Last news in Fakti

28 Октомври, 2021 11:59 2 580 16

Локдаун в трети китайски град след един нов случай на Covid-19

  • китай-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

В редица градове, включително и Пекин, десетки хиляди остават по т.нар. прицелни локдауни в жилищни комплекси

Локдаун в трети китайски град след един нов случай на Covid-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китай наложи днес локдаун в трети град с цел намаляване на разпространението на Covid-19, като броят на хората, на които е наредено да си стоят вкъщи достигна около 6 милиона, предаде АФП.

Пекин се стреми да посрещне зимната олимпиада без случаи на коронавирус, отбелязва АФП.

Страната предприе крути мерки срещу вируса, появил се за първи път в Ухан, Централен Китай, в края на 2019 г., като затваряше граници и налагаше локдауни и стриктни карантини.

Макар твърдите мерки да държат новите случаи далеч по-ниски в сравнение с повечето страни, малки огнища в момента има в поне 11 провинции.

Това накара тази седмица властите да наложат локдаун в Ланчжоу – град с население над 4 милиона, и в Ъцзин в провинция Вътрешна Монголия.

След като бе потвърден един нов случая, властите в Хъйхъ в провинция Хъйлунцзян днес последваха този пример - наредиха на населението на си стои вкъщи и забраниха на жителите да ходят далеч от града, с изключение на спешни случаи.

В града на границата с Русия започнаха да тестват 1,6-милионното население и да издирват контактните на заразеното лице, съобщиха местните власти.

Държавните медии посочват, че е спрян градския автобусен транспорт и такситата, като на превозни средства е забранено да напускат града.

Китай - който е държавата с най-голямо население в света, съобщи днес за 23 нови случая, които са с над 50% по-малко от предния ден. Това може би е знак, че твърдите мерки дават резултат, отбелязва АФП.

Ланчжоу, който е под карантина от вторник, съобщи днес за един нов случай, докато 35-хилядният Ъцзин – за седем.

В редица градове, включително и Пекин, десетки хиляди остават по т.нар. прицелни локдауни в жилищни комплекси.

Столицата Пекин, която е домакин на зимните олимпийски игри, освен това ограничи достъпа до туристически обекти и призова жителите да не излизат от домовете си ако не е необходимо.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЪЛГАРИЯ 🌧🌧🌧🌧🌨🌨🌨🌨🌨

    2 1 Отговор
    🔒🔒🔒🔒🔒🔒🔒🔒🔒🔒🔒🔒🔒
  • 2 Изродия

    18 8 Отговор
    За 1 човек и локдаун,абсолютна лудост! така може цяла вечност да карат...

    Коментиран от #11

  • 3 Грульо

    18 4 Отговор
    Тва дето става в Kитай е мечтата на глобалистите. Еднопартийна демокрация. :D
  • 4 Китай

    10 11 Отговор
    Това се казва мерки, а не като нас, пуснахме лятото милиони туристи.
  • 5 2566

    9 7 Отговор
    Хайде гербери пишете , после Радев пак виновен , ама трябваше да затвори всичко за са видите кон боб яде ли ?

    Коментиран от #14

  • 6 Психарщина

    17 3 Отговор
    И локдауна е за всички,ваксинирани или не! Затова се замислете всички,накъде отиват нещата! Трябва да сме всички заедно,да не се делим на ваксинирани и неваксинирани,аз съм ваксиниран с две дози,повече дози няма да слагам,защото имам проблеми след втората и заставам рамо до рамо с неваксинираните ми приятели за война с лудите психопати,които налагат тия ограничения за света!

    Коментиран от #9

  • 7 тънгга мънга

    10 1 Отговор
    няма,да не забравяме,че в китай управляват комунисти с желязна хватка и допуснали пазарна икономика/капитализъм/! това е уникална комбинация,която предполага и желязна дисциплина!
  • 8 Госあ

    4 3 Отговор
    Единствената глупост в случая е, че Китай замрази всички чуждестранни научни проекти и колаборации, конференции и семинари заради некво спортно събитие и то зимна олимпиада в която Китай не са силни. Иначе, не знам докога развитите азиатски страни заедно с Австралия и Нова Зеландия могат да се държат чисти, при положение че евроатлантическото простолюдие е пламнало като ферма за мисирки.

