Last news in Fakti

3 Декември, 2021 07:19 4 346 87

Антиваксърството и идеологическото промиване на мозъци

  • д-р аспарух илиев-
  • аспарух илиев-
  • антиваксъри-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • комунизъм-
  • недоверие-
  • промиване на мозъци

По време на тоталитарния режим българинът се е съмнявал във всичко

Антиваксърството и идеологическото промиване на мозъци - 1
Снимка: БГНЕС

Коментар във Фейсбук на д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасност на ваксините, ръководител на лаборатория в Берн:

Бившият германски президент Йоахим Гаук коментира много интересно темата за вярата в конспиративни теории, анти-COVID нагласите и неприемането на пандемията като проблем в бившата Източна Германия (според мен може да се прехвърли за цяла Източна Европа), а именно:

1. Съмнението като поведение към всичко в тоталитарния свят

2. Черно-бялата перспектива с опростяване на света - ние добри, те - лоши.

3. Бързото заклеймяване на хората с различно мислене като врагове

4. Идеологизирането на всяка дискусия и вкарването на емоции (наш/враг, когото мразим)

В разговор с Йорданка Бекирска тя сподели сходно мнение, че всичко, което виждаме като поляризирано мнение в България, е продукт и резултат от поколения разделение още преди началото на прехода. Просто сега се проявява - било то при темата за бежанците, Истанбулска конвенция или ваксини. Дълго време смятах, че преходът е виновен за нагласите. Все повече се убеждавам, обаче, че проблемите с критичното мислене, липсата на истинско чувство за общност, липса на емпатичност и липсата на разбиране за това що е наука и можем ли да ѝ имаме доверие идва от времето на идеологично промиване преди 10-и. Предаването през поколенията, обаче, се оказва особено неприятно и ще има дългосрочни последици. Не очаквах да е така, но явно възпитанието играе своята роля.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 74 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Големи

    149 10 Отговор
    тъпни рано рано !
  • 2 Българин

    161 12 Отговор
    Не съм опитна мишка. Всички други ваксини ги имам. Аз ли съм антиваксър или вие сте идии?

    Коментиран от #81

  • 3 Ветринар

    46 5 Отговор
    Мила родино.
  • 4 Деян Икебаната

    123 6 Отговор
    Аспарух е вече категорично доказан Кенев. Не е необходимо да ни заливате с доказателства за това всеки ден. Спрете.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сух

    125 7 Отговор
    Благодарение на ей такива мисирки като ей таз положението в света е такова. Продажниците трябва да бъдат мачкани, като хлебарки..
  • 7 Мислещ

    118 6 Отговор
    " 1. Съмнението като поведение към всичко в тоталитарния свят"
    Тоест, отново сме в тоталитарен свят - напълно очевадно.
    "2. Черно-бялата перспектива с опростяване на света - ние добри, те - лоши." - Постоянно го виждаме от страна на лошите.
    "3. Бързото заклеймяване на хората с различно мислене като врагове" - Меко казано. То не бяхме убийци, "фашисти", "плоскоземци". Разбира се, както винаги обвинителите са точно това, в което обвиняват другите.
    "4. Идеологизирането на всяка дискусия и вкарването на емоции (наш/враг, когото мразим)
    Отново виж горното. След като е безспорно доказано, че "ваксините" не предпазват от заразяване, тогава освен идеологията, не остава нищо друго зад патологичния стремеж за бъдат набодени "неверниците".

    Коментиран от #11

  • 8 уточнявам

    117 1 Отговор
    Генната терапия няма нищо общо с ваксината. Не подвеждайте хората!
  • 9 Измишльотини

    78 1 Отговор
    Дума
    Антиваксърство

    Речник на българския език

    Търсената дума липсва в речника.
  • 10 Точно

    17 117 Отговор
    Точно във фейсбук пише постоянно фалшива информация за ваксините, а повечето селяни в България имат фейсбук и четат глупости, как Ковид минавал с аспирин и не бил опасен. Вече се сложиха милиарди ваксини, а Ганьо едно си знае, едно си бае.

