Last news in Fakti

14 Януари, 2022 09:48 1 697 16

Генчо Начев: Новият план ще създаде по-добра организация срещу COVID епидемията

  • генчо начев-
  • нов план-
  • по-добра организация-
  • covid

До пет години ще има присаждане и на биологично сърце, смята директорът на "Света Екатерина"

Генчо Начев: Новият план ще създаде по-добра организация срещу COVID епидемията - 1
Снимка: Нова телевизия

Присаждането на сърце от прасе е постижение на науката, това не е експеримент, от 1980 г. се работи по този въпрос, каза проф. Генчо Начев - директор на болница „Света Екатерина“, в предаването „Тази сутрин“. Преди дни американец стана първият човек в света с присадено сърце от прасе. Дългосрочните ефекти от трансплантацията все още не са известни.

„В следващите пет години съм сигурен, че ще има присаждане и на биологично сърце от собствени стволови клетки, има вече създаден миокард“, посочи професорът. Той коментира и новия план, който правителството представи вчера за справяне с пандемията. Основен критерии за въвеждане на ограничителни мерки става заетостта на интензивните легла.

„Новият план е добър, защото цели да създаде по-добра организация за справяне с COVID епидемията, отбеляза в предаването „Тази сутрин“ проф. Генчо Начев, директор на болница „Света Екатерина“.
Според поф. Генчо Начев планът е съобразен с характеристиката на новия щам. „Омикрон“ е много по-заразен и засяга много по-голям брой пациенти, но същевременно протича по-леко и много по-малка част от заразените се налага да влизат в болница, припомни проф. Начев.

„Факторът заболели на 100 000 вече не е толкова важен, по-важен е процентът на ангажираните легла в болниците и особено на интензивните. Ще се има предвид и броят на персонала, който е болен и карантиниран, защото леглото не лекува – необходим е персонал, който да извърши това“, смята още той.

„Ваксините бяха създадени за много кратко време и целта беше да се създаде щит срещу вируса. Никой не е казал, че тези ваксини предпазват от заразяване, но те помагат да се понесе заболяването много леко“, каза проф. Генчо Начев.

От 120 души ваксинирани само трима са починали в „Света Екатерина“, а при неваксинираните е много повече, каза той. От 30 интензивни легла в болницата до тази сутрин били заети 27.

https://btvnovinite.bg/bulgaria/zaradi-rekordnata-zabolevaemost-preustanovjavat-planovija-priem-operacii-v-blagoevgradska-oblast.html

Според проф. Начев спирането на плановия прием в болниците ще създаде усложнения за тези болни, които не се приемат, защото се дава приоритет на COVID пациентите.

Плановият прием е спрян, но тези които са с отложена спешност трябва да се лекуват, каза той.

Проф. Начев обясни, че синдромът след COVID-19 много често удря сърцето в три плана – получават се ритъмни нарушения, могат да се образуват микротромбози и да се стигне до инфаркт или директно засяга мускулните клетки, благодарение, на които се съкращава сърцето.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    27 1 Отговор
    Планове и мерки много, ама ефект НИКАКЪВ ‼️‼️‼️‼️

    Коментиран от #12

  • 2 аха

    23 1 Отговор
    Според декларацията му пред КПКОНПИ той има 16 имота и над 500 декара гори, купил е къща в Кумбре дел Сол, Испания, за 700 хил. лв. с пари от продадена земя в Бояна. Заедно със съпругата си имат влогове общо над 5,5 млн. лв., отделно 1,7 млн. в пенсионни и инвестиционни фондове, ДЦК за 300 хил. лв. Професорът участва в 6 дружества и кара лъскаво порше.

    Доста добре е работил човечеца на държавна работа при това. Даже колегите му на частно не са толкова богати.
  • 3 Пич

    23 1 Отговор
    Новият план ще е по добър , само ако включва , да ви изпоарестуват всички , и бегом към затвора ! Терористи , които съзнателно тормозят цял свят !!!
  • 4 Грипче

    17 1 Отговор
    Етикетът Ковид ви даде власт, но лъжите ви вече са очевадни. Никакъв план няма да прекрати най-естествените сезони настинки и грипове.
  • 5 отвратително е

    15 0 Отговор
    Приживе професор Чирков бе унизен и омерзен от министър Гайдарски и лицето на снимката - изритаха го от създадената от самия него болница, в която бе докарал немалко спонсори, апаратура, инвестира немалка част от живота си...
  • 6 Другарят

    12 0 Отговор
    милионер бъркал дълбоко в меда и с клиника от въздуха ( данъкоплатците) !
  • 7 набухвател

    16 0 Отговор
    "Никой не е казал,че тези ваксини предпазват от заразяване.."Абе що си мисля,че точно с предпазване от заразяване ни зарибяваха в началото?!

    Коментиран от #10

  • 8 Кеша на Ковид

    17 0 Отговор
    Колко още планове и опити трябва да минат, докато се усетите, че план за спиране на ваксинацията е нужен
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 0 Отговор
    ще,ще....Бъдеще неопределено......Не виждате ли какво идеее....такива са времената....Англосаксонецът го чака мнооого тежка година.......
  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "набухвател":

    Вие сте един от ПОМНЕЩИТЕ!!!Така залъгваха,а други тоест аз ви казах....Ще мине през вси и ще хареса определен генотип.......
  • 11 Г39394

    8 0 Отговор
    Колко стана мизата, 4-5000 на ръка за операция, в държавна болница, кажете това професоре, оставете го ковида.
  • 12 Има "ефект",

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    но отрицателен, много отрицателен.
  • 13 Емил Боев

    8 0 Отговор
    Като видя този милионер с бяла престилка, запретнати ръкави и скалпел в ръка и ми прилошава от българска демокрация!!!

    Коментиран от #14

  • 14 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Емил Боев":

    Помислете върху това:Всеки боготвори ...човекът със скалпел....А,той не би съществувал без Невидимата основа....Човекът,който слага наркозата....И целия живот е пълен с незаслужили ""Герои""!Истинските не се виждат...Това е истинския живот!
  • 15 Хайде бе!

    3 0 Отговор
    Организацията им и сега е хаотична и напълно бездействаща. Естествено правителството следва да се поощрява в недомислиците, които приема. По-добра организация би могло да има с по-разумни медицински лица.
  • 16 Васик Атанасова

    2 0 Отговор
    Поршето върви ли ?