    Коментиран от #13

  • 9 колчо

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "Психарщина":

    прави ти ЧЕСТ за думите,подкрепям те искрено и бъди здрав най-вече!
  • 10 Loki

    3 6 Отговор
    Не виждате ли ,че искат да си оправдаят затварянето на България бе хора .....ще кажат ето за 1 човек в Китай затвориха а ние колко сме либерални и добрички мислиме за вас . Мислете малко с тез глави най-сетне !

    Коментиран от #12, #15

  • 11 Въобще не е лудост, а проява на

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Изродия":

    здрав разум. Ако изтърват 20 заразени в един четиримилионен град за отрицателно време ще станат хиляди, а някои със сигурност пътуват и до други градове. Китайците не искат втори Ухан и да не им бачкат основни заводи месеци наред. Много са умни даже, не като форумните мърлячи тук, които роптаят, че за да отидат на мач им искат зелен сертификат.
  • 12 Ти мисли малко с таз кухата и празна

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "Loki":

    глава какво ще стане тук ако няма мерки и локдаун само за месец. Болниците и сега не насмогват.И мрат по 130 души средно на ден само от ковид. В Китай имат 60%ваксинирани и QR кодове, за да им е по-лесно да проследяват контактни на заразените и да ги изолират и карантинират навреме. Свободата в гроба няма да ти е нужна, вярвай ми? И едва ли израз на най-висша свобода е да пиеш кафе в мола без зелен сертификат.
  • 13 Дали точно заради това спортно

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    събитие ги е замразил Китай въпросните неща или, за да предпази страната си от потенциални заразени идващи отвън под такъв предлог.Много малко китайци пътуват навън като туристи. Под 5%от броя им преди пандемията, а броят на чужденците имащи право да влязат в Китай е много силно редуциран също. За тях е по-важно в момента да произвеждат и да изнасят всякакви стоки. А за целта трябва да не допускат разпространение на ковид в държавата си. И никой не роптае там срещу ваксинациите. Или поне няма да бъде оставен да го прави свободно както е у нас. Веднага ще го приберат някъде и дали повече ще го види някой не е никак сигурно.
  • 14 Ами може и да го направи и сигурно

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "2566":

    щеше ако не предстояха избори. Дори беше редно да го направи още в началото на месеца и щеше да има нормални избори на 14 ноември. А сега все по-зле ще става и сигурно най-големият мор ще съвпадне с изборите. Въобще нямам идея колко народ ще отиде да гласува в тази ситуация.
  • 15 Мрън

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Loki":

    Какво общо имат китайците с България , че някой да се оправдава с тях ? Изобщо не знаеш , какво всъщност написа ! Все едно Китай си затваря хората , за да може българските политици и здравни власти , да оправдаят някви бъдещи действия .
  • 16 цун кай

    1 0 Отговор
    Си Дзипин отказа държавата да спасява глобалните частни борсови спекуланти и олигарси надули балона с недвижимите имоти.

    В прав текст им се каза, че китайската държава няма да налива пари в частни спекулативни олигархии. Изкарали сте милиарди сега вие ще плащате обезщетения и ще си сърбате каквото сте надробили.

    И хоп няколко губернатори вързани с тия глобални олигархии, обявиха локдауни, като в Ухан за да всеят паника сред населението срещу държавата.
    Обаче знаят какво се случи на Уханските губернатори, експерти локдаунаджии няколко месеца- разследване, иземване на цялата локдаунска " медицинаска" документация, ексхумация на обявени за умрели от ковид, доказване че няма следи от ковид в обявените за починали и арести на " всяващите паника".

    Китай се възстановява икономически, а " развитите" засега бухат само ваксини на частното фарма сзо с държавни поръчки и пълнят джобовете на англосаксонските фарма олигарси.