    Коментиран от #14, #21, #42, #86

  • 11 Мислещ

    94 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мислещ":

    Да не пропуснем и бруталната цензура навсякъде, която не само не е тайна, ами и редовно изкарват някой да ни обяснява именно как "неверниците" трябва да бъдат цензурирани, че и криминализирани. Промивката на мозъка изисква именно това и също е ясно от кой лагер идва.
  • 12 За протокола

    39 5 Отговор
    Именно промяната на съзнанието и промиването на мозъците по време на тоталитаризма е най-голямото престъпление на бившите комунисти.
  • 13 Нашия

    70 2 Отговор
    Много промити мозаци да стигнеш до там че да мислиш че народа ти е невъзпитан ти човече не си Българин
  • 14 Мислещ

    69 5 Отговор

    До коментар #10 от "Точно":

    А какво казаха "генийте" на пландемията? Че те като те лекуват, умирали 9 от 10 в спешното. Предпочитам аспирина пред "специалистите", макар че далеч не е нужно да е аспирин при положение, че има билки и ивермектин.

    Коментиран от #25

  • 15 хахах

    84 3 Отговор
    Стига с тези фалшиви новини.
    Момчето не ръководи никаква лаборатория в Берн.
    Това е един измамник.

    Колко са му лаборантите, които ръководи, нека напише.
  • 16 Дет

    83 4 Отговор
    Не антиваксърите, а ваксърите са с промити мозъци.
  • 17 Niki13

    46 1 Отговор
    това въобще не може да е статия. Подкрепям 7, прехвърлят върху нормалните , това което са всъщност.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 tate

    72 1 Отговор
    Спокойно можем да заявим, че преживяваме поредния решаващ момент в историята, в който някой се опитва да превземе абсолютната власт и да цензурира опонентите си. Ако искаме човечеството да оцелее и да предотврати глобалния тоталитаризъм, трябва да продължим да се борим ГЛАСНО срещу него, защото тогава, когато замълчим – тогава ще започнат истинските зверства.

    Все още нищо не сме видели. Най-лошото тепърва предстои, ако изберем да сме пасивни или позволим да заглушават гласа ни, защото тоталитаристите не спират да безчинстват, след като превземат всичко – те просто си избират нови и нови изкупителни жертви, както е правел Сталин навремето. Когато всички подходящи за обвиняване свършили, той започнал да унищожава своите. Избил половината членове на собствената си партия, въпреки че не били направили нищо нередно и му били верни докрай.

    Следвайки същия наръчник, днес за врагове на народа са обявени антиимунизаторите, но когато и последният антиимунизатор изчезне и всеки на света получи заветната си игла, тогава за опозиция ще бъде нарочена някоя друга, съвсем произволна група, в която може да е всеки.

    Знайте, че дори да сте се имунизирали с всички дози и екстра дози сега, и да приветствате кръстоносните походи срещу лошите антиимунизатори, въпрос на време е да погнат вас.

    Коментиран от #22

  • 21 Да бе

    72 2 Отговор

    До коментар #10 от "Точно":

    И като се сложиха милиарди ваксини, какв стана? Нищо, есвен че едни хора изкараха милиарди печалба. 7748

    Коментиран от #53

  • 22 tate

    48 0 Отговор

    До коментар #20 от "tate":

    Съдбата на падналото в тоталитарните лапи стадо е особено трагична, защото често пъти то умира с убеждението, че заслужава да умре. Изпадналите в състояние на масова хипноза нерядко се отричат от смисъла на собственото си съществуване и са готови да жертват дори собствените си родители или деца “в името на общото благо”, което обяснява как и защо някой би подложил поколението си на експериментална генна терапия, която е в състояние да го елиминира или осакати. Психологическият процес на разграждане на личността стопява умствените способности и рационалното мислене, и хората стават по-доверчиви и уплашени и от малко дете.,,,,,,,,,,,,,,Друга важна подробност при стадността е това, че в общия случай едва 30% от членовете на дадено общество са склонни към нея. Изглеждат повече, но всъщност са малцинство. Има обаче едни други 40%, които просто се носят по течението, въпреки че хранят съмнения или предубеждения, защото главното им желание е да не привличат внимание и да не оспорват популярната версия. Останалите 30% са тези, които не се поддават на манипулация и внушения, и се опитват да събудят хипнотизираните.

