Last news in Fakti

12 Ноември, 2021 18:28 4 328 17

Колкото по-възрастен сте, толкова повече антитела имате

  • антитела-
  • коронавирус-
  • възраст-
  • заболели-
  • ваксинирани-
  • ваксини-
  • изследване-
  • университет в монреал-
  • covid-19

Учени изследваха дали преболедуването на COVID-19 или ваксинацията водят до поява на повече антитела в организма

Колкото по-възрастен сте, толкова повече антитела имате - 1
Снимка: shutterstock

По-възрастните хора, преболедували коронавирусна инфекция имат значително по-висок брой на антитела в сравнение с по-младите. До това заключение са стигнали група канадски учени, провели изследване през миналата година.

Изследователски екип, ръководен от двама професори от катедрата по химия на Университета в Монреал, се опитват да разберат дали естествената инфекция или ваксинацията водят до генериране на повече защитни антитела.

В своето проучване, публикувано в Scientific Reports, те отбелязват, че тези, които са получили ваксината Pfizer/BioNTech или AstraZeneca, са имали нива на антитела, които са били значително по-високи от тези на заразените индивиди. Тези антитела също са били ефективни срещу варианта Делта, който не е присъствал в Квебек, когато са събирани пробите през 2020 г.

Професор Масон, специалист по биомедицински инструменти, и професор Пелетие, експерт по химия на протеини, изследват една недостатъчно проучена група - хора, които са били заразени със SARS-CoV-2, но не са били хоспитализирани в резултат на инфекцията.

Изследване за антитела

32 нехоспитализирани възрастни канадци с COVID-19 са наети от Centre hospitalier de l'Université Laval за 14 до 21 дни, след като са били диагностицирани чрез PCR тестване. Това се случва през 2020 г., преди да се появят вариантите Бета, Делта и Гама.

„Всеки, който е бил заразен, произвежда антитела, но по-възрастните хора произвеждат повече от възрастните под 50-годишна възраст“, ​​разказва водещият автор проф. Жан-Франсоа Масон (Jean-François Masson). "Освен това, антителата все още присъстваха в кръвта им 16 седмици след диагнозата им."

Антителата, произведени след инфекция от оригиналния, „първоначален“ щам на вируса, са реагирали и на варианти на SARS-CoV-2, които се появяват в следващите вълни, а именно Бета (от Южна Африка), Делта (Индия) и Гама (Бразилия). Реакцията обаче е била по-слаба - намаление от 30 до 50 процента.

Изненадваща реакция на варианта Делта

"Но резултатът, който ни изненада най-много, бе, че антителата, произведени от естествено заразени лица на 50 и повече години, осигуряваха по-голяма степен на защита от възрастните под 50", подчертава проф. Жоел Пелетие, ръководител на изследователския екип от Университета в Монреал.

„Това бе определено чрез измерване на капацитета на антителата да потискат взаимодействието на шиповия протеин на варианта Делта с ACE-2 рецептора в човешките клетки, което е начинът, по който се инфектираме“, добавя професорът. "Не наблюдавахме същото явление с другите варианти."

Когато някой, който е имал лек случай на COVID, е ваксиниран, нивото на антителата в кръвта му се удвоява в сравнение с неваксиниран човек, който е бил заразен с вируса. Техните антитела са по-способни да предотвратят взаимодействието между шиповия протеин и човешкия ACE-2 рецептор (spike-ACE-2 взаимодействие).

„Но това, което е още по-интересно“, продължава Масон, „е, че имаме проби от индивид, по-млад от 49 години, чиято инфекция не е произвела антитела, инхибиращи взаимодействието spike-ACE-2, за разлика от ваксинацията. Това предполага, че ваксинацията повишава защитата срещу Делта вариант сред хора, преди това заразени от първоначалния щам."

И двамата учени смятат, че трябва да се проведат повече изследвания, за да се определи най-добрата комбинация за поддържане на най-ефективното ниво на антитела, реактивни към всички варианти на вируса.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Разбрах

    47 4 Отговор
    Ооо, ясно, ще ваксинираме младите и ни трябва оправдание, дори да са го карали.

