10 Ноември, 2021 08:55 2 334 11

Коронавирус: Как Китай смята да овладее заразата

  • китай-
  • коронавирус-
  • ухан-
  • пандемия

След първия взрив на епидемията от коронавирус в Ухан в края на 2019 и началото на 2020 година, страната успя да овладее ситуацията с почти драстични мерки

Коронавирус: Как Китай смята да овладее заразата - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китай стриктно следва стратегията за нула Ковид-инфекции. Всеки, дори и най-малък, локален взрив на зараза с коронавирус се блокира със строги мерки. Тестването и ваксинирането напредват с ударни темпове.

В сравнение с Европа и други части на света данните за новите Ковид-инфекции в Китай изгледат смешно ниски. В двайсет области на страната властите регистрират локални огнища на заразата. В някои градове се говори само за единични случаи, в други има по не повече от десетина или двайсет нови инфекции на ден. Най-много случаи има в Северен Китай, където през двата почивни дни зимата нахлу с минусови температури и снеговалеж.

Това принуди много хора да стоят навън на студа, чакайки на опашка за тест. По думите на доброволец от град Синин, край центровете за тестване са вдигнати шатри, оборудвани с отопление, където хората могат да се постоплят.

С масовите тестове китайското правителство цели да овладее местните огнища на заразата и да я блокира изцяло. Но значително по-заразната Делта мутация, която доминира също и в Китай, както и ниските температури правят задачата на властите значително по-трудна.

Границите остават затворени

След първия взрив на епидемията от коронавирус в Ухан в края на 2019 и началото на 2020 година, страната успя да овладее ситуацията с почти драстични мерки. И до днес границите на страната остават затворени, а полетите до Китай са сведени да минимум. Народната република е последната от големите държави в света, които се придържат към целта за „нула заразени“.

Кога Китай ще се отвори отново към света, а китайците ще могат пак да пътуват в чужбина, зависи от останалия свят, заяви по държавната телевизия един от водещите китайски вирусолози. „Подобно на други страни, и при нас е възможно поетапно отваряне - най-напред към страните с висок дял ваксинирано население, а към другите ограниченията ще се премахват по-бавно и постепенно. Смятам, че чак в края на следващата година можем да мислим за свободно пътуване“, заяви експертът миналата седмица.

Китай ваксинира ударно населението си – включително и малките деца. А хората от рисковите групи получават и трета подсилваща доза. Не е ясно обаче колко ефективни са китайските ваксини срещу Делта-варианта на коронавируса. Затова и предстоящите през февруари Зимни олимпийски игри в Пекин ще се проведат изцяло без публика от чужбина.

Десетки хиляди проследени контактни лица

Много вълнения предизвикаха съобщенията, че властите са се свързали с десетки хиляди хора, които са пребивавали в райони с локални огнища на Ковид, което явно е проличало от данните на мобилните им телефони.

По информация на хонконгското издание "South China Morning Post" в милионния китайски град Ченгду са били проследени повече от 80 000 контактни лица на хора, дали положителна проба за Ковид. В този кръг влизат всички, които повече от 10 минути са били на по-малко от 800 метра от лице с положителен тест за Ковид.

Всички засегнати са били уведомени с кратки съобщения на телефона да си останат у дома и да си направят два последователни PCR-теста. А QR-кодовете на техните мобилни приложения са били променени от зелени в червени. Това означава, че те временно не могат да пътуват, да ходят на ресторант, да посещават търговски центрове или административни служби.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    11 4 Отговор
    интересно защо през 80-те години бях на парцал , на легло от грип , а сега с една кашлица го изкараха корона / по-смешно заболяване не съм срещал.. въпреки че оттогава 80-те не съм боледувал от нищо ,за мен короната не е кой-знае колко за подценяване щом ме докара до кашлица , но е смешно изобщо да се разглежда и тълкува като световна опастност , и да предизвиква колапси на икономики

    Коментиран от #7

  • 2 Сокол

    11 1 Отговор
    Епа нали я беше овладял и ни ги даваха за пример? И като се почна едно овладяване на заразата братче... камък върху камък не остана от това овладяване. Да бяхте си я оставили на мира, по-малко щети и жертви щеше да има.
  • 3 Псевдоним

    9 4 Отговор
    И на малките деца е вече ясно, че се опитват да пробутват диктатурата в Китай за пример на останалия свят. Ако има нещо, по което се различава тази държава от "демократичните", то това е че има филтър на информацията, т.е. нямат мисирки, които да търсят под вола теле.
  • 4 Въпросче

    7 2 Отговор
    Защо властите в Китай призовават хората да се запасяват с храна за дълго време?
  • 5 Wells Fargo

    11 3 Отговор
    Нали уж давахте Китай за пример че бил овладял вируса xaxaxa.
    И робите все още си мислят че някой го е грижа за тяхното здраве.
    От тук нататък ще е само така мерки ,репресии,ограничения или накратко казано Диктатура в цял свят .
  • 6 Госあ

    1 1 Отговор
    “ Кога Китай ще се отвори отново към света, а китайците ще могат пак да пътуват в чужбина, зависи от останалия свят, заяви по държавната телевизия един от водещите китайски вирусолози. ” Китай е отворен вътре, а мерките са свързани с локални огнища. Разбира се, че нямат да отворят границите за евроатлонтическите кочини Кога Китай ще се отвори отново към света, а китайците ще могат пак да пътуват в чужбина, зависи от останалия свят, заяви по държавната телевизия един от водещите китайски вирусолози. ”

    Коментиран от #8

  • 7 Тва не е корона

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    а малка коронка - като на Мис България.
  • 8 „Пoдoбнo нa

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    други cтрaни, и при нac e възмoжнo пoeтaпнo oтвaрянe - нaй-нaпрeд към cтрaнитe c виcoк дял вaкcинирaнo нaceлeниe, a към другитe oгрaничeниятa щe ce прeмaхвaт пo-бaвнo и пocтeпeннo."

    Коментиран от #9

  • 9 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "„Пoдoбнo нa":

    Веднъж да мине тая олимпиада и да се отворят за някои страни, ще мина. Все пак не съм от простолюдието.
  • 10 И ние ако бяхме останали

    1 1 Отговор
    Народна република България нямаше да има толкова много умрели 😇
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.