Last news in Fakti

6 Юни, 2022 22:26 2 027 3

Как недоспиването влияе върху здравето ни

  • недоспиване-
  • здраве-
  • висцерални мазнини-
  • сън-
  • качество

Лошото качество на съня увеличава количеството на мазнината около вътрешните органи

Как недоспиването влияе върху здравето ни - 1
Снимка: Shutterstock

Както лошото качество на съня, така и недостатъчният сън увеличават количеството на висцералната мазнина - мазнината, натрупваща се около вътрешните органи, която има най-неблагоприятен ефект върху здравето, защото е свързана с повишен сърдечносъдов риск.

Това предполагат изследвания от Mayo Clinic, които показват, че дори при здрави хора с нормално телосложение, липсата на сън води до по-голямо натрупване на висцерални мазнини, пише puls.bg.

Недостатъчен сън

Недоспиването става все по-често срещано. Tова се наблюдава както при по-възрастните хора, при които сънят се влошава с възрастта, така и при по-младите хора. Използването на мобилен телефон късно вечер и преди лягане е една от основните причини. Това поведение увеличава приема на калории, тъй като хората са склонни да ядат повече при недоспиване, без да имат необходимата енергия да увеличават физическата активност. Оставането до късно вечер не само води до консумация на повече калории, но също така благоприятства натрупването на висцерални мазнини.

Проучването на Mayo Clinic показва, че малкото сън може да увеличи мазнините в областта на корема с 9% и висцералните мазнини с до 11%. Резултатите са публикувани в списанието на Американския колеж по кардиология.

Резултатите показват, че дори при млади, здрави хора, с нормално телосложение, лошото качество на съня е свързано с повишен прием на калории, наддаване на тегло и значително увеличение на мазнините, които се натрупват около органите, пояснява д-р Виренд Сомърс, главен изследовател на изследването.

Недоспиване и висцерални мазнини

Висцералната мазнина се натрупва в най-дълбоката част на коремната кухина, около вътрешните органи, и е тясно свързана със сърдечни и метаболитни заболявания, тъй като насърчава отделянето на възпалителни медиатори в кръвния поток.

Противоположния полюс е подкожната мазнина, която се намира точно под кожата, осигурява терморегулацията на тялото и в оптимални количества дори е ценна.

Подкожната мазнина се състои от кафяви мастни клетки - те имат нужда от глюкоза и триглицериди за поддържане на телесната температура и бели мастни клетки.

Обикновено мазнините се натрупват преимуществено под кожата, но когато сънят не е достатъчен, мазнините изглежда се натрупват около вътрешните органи, пояснява д-р Сомърс.

В проучването, въпреки че по време на периода, в който качеството и продължителността са се възстановили, се е наблюдавал спад в приема на калории и телесното тегло, но висцералната мазнина е продължила да се натрупва, поясняват изследователите. Това предполага, че липсата на достатъчен и пълноценен сън предизвиква нещо, за което досега не сме знаели: висцералната мазнина започва постепенно да се натрупва и възстановяването на оптималния сън не обръща това явление, поне в краткосрочен план. Тези резултати предполагат, че недостатъчният сън в дългосрочен план допринася както за пандемията от затлъстяване, така и за развитието на редица сърдечни и метаболитни заболявания, поясняват изследователите.

Защо по-трудно се намаляват висцералните мазнини?

Според изследването на Mayo Clinic липсата на достатъчно сън увеличава количеството на висцералните мазнини и след това е много трудно тези мазнини да бъдат елиминирани, дори ако се възстанови оптималния сън.

Висцералната мазнина е не само по-вредна, но и много по-трудна за премахване. Причината, както показва друго проучване от Университета в Сидни, публикувано в Cells Reports, е следната:

Когато спазваме диета, тялото ни черпи енергия от мастните запаси чрез процес, наречен липолиза, и това ни позволява да губим мазнини и да намаляваме телесното си тегло.

Въпреки това, изследователите са установили, че дори при гладуване, висцералната мазнина е силно устойчива на процесите на освобождаване на мастни киселини - липолиза.

Висцералната мазнина не се разгражда въпреки гладуването.

При хранителен режим, който е свързан с ограничаване на калорийния прием и намаляване на телесното тегло, най-значително намалява подкожната мазнина.

Също така е важно да се отбележи, че е трудно да се намери разположението на висцералната мазнина.

Дори и да има леко наддаване на тегло, всъщност се наблюдава значително увеличение на мазнините около органите.

Tип мазнини могат да бъдат измерени само с компютърна томография.

Балансирана диета, богата на зеленчуци и здравословни мазнини в малки количества, помага да се промени разпределението на мазнините в коремната кухина.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аноним

    6 0 Отговор
    Тоя новинар тук лъже за случващото се в Украйна защо го правят ???? Кой им плаща да пишат глупости

    Коментиран от #2

  • 2 Ами то и

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Аноним":

    тази статия не е много обективна. Може да има и положителна страна в недоспиването. Да не коментирам, че с умора само от горещина може да се сдобие човек.
  • 3 Въпрос

    1 1 Отговор
    на самоконтрол. Като не спя, но и не ям, няма как да дебелея. А защо не спя? По много причини. Защо не ям? Няма какво. В резултат слабея. Нещо да кажат УЧЕНИТЕ?...