10 Ноември, 2021 11:24 2 986 30

Болниците в Белгия останаха без легла и персонал заради COVID-19

  • белгия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина-
  • болница

Поради липсата на свободни легла и на медицински персонал повече няма да се пазят свободни легла в интензивното отделение специално за заразени с коронавирус

Болниците в Белгия останаха без легла и персонал заради COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Криза в белгийското здравеопазване - липса на персонал и свободни легла в болниците. В няколко големи болници в страната затварят цели отделения, защото няма кой да работи в тях. А в Гент обявиха, че вече няма да пазят места в интензивни отделения специално за заразени с COVID-19, предава БНТ.

Болничните легла и чакални не са празни, защото няма пациенти, които се нуждаят от лечение. Пациенти има, но не и персонал. Заради заболяване или преумора, броят на медицинските сестри е намалял с 30%.

"Тъжно е, защото персоналът е принуден да работи в непосилен режим. Това отделение е затворено, което пък означава, че другите са препълнени, а колегите там изнемогват", казва Мириам Серонт, старша сестра.

Недостиг на медицински сестри има и в университетска болница "Еразъм" в Антверпен. Стига се до моменти, в които пациенти, дошли за планови операции, са връщани по домовете си.

"Знаехме, че този ден рано или късно ще дойде. Професията медицинска сестра отдавна не е атрактивна, а и не се прави достатъчно, за да бъде популяризирана. Ковид кризата беше само катализатор на този процес", казва Шантал ван Кутсем, главна сестра в болница "Еразъм".

Университетската болница в Гент има славата на една от най-добрите в страната. Заради липсата на свободни легла и на медицински персонал, от там обявиха, че повече няма да пазят свободни легла в интензивното отделение специално за заразени с COVID-19.

"През изминалите две седмици се наложи да намалим капацитета на операционните с 10%. Сега ще го намалим с още 10 и вече една на всеки 5 операционни няма да функционира. Просто нямаме персонал. А и мнозинството от COVID-пациентите, които попадат в интензивно отделение, е можело да го избегнат, ако се бяха ваксинирали. Всички ще продължават да бъдат лекувани, но просто вече няма да даваме приоритет на една група пациенти, за сметка на друга", казва Франк Вермасен, главен лекар в Университетска болница в Гент.

Близо 2100 са пациентите с COVID в белгийските болници. 418 - в интензивно отделение. На ден умират около 20 души. 80% от 11-милионното население е ваксинирано.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    49 2 Отговор
    Там не бяха ли всички ваксинирани?

    Коментиран от #4

  • 2 БАЙ Х@Й‼

    40 2 Отговор
    Не Ви вярвам нали там са вече безсмъртни ‼️
  • 3 Българка

    50 3 Отговор
    И що така? Нали Белгия мнозинството са ваксинирани? И нали ваксините ни пазят? Нещо не се връзват приказките на ракламаторите на коктейлите и грозната действителност!
  • 4 Бяха ама

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    явно вече не са.
  • 5 Мда

    37 1 Отговор
    Всъщност в Белгия ваксинираните са около 88%, според официалните данни на Sciensano...

    Коментиран от #22

  • 6 др Гей Билтс

    13 1 Отговор
    Кунчо и Радка-Пиратка.
  • 7 3298

    44 2 Отговор
    Аха. Интересно как при неваксинирано население не направиха този пик, а сега при 4/5 ваксинирани се сгромолясаха?

    Преди една година теорията бе ,че достигането на 70 процента ваксинирано население ще свие и ограничи епидемията. Затова и всички приеха ваксинирането.

    Сега теорията е, че се карало по-леко. Ще преброим пилците напролет, или по-скоро не защото крият информацията за броя тежки случаи на ваксинири.

    Нищо в тези ваксини и ваксинация не опира до реалната медицина, това западните политици видяха като възможност да избягат от отговорност. Отговорност за състоянието на здравеопазването и нежеленаието да се извадят пари за гражданите. Вместо това сътвориха фашизъм и наляха нашите пари на корпорацииите. За да ни бодат на 6 месеца.
  • 8 Пародия

    9 6 Отговор
    Според нашия Кацаров само ние се справяме по добре от Европата. Вервай му ако си нямаш работа.
  • 9 Иванушка

    33 2 Отговор
    За какво са тези ваксини? Защо продължава натиска всички да се ваксинират? Белгия е поредния пример че това не работи.

    Коментиран от #10, #12

  • 10 БАЙ Х@Й‼

    12 1 Отговор

    До коментар #9 от "Иванушка":

    И КУНЧЕВ , И КУНЧЕВ ‼️‼️
  • 11 СЗО

    32 2 Отговор
    Най-новата опорка е Португалия!
    Там са "ваксинирани" на 98% и обявиха "Край на епидемията!"
    Предлагам да изчакаме седмица-две, за да видим как 2% "неваксинирани" деца до 12 години ще са "виновни" за "Новата вълна"!!!
  • 12 Миризлив пор

    5 17 Отговор

    До коментар #9 от "Иванушка":

    Белгия, 11 милиона на ден умрели около 20, България 6 милиона на ден над 140.