    По тази причина от ключова важност за предотвратяването на тоталитаризма е поведението на пасивните 40%. Ако те напуснат скамейката на зяпачите и се присъединят към останалите будни, колективната хипноза би станала невъзможна.

    За съжаление, статистиката сочи, че към днешна дата само 25% от хората са готови да се изправят срещу колектива, независимо

    Коментиран от #24

  • 23 Горчивата истина е

    36 0 Отговор
    Че прозореца на Овертон е зяпнал от година и от там наднича нещо или някой и ....

    Коментиран от #54

  • 24 tate

    28 1 Отговор

    До коментар #22 от "tate":

    Статията е много интересна и вярна можете да я намерите цялата като копирате части и търсите в Гугъла ................................Друга важна подробност при стадността е това, че в общия случай едва 30% от членовете на дадено общество са склонни към нея. Изглеждат повече, но всъщност са малцинство. Има обаче едни други 40%, които просто се носят по течението, въпреки че хранят съмнения или предубеждения, защото главното им желание е да не привличат внимание и да не оспорват популярната версия. ...................................

    За съжаление, статистиката сочи, че към днешна дата само 25% от хората са готови да се изправят срещу колектива, независимо колко абсурдни или грешни може да са действията на този колектив, но положението би било различно, ако онези 40%, които предпочитат да мълчат, за да си спестят общественото неодобрение или проблемите, изберат да бъдат проактивни.
  • 25 Българин

    49 1 Отговор

    До коментар #14 от "Мислещ":

    Абсолютно си прав.Аз не съм антиваксър,но при положение че ваксината не те защитава от заразяване то това не е ваксина.Вместо да се измисли правилното домашно лечение в начален стадий на вируса(защото когато вируса е в началото е много по слаб и се лекува доста успешно и няма да се товари здравната система)те мислят ваксини които не те защитават и даже ще почнат да ни задължават да ги слагаме,Е как да си сложиш ваксина??????Аз лично го преболедуват,ами нито РЗИ нито никой ще ти кажи как да се лекуваш в къщи..(така се стига до натоварване на системата)трябваше сам да търся начин как да се лекувам ...Пълна глупост.
  • 26 tate

    49 0 Отговор
    “Не става въпрос за вируса, а за тоталния контрол на правителството върху хората.”

    “За мен мълчанието не е опция”, казва проф. Десмет. “Да се изразява шумно и активно несъгласие е всъщност едно от най-важните неща, които можем да направим”. Разбира се, това не е лесно, тъй като тоталитарните режими обикновено започват с превземането на медиите и тяхната централизация, а оттам и монопола върху информацията и мненията.

    Това, което можем да направим, наред с активното противопоставяне на режима, е да създадем мрежа от паралелни структури под формата на бизнес, технологии, организации, движения или творчески инициативи, които да служат като убежище за разума насред тоталитарното общество, но в морален аспект да остават извън него. Тази стратегия, използвана от Вацлав Хавел, преди да стане президент на Чехословакия, е добре обяснена в книгата му “Силата на безсилните”.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 лигоихб

    40 0 Отговор
    ПРОваксърството (задължително) и идеологическото промиване на мозъци

    Стар похват - да прехвърляте от болната глава на здравата!
  • 29 Истината

    40 0 Отговор
    Тоя соросоид пак ли се изказва
  • 30 ИВАН

    24 0 Отговор
    Хахахаха, наука ... и докъде я докара науката - телефони ..., роботи, роботи правят други роботи, хората изкуствено се оплождат, опссс, направиха им и изкуствени жени - надуваеми, ама няма щастие, не е като едно време - по 5-10 деца са раждали, сега раждат само ....
  • 31 Учуден

    53 0 Отговор
    Тоя фейсбук лаборант някакво светило в световната медицина ли е, че всеки ден ни уведомяват какво е надраскал в социалните мрежи?
  • 32 иуфпиух

    42 1 Отговор
    Абе що не пишете за починалото от МЕНИНГИТ дете и Кантарджиев, за който менингита бил елементарно заболяване, лекувало се за два дена .................. ОБАЧЕ ковида, ковида е страшна чума и ако ти потече сопола задължително си мъртъв! И този с нездравият си вид бил консултант..... пародия!
  • 33 А бе

