 1 Отговор
    С една дума: Убийци.
    С две: Узаконени убийци.
    С три: Неразследвани узаконени убийци.

    Със осем? "Дано не ни паднете на НАС в ръчичките"....
  • 14 Пипи

    6 0 Отговор
    Знаете ли, че заплатата на този Професор е 23 хил. лв. месечно. Да не говорим от други пера колко пари взима.

    Коментиран от #20

  • 15 КАТИ

    8 0 Отговор
    Това е най големият Кардио измамник в Бяла престилка.
  • 16 Аспарух

    5 0 Отговор
    Здравната система сега: говори се по ,,професорски"-финансиране,клинични пътеки,качество,произвеждане,продаване,печалба-мислене само за пари,пари и пак пари!!! Жалко-за сметка на човешкия живот!!! Умирай трудно-но качествено!!! Ами борете се за промяна на системата-така,че да няма ,,корупция" да се лекуват пациентите,а не да ги прекарвате през крив макарон-и накрая докато се усетят-отиват при св.Петър!!! А вие се оправдавате и говорите на неразбираем медицински език-та чак до четиридесето на бедния отишъл си от този свят...!?
  • 17 БРЦК

    6 1 Отговор
    Генчо стига говори глупости. Крадете бе и то много ЛЪЖИТЕ и то МНОГО . Некомпетентни сте и то МНОГО. Ставате само за ТУТКАЛ
  • 18 ДОКТОР

    7 0 Отговор
    ТОВА Е ДРУГИЯ АЛЧЕН МИЛИОНЕР В БЯЛА ПРЕСТИЛКА ДЕТО НЯМА НАЯЖДАНЕ И ПОЛИТИЧЕСКА ПОДЛОГА.
  • 19 Гого

    7 0 Отговор
    Един от задкулисието в здравеопазването
  • 20 Станьо

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Пипи":

    Заплатата му е над 70 бона месечно!!!
  • 21 Станьо

    5 0 Отговор
    Стойчо Кацаров защо се прави, че не го забелязва. Или взе и той торба с пари от начев, също като Илко Семерджиев?!
  • 22 За съжаление

    4 0 Отговор
    този е един от най-непочтените,нагли и крадливи професори.
  • 23 Ал Тъпоне

    0 0 Отговор
    И как собствено се следи качеството по клинична пътека? От опит ще опиша какво се случва:
    1,Личния лекар ти дава направление за клинично лечение.
    2,Отивате в някоя болница, нека да бъде частна,
    3,Правят ви изследвания по съответното направление в отделението където сте попаднали, от които здравното заведение, в което сте отишли ще може да си прибере най-много пари от НЗОК и забележете без изясняване на диагнозата и без проверка за наличие на друга диагноза с по-голяма спешност за да не изтърват пациента с направлението да отиде към някое друго отделение, където все пак належащо следва да бъде лекуван.
    4,След седмица пациентът бива изписан с "подобрение" , като му е издадена епикриза, в която пише на еди коя си дата дойде еди кой си в еди какво си състояние. Направихме му еди какви си изследвания и установихме еди какво си. Изписахме му това и онова , като терапия и след 7 дневно лечение той е с подобрение на показателите и го изписваме за домашно амбулаторно долекуване с еди какви си медикаменти еди как си.
    Ето това това е общия случай на клинична пътека. Никъде не се контролира правилна ли е била диагнозата на човека, имал ли е нужда от друго по-спешно лечение в друго отделение за реалните си проблеми, правилно ли са били назначени направените изследвания, имал ли е в стаята, освен ненужния телевизор за целта, за която е в лечебното заведение, необходимите медицинска апаратура и грижи за състоянието си и дали и близките му също смятат, че сле