От качеството на хранителните продукти, които купуваме, зависи не само вкуса на ястията ни, но и здравето. За да поддържате здравето си винаги отлично, е необходимо внимателно да избирате продуктите, които поставяте в кошницата си в супермаркета.
Понякога е доста трудно да се разбере колко пресен е продуктът, когато трябва да преценим само неговия външен вид. За да проверите качеството на продуктите, препоръчваме да прибягвате до следните бързи трикове още в магазина.
Миризмата на рибата
Рибата е добре запазена само ако се спазват всички условия за нейното съхранение. За съжаление производителите не винаги са успяват. Как да разберем, че пред нас има прясна риба? Първо, обърнете внимание на миризмата ѝ, съветва zdrave.to. Трябва да усетите аромата на море или йод. На второ място, погледнете очите на рибата. Прясната ще е с изпъкнали, прозрачни и лъскави очи. Кожата от прясна риба също трябва да е блестяща и еластична.
Потопете яйцата във вода
Проверете свежестта на яйцата много просто. Напълнете обикновена чаша с вода и потопете яйцето в нея. Прясното яйце ще потъне и ще лежи на дъното на чашата настрани. Ако яйцето не е прясно, то ще плава по повърхността на водата.
Топене на маслото
Неизрядните производители могат да продават маргарин за масло. Тяхната цена е много по-ниска, което означава, че подобна измама на потребителите е от полза за бизнеса. Можете ли да определите, че всъщност купувате масло? Да, защото качественият продукт има определена характеристика: бързо се топи. Изсипете малко парче масло във вряща вода. Ако имате масло, то веднага се топи. Маргаринът или разновидностите му ще се разпаднат на парчета.
Мляко без добавки
Производителите на мляко са много изобретателни. Често можете да чуете истории за това как те добавят вода към продукта. За да проверите дали не сте получили такова копие, добавете малко количество мляко към обикновен алкохол. Важно е да направите това в правилното съотношение: едно към две, както следва мляко към алкохол. Разклаща се добре получената течност, след това се изсипва в чиния. В качественото мляко трябва да се появяват бели люспи.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Ами
16:32 02.06.2023
2 Гларус
Бойкот на големите вериги и поддръжка на малките производители, които все още са истински. Иначе ще ядем химия и скакалци, гарнирани с евростандарти и ценности...
16:41 02.06.2023
3 Варна
Онези "амбреажи" от Лидл, Кауфланд и да не ги изброявам всичките просто ви продава размразена риба, която я държат повече от 4 дни след размразяване.
Същото е с прясната кайма от ирландско телешко , кюфтетата, говеждото, белгийското свинско и т. н.
- Това са размразени меса пълни с боклуци!
Казвам горното, като човек, който има преки наблюдения върху пазара на храни.
18:01 02.06.2023