    49 0 Отговор
    Джанби, защо не изкоментираш нещо за графена, присъстващ във всички фъксини? А разните метали? То не е и ваксина. Дори и производителите не ги наричат така. Нещо да напишеш за "ефектите" след набождането и леталните случаи? Я направи едно журналистическо проучване за Кунчо. Как е, къде е? С тая масова истерия да набодат всички хора, не може да не предизвика , меко казано недоверие. Ако имаше истинска грижа за хората, нямаше да има такова унищожение, бедност и несправедливост към хората в България. Колкото и да се напъваш с жалки агитации, няма ефект. Много сме лъгани и лъжите се виждат от далеч. Само малко дете и луд биха се вързали.
  • 34 Им бе цилус

    50 0 Отговор
    Д-р Аспарух Илиев, ръководената от Вас лаборатория, успя ли да изолира вирус КОВИД19? Ако да, защо в Световен мащаб няма друга с подобни успехи, и защо лаик като Вас обсъжда темата срещу заплащане? Срам, Вие сте срам за вирусологията! ЯСНО?
  • 35 archibal

    40 0 Отговор
    Държави където не поставят БЦЖ ваксина са тръгнали да ни дават акъл какви ваксини да си слагаме
  • 36 Сивата чапла

    34 0 Отговор
    Аз отскоро влизам във Факти.

    И правят впечатление,
    провокативните теми,
    насаждане у читателя определени чувства и най-вече нескончаемото производство на едни и същи в основата си теми.

    .... Значи, ти читателю не искаш да си смениш мисленето,
    добре,
    още малко от същото. .....

    Не зная дали е унизително за читателя,
    който иска да се докаже в спора с така наречените журналисти и преса,
    но като се има предвид специалността, която е завършил въпросния журналист, пита се,
    каква е задачката ти така наречен Денис и то Джамбазов и съществуваш ли ти в реалния свят.

    Авторът на тези "новини" трябва да знае,
    подлогите рано или късно ги изхвърлят,
    дори да са пораснали в някаква измислена йерархия.

    И тук усещане за българищина няма,
    напротив, мачкане.
    Това не са младите хора на България,
    като имам предвид разбира се всички български граждани,
    просто хора с такова мислене служат не на български интереси.

    Успели сте да създадете машина за промиване на мозъци,
    но освен да изгладите собствения си мозък, друг резултат едва ли.
  • 37 нннн

    42 0 Отговор
    Писна ми с това ваксъри - антивайксъри. Който иска, да се боде. Който не ще - не. Проблемът е в психозата и насилието, които се прилагат от властите. "Аз не обичам насилието и безсилието..."
  • 38 Отвратен

    34 0 Отговор
    По -добре във Вашето съчинение да бяхте споменали, кои са тези, които създават различните видове щамаве. Страшно е да посочите масовите убийци на хора, заради пари, много пари.
  • 39 селтак

    38 0 Отговор
    Бря,Пухи пак пръска светлината на цивилизацията у БГ. Ама що ли па Ганя нещо не му се връзва? Пухи а седи си у галошете у Швейцарията па ние се некак ше се опрайм! Ми че,то България имала много приятели и доброжелатели в Европата,оня ден даже и Макрон се беше загрижил за здравето на Ганя,ти да видиш!!!???

    Коментиран от #48

  • 40 Кочо

    34 0 Отговор
    Кокво казва Йоаким Гаук на мен ми е все едно. Нека да каже за кайзер-акт. Какво каква Аспарух някой си и как ме възприема ми е още повече все едно. Мистим у лево рано сутрин. Но вече усещам, че всички конспиративни теории ще излязат верни накрая - ваксини, вируси, зануляване, намаляване на населението, зелена сделка, извънземни, Луната, тайни служби и тн
  • 41 МИСИРА ДЕНИС

    25 1 Отговор
    РАНО -РАНО С ПРОСТОТИЙТЕ НИ ЗАНИМАВА ЛИЗАЧА
  • 42 А тия

    39 0 Отговор

    До коментар #10 от "Точно":