    Коментиран от #5, #11, #13

  • 2 Професора

    32 4 Отговор
    Скапват имунната система антитела антитела това да не е мандра!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Розуел NY Мексико

    37 2 Отговор
    Информационенн тероризъм е това да те занимават по 24/7 с ковидатски прогнози и орисии!
  • 5 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    34 3 Отговор

    До коментар #1 от "Разбрах":

    Смъртните случаи от ковид при хора под 50 са ПРЕНЕБРЕЖИМО малко. Въпреки това целевата група за ЕКСПЕРИМЕНТАЛКИТЕ е точно тази - младите. Какво точно има в тези химии?

    Коментиран от #6, #12

  • 6 Логан

    25 2 Отговор

    До коментар #5 от "ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН":

    Целят се в пенсиионните фондове да намаляват броя на пенсионерите младите са по друга линия. Има болни хора които ги ваксат, а е противоппоказно скапват имунната система умишлено !
  • 7 Апокалипто

    15 0 Отговор
    Добър вечер. Тук ли е инфекциозното отделение ?

    Коментиран от #10

  • 8 Стоян Александров

    26 1 Отговор
    Запада и западната демокрация стават все по-голяма и по-голяма лъжа и измама. Вече и Вие ровите дъното. Свободата там е измама. Просто крадете и унищожавате останалия свят за да съществувате дори като лъжа. Запада е едно голямо нищо. Скоро тези бежанци ще са вашето оръжие и войната е вече на пътя ни. Война ще има.
  • 9 Слави Трифонов

    17 2 Отговор
    Някой трябва да обясни на простолюдието, че повече антитела не значи по-добре.

    Коментиран от #15

  • 10 Тула е тука

    16 1 Отговор

    До коментар #7 от "Апокалипто":

    Кво ще обичате чаша антитела с живак на примоция от чичо Гейтс ли?
  • 11 За съжаление

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Разбрах":

    доста съвременни млади хора притежават анти тяло още от ранна възраст ! Най - вече девойки.
  • 12 Примерно

    18 0 Отговор

    До коментар #5 от "ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН":

    Теорията на конспирацията, която вече е реализирана в КНР, показва, че това е номериране на добитъка, с последваща цел контрол, принуда или ликвидация в зависимост от поведението му. Надзираващите офицери ще са ИИ, за да не вземат да проявят симпатии или други човешки чувства. Естествено основният интерес е активното население, бъдещо или настоящо, но като бонус може и старците да се контролират, да не вземат да спретнат някое опълчение, че са от по-гъвкави поколения.
  • 13 нашия

    19 0 Отговор

    До коментар #1 от "Разбрах":

    нова тактика са предприели -явно-разгеляне на групи и отстрелването по групи -първо цтеляха в най-податливите 70+/бяха лесна мишена/ явно тези от50 до 70 са им трудни/житейски опит и здрав разум и все още доста активни/ и се насочват към тези израснали с разни гаджети и по-подативи на манипулация/децата на тези от 50 до 70/
  • 14 Грульо

    21 0 Отговор
    Нормално е дъртите да имаме повече тела. Имунната система е по-слаба и трябва да прозиведе повече, зада се справи с вироса. Нормално е и ваксинираните прекарали лек ковит да имат повече - веднъж имат антитела от вироса, и втори път имунитетът се бори срещу ваксината. :D Тез професори не се научиха, че броя на антителата не повишава защитата, а всичко зависи от имунитата на човека, който скапват със стреса от ковит простотии.
  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    11 2 Отговор

    До коментар #9 от "Слави Трифонов":

    Колко пъти да обяснявам!на тези не им омръзна да лъжат и говорят за антитела,но аз се уморих и да чета простотиите им!Важен е клетъчния имун-Ганчооо!Той се създава единственно след ПРЕБОЛЕДУВАНЕ,ганчооо или ваксиниран 1403!
  • 16 Я ли сам тъп

    3 0 Отговор
    Или мисирките пак се омазаха
  • 17 5767

    2 0 Отговор
    32 изследвани? Що за "изследване" е това? Наводниха пространството с тези публикации и изследвания, 90 процента е плява, вятър и мъгла.