    Коментиран от #15

  • 13 Гост

    22 1 Отговор
    Нали вчера писахте, че точно в Белгия щели да отнемат правата на здравните работници, които не са ваксинирани?! Е?! Какво стана?! Защо не им ги отнемат, за да видим кой ще лекува болните и каква ще е смъртността?!
  • 14 Вие четете ли

    5 13 Отговор
    На ден умират 20 души, не 300. Просто на лекарите им е писнало да стоят облечени като космонавти заради тъпанарите и 30% са се махнали.
  • 15 ХАХАХАХАХА

    10 2 Отговор

    До коментар #12 от "Миризлив пор":

    Вервай ти на тия статистики!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Глупост пишете за болниците в България

    7 1 Отговор
    Защото обиват хората и слагат картони хората да ходят до тоалетна в картон това е нечовешко трябва протест и затвор за теа боклуци
  • 18 Аватар

    3 11 Отговор
    Еий, пълно е експерти във форума. Четете броя на пациентите в интензивните отделения и починалите спрямо населението на Белгия и тези у нас. Не ви изнася а?

    Коментиран от #20, #24, #25

  • 19 АЛОО

    6 2 Отговор
    ВАКСИНИРАНИТЕ ГЕРМАНИЯ, ДАНИЯ
    ЗАЩО ТАКА???. ТЕЗИ ВАКСИНИ МОЖЕ И ДА НЕ ВРЕДЯТ, НО МАЙ И
    НЕ ПОМАГАТ ЧАК ТОЛКОВА А.
  • 20 Пипи

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "Аватар":

    То да четеш и мислиш са два различни мисловни процеса, които не всеки притежава. Това е положенито за съжаление.
  • 21 Хахаха

    11 1 Отговор
    90% боцнати пълнолетни, а болниците пълни:) Ваксините действат:)
  • 22 Мис ли

    20 1 Отговор

    До коментар #5 от "Мда":

    Значи рисковете са по-големи от ползите от прилагането на тези експериментални продукти, което означава, че ЕМА незабавно трябва да прекрати действието на разрешението за спешна употреба под условие. Също така да се даде отговор на въпросът, къде са парите на гражданите на ЕС, платени за тези продукти, които очевидно продължават нито да са ваксини, нито да предпазват, а са някакъв неясен експеримент.
  • 23 Реалност

    16 0 Отговор
    И тия победиха вируса като другите отличници Дания и Нидерландия, след като се дозираха всичките сега болниците им са пълни не само с болни от ковид ами с пациенти с емболии и инфаркти
  • 24 БАЙ Х@Й‼

    13 1 Отговор

    До коментар #18 от "Аватар":

    Броят на починалите зависи от условията на лечение ! Ако ме разбираш‼️
  • 25 БАЙ Х@Й‼

    7 1 Отговор

    До коментар #18 от "Аватар":

    Защо за там не дават процент ваксинирани сред заразените ❓ Ясно ти е нали ‼️
  • 26 Мдаа

    1 8 Отговор
    В Солун: Гръцки клиенти напускат ресторанта, ако влязат българи или румънци! Подобно отношение е забелязано и в магазините, съобщават от Съюза на търговците в северния град
  • 27 Имунолог

    1 12 Отговор
    Който няма зелен сертификат, да си седи в къщи. Във Австрия и други държави от ЕС и така.

    Коментиран от #28, #29

  • 28 Да се хванем

    0 4 Отговор

    До коментар #27 от "Имунолог":

    за зелено!
  • 29 Да ама не

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Имунолог":

    Така е, ама друг път - я виж какви бунтове се бунтуват в цяла Европа. Нали уж законът трябва да е над всичко?
    В РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 2021/953 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 14 юни 2021 година относно издаването на COVID-19 (Цифров COVID сертификат на ЕС) с цел улесняване на свободното движение по време на пандемията от COVID-19, пише: "(36) Необходимо е да се предотврати пряката или непряката дискриминация срещу лица, които не са ваксинирани, например поради медицински причини, поради това, че не са част от целевата група, за която понастоящем се прилага или се разрешава ваксината срещу COVID-19, например деца, или защото все още не са имали възможност да бъдат ваксинирани, или са предпочели да не се ваксинират. Поради това притежаването на сертификат за ваксинация или притежаването на сертификат за ваксинация, в който се посочва ваксина срещу COVID-19, не следва да бъде предварително условие за упражняване на правото на свободно движение или за използването на трансгранични услуги за превоз на пътници, като авиокомпании, влакове, автобуси, фериботи или всякакви други видове транспорт. Освен това настоящият регламент не може да се тълкува като установяващ право на ваксинация или задължение за ваксинация.";
    "(62)


    Настоящият регламент зачита основните права и съблюдава принципите, признати по-специално в Хартата на основните права на Европейския съюз („Хартата“), включително правото на зачитане на личния и семейния живот, правото на защита на личн
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.