Last news in Fakti

27 Юни, 2022 11:14 5 065 17

Сербезова поискала уволнението на проф. Генчо Начев

  • генчо начев-
  • уволнен-
  • света екатерина-
  • болница-
  • сербезова

В сметките има такива наличности, с които болницата да работи поне 9 месеца без да получава финансови средства отвън

Сербезова поискала уволнението на проф. Генчо Начев - 1
Снимка: Архив

Отстраняването на проф. д-р Генчо Начев като Изпълнителен директор на Университетската болница "Света Екатерина" е поискала здравният министър в оставка проф. Асена Сербезова, научи Епицентър. бг.

Новината вече е плъзнала по етажите на една от най-добрите болници у нас с традиции в лечението на сърдечни заболявания.

Самият проф. Начев, който днес се завърна от отпуск, буквално е шокиран от действията на министърката.

"Болницата е в перфектно финансово, организационно и професионално отношение", каза проф. Начев пред "Епицентър.бг".

И допълни: Няма задължения, на печалба е. В сметките има такива наличности, с които болницата може да работи и да се изплащат заплати поне 11 месеца, без да получава финансови средства отвън".

Засега мотивите, с които проф. Сербезова би направила опит за отстраняването на един от най-добрите у нас сърдечно-съдови хирурзи от ръководен пост, са публични неизвестни.

Поразиите на министър Сербезова в здравеопазването са огромни и това тепърва ще си вижда като освободи министерското кресло.

След като отстрани шефа на "Пирогов", Сербезова е поискала освобождаването и на директора на "Майчин дом" проф. Иван Костов, за да сложи на негово място бившата здравна министърка от времето на Станишев д-р Таня Андреева, разказаха пред Епицентър. бг източници от правителството.

Сега същата схема се прилага към проф. Генчо Начев. По сигнал на Таня Андреева в болница "Света Екатерина" е направен одит, чийто резултати към този момент са неизвестни. "Решат ли да те махнат, винаги ще ти намерят кусури", казва проф. Начев, убеден, че някой иска да овладее лечебното заведение.

За "заслугите" ѝ към българското здравеопазване на проф. Сербезова е обещано място в СЗО, издадоха източници пред Епицентър. бг.

Проф. Начев неведнъж е изказвал критики за отношението на изпълнителната власт към държавните болници. Той смята, че здравеопазването у нас е недофинасирано, защото парите изтичат не по предназначение. Три пъти са се качили разходите на болниците от 2004 година досега и това не е компенсирано от бюджета.

"Финансирането на болниците е объркано. То трябва да се промени. Трябва да бъде обвързано с качеството и обема на дейността. Последните 10 години минималната работна заплата скочи два пъти и и половина. С нея заедно се покачват всички останали заплати. Покачиха се цените на електроенергия, топлоенергия, вода и консумативите, които се използват в медицината. Пътеките стоят същите", каза проф. Начев.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отдавна

    26 11 Отговор
    му е време на дригаря мултимилионер !
  • 2 Експерт фармамафиот

    14 7 Отговор
    Голям сърбел носи жената, яко разчесваане иска. Затва ги сменя и мъжлетата като дамски превръзки.
  • 3 р"иформи

    25 1 Отговор
    Къде са обещаваните реформи в Здравеопазването? Защо само се сменят едни хора с други, а нищо не се променя? До кога здравето на населението ще е търговия? До кога парите по здравните пътеки ще са решаващи за диагнозите и лечението на пациентите? До кога големите болници ще източват Здравната каса с фалшиви документи и неизвършени дейности? До кога разликата в заплащането на лекарите в държавните болници ще се увеличава - едни получават по 1000 лв, други по 75000 на месец?
  • 4 факти

    19 9 Отговор
    този нища не направи за българския лекар, цял живот работи единствено за себе си!
    хойде да си ходи ,че стана вече на 80!

    Коментиран от #16

  • 5 факт

    20 9 Отговор
    Най - сетне Сърбез ханъм изпълзя от дълбините на мрака. Дано да й се потърси сметка за делата й.
  • 6 абсолютно

    13 7 Отговор
    му е време на другаря мултимилионер
  • 7 Гражданин

    22 8 Отговор
    А д-р Начев може ли да докаже милионите, десетките имоти и скъпи коли? Може да е отличен лекар, но първо е гражданин, а на Запад, например, искат отчет от всеки колко данъци е платил за подобно благосъстояние и висок стандарт. И между другото работи в държавна болница! Колко пъти неговата заплата надвишава заплатата на редовите лекари в болницата?
  • 8 Лост

    6 3 Отговор
    Значи могат да не ги финансират до Н.година.И да не се оплакват имат за заплати.
  • 9 абв

    14 8 Отговор
    Превърнал е държавната в часна болница !
  • 10 Българин

    14 7 Отговор
    Ами имотния професор да каже колко струва един преглед без направление и може ли да си направиш преглед в св. Екатерина с направление.

    Коментиран от #14

  • 11 ЛЕВСКИ

    14 10 Отговор
    Велик Българин и Български лекар и хирург е ПРОФЕСОР ДОКТОР НАЧЕВ .Когато, госпожа Сърбежова направи поне1 операция в живота си ,тогава може да уволнява !!!

    Коментиран от #15

  • 12 Всички така говорите,

    11 5 Отговор
    защото не сте допрели до него и дано не ви се налага..... А допрете, а друта песен запеете... Халал да са му парите на човека.....

    Коментиран от #17

  • 13 хихи

    3 4 Отговор
    "И допълни: Няма задължения, на печалба е. В сметките има такива наличности, с които болницата може да работи и да се изплащат заплати поне 11 месеца, без да получава финансови средства отвън".
    Достатъчно основание!!!!!
    От къде са парите в недофинасираното здравеопазване?
    От
  • 14 АБВ

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    На всеки три месеца правя прегледи по здравна каса без никакви проблеми а платен преглед струва 70 лв. Който включва кардиограма и ехо кардиография ..
  • 15 9*19мм

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "ЛЕВСКИ":

    Нагъл,груб,арогантен и авторитарен,това е Начев. А по повод слагането на ръка на болницата,да си спомни за проф. Чирков бог да прости,и как го отстраниха и сложиха те ръка на болничното заведение. Чирков изгради и създаде Св. Екатерина,този и тия които я заграбиха,се надявам ,че им свърши времето.
  • 16 Станислав Георгиев

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "факти":

    Този престъпник г. начеф е от тези с над 75000 лв месечно!
  • 17 И си пуши пурата

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Всички така говорите,":

    в кабинета и няма спомен, че го създаде Профил. Чирков който той унищожи !