    наглеци, които искат да ни изкарат "безотговорни" - задето имаме критично мислене и не искаме да ни бодат - са платени глашатаи на фанатиците, които искат да владеят света.
  • 43 Критично

    26 0 Отговор
    " Вce пoвeчe ce убeждaвaм, oбaчe, чe прoблeмитe c критичнoтo миcлeнe, липcaтa нa иcтинcкo чувcтвo зa oбщнocт, липca нa eмпaтичнocт и липcaтa нa рaзбирaнe зa тoвa щo e нaукa и мoжeм ли дa ѝ имaмe дoвeриe идвa oт врeмeтo нa идeoлoгичнo прoмивaнe прeди 10-и"
    Мадам, в българския фолклор има поговорка за овцата, която тръгнала да се дави и стадото я последвало. Не е ли това резултат именно от липсата на КРИТИЧНО МИСЛЕНЕ...Критичното мислене е в основата на всички открития в историята на човечеството и само човек с наистина промит, мозък може да спре да мисли критично.

    Коментиран от #46

  • 44 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    19 1 Отговор
    Ежедневно в медиите прокламирате -Инжекциите....къде видяхте хора,които могат без рестрикции да пишат срещу -инжекците???Мен директно ме блокирахте и ме принудихте да отида до Германия за да пиша....Някой истини за Инжекцията на пфайзер!И преди ви написах ,а вече се убеждавате сами.това е Биологично оръжие."НЕЩОТО" е закачено на Корона вирус!разработено е от лаборатории създадени и Финансирани от Кадафи.Не е случайно факта,че започнахте и вие да говорите за Фамилията....Желая на Вси Срещнали се с "НЕЩОТО" Весели празници!не давайте грешни пари за тестове и сертификати.Вси преболедували имате доживотен имун.Дано "Нещото" не е така жестоко към англосаксонския генотип,но надали ще ме чуе.....
  • 45 Ваксърството

    21 0 Отговор
    води до по-големи бонуси за Коледа на шефовете във фармацевтичната индустрия.
  • 46 селтак

    24 0 Отговор

    До коментар #43 от "Критично":

    Ми то точно за тва зеха да натискат да ръчкат и децата с таа смрад! На едно дете като му сринеш имунната система и се боде по три пъти в годината то ше стане клиент на докторята до живот! А и къде по лесно се промиват детските мозъци!
  • 47 Хайл

    23 0 Отговор
    Като видя Аспарух от Берн и изобщо не се хабя да чета платените бръщолевини на "доктора
  • 48 милфка

    13 0 Отговор

    До коментар #39 от "селтак":

    Как не разбираш...Пухи има "мисия".Пухи е "призван" да спаси не само Швейцария и България. Пухи крепи земното кълбо на раменете си...Пухи се възприема като "ИЗБРАН"
  • 49 Joro

    32 0 Отговор
    Доктор Илиев, вие сте един откровен б.клук след като агитирате за продукт ,който не е минал всички клинични фази на тестване и съответно не може да се нарича "ваксина",нито пък доказано безопасен за здравето. Явно сте един платен от Фарма м.фията индивид ,защото много активно настоявате за нещо ,а дори сте избягал като страхлив плъх от тук. За продукт ,непреминал всички фази на изпитване медицината никога не се е ангажирала да твърди,че няма последствия в дългосрочен план при използването му просто защото няма как да се знае това ( не е минал технологичният срок). Но вие твърдите,че тази експериментална течност спасявала животи? Вие сте п.естъпник и ант.българин. Стойте си в Швейцария и не се обаждайте, ,о.репко долна

    Коментиран от #50

  • 50 ????

    15 0 Отговор

    До коментар #49 от "Joro":

    Агитира през идеология, "съмнението" идвало от тоталитаризма, бок..... Като му гледам годините, ако не е бил той кой знае дали сега щеше да има пари за да учи

    Коментиран от #57

  • 51 А къде е

    20 0 Отговор
    Ангел Кунчев и защо се крие? Нещо май не му понесоха добре ваксините... Имам чувството, че отдавна се е пренесъл на онзи свят ,но всичко се крие,защото ще лъсне истината - ваксините са експеримент и далеч не са безопасни. В САЩ много народ си отиде от тях - при последните 818000 поставени "ваксини" имало над 17000 смъртни случаи и това го заявява един сенатор пред здравния министър там. Има го в нета това. Онзи мълчи като бит г.з при въпросите на сенатора.
  • 52 Хаджи Генчо

    25 0 Отговор
    Реалната смъртност от "ковид" е по-малко от процент. Реалната смъртност от ваксините е по- голяма. При толкова ниска смъртност не се налага масово задължително ваксиниране. Това е здрав разум, а не антиваксърство.

    Коментиран от #58

  • 53 Eвгени

    20 0 Отговор

    До коментар #21 от "Да бе":

    Десетки хиляди само в Европа си отидоха преждевременно от този свят вследствие на тези "ваксини" , и повече от милион са с трайни увреждания на здравето по същата причина......
  • 54 Папагал

    1 3 Отговор

    До коментар #23 от "Горчивата истина е":

    Поли, иска ли бисквитка ?
  • 55 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    14 0 Отговор
    Разлика правете....доктор не е Лекар...той не е в берн!ДЕПОЗИРАЛ съм ..молба да му бъде открит точния адрес.
  • 56 😷😷😷

    12 0 Отговор
    Слушайте няма да повтарям "Ауспуха е вреден за валето здраве"!
  • 57 селтак

    15 0 Отговор

    До коментар #50 от "????":

    Тоа да го наречеш бок...... се едно му прайш комплимент. Тоа е като псе което се обръща и хапе ръката която го е хранила и отгледала,по добре да си седи там и да не се обажда повече!
  • 58 Няма смъртност от ковид

    18 0 Отговор

    До коментар #52 от "Хаджи Генчо":

    Влизаш в болницата, примерно сплитане на червата, и започват да те лекуват от ковид, вместо да ти направят операция. Това се пише после, починал от ковид.
  • 59 DKD

    23 0 Отговор
    Изяш мухоморката.
    - Няма.
    - Изяш я, бе.
    - Няма ве!
    - Антигъбар такъв!
  • 60 МиДа

    11 0 Отговор
    Тоя и той, като математика, се взе много насериозно и почна да дращи врели-некипели у фейса, и да са мисли за някакъв значим фактор.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 flipp

    17 0 Отговор
    Баща ми почина от рак 2020, представете си шока ми, когато видях като причина - ковид, след лют скандал се оказа, че "колегите са се объркали"....
  • 63 Аристотел

    13 0 Отговор
    Както всеки ден така и днес гореподписания автор ни залива от сутринта с помия на темата "антиваксъри". Този човек не спира да бълва жлъч и ползва дума която не е правилна. Няма антиваксъри...има разумни хора които отказват инжектиране на химикали и съмнителни субстанции в собствените си тела. Вече съм сигурен, че във вените му тече еврейска кръв а те имат девиз " барут, злато и мастило това са средствата да да вземем света"
  • 64 11111

    18 0 Отговор
    в началото на нов преход сме, капитализма приключи, задействани са активни мероприятия по контрол над съзнанието и поведението на човека. Целта на мероприятието е хората да се превърнат от личности в стадо. Целта на мерките е фалиране на бизнеса. Който не вярва да провери каква е стратегията на Клаус Шваб за новия световен ред, конспирациите са реалност.
  • 65 Възмутен

    16 0 Отговор
    Това са пълни глупости. Промиването на мозъците и опростачаването на народа започна с прехода целенасочено от западните кукловоди.

    Коментиран от #69

  • 66 Кочо

    6 0 Отговор
    Кокво казва Йоаким Гаук на мен ми е все едно. Нека да каже за кайзер-акт. Какво каква Аспарух някой си и как ме възприема ми е още повече все едно. Мистим у лево рано сутрин. Но вече усещам, че всички конспиративни теории ще излязат верни накрая - ваксини, вируси, зануляване, намаляване на населението, зелена сделка, извънземни, Луната, тайни служби и тн
  • 67 геноцид

    7 0 Отговор
    Пак ли го изровихте платеното докторче ! Той като стара грамофонна плоча цвили та се къса !!!
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Възмътен

    1 6 Отговор

    До коментар #65 от "Възмутен":

    Така си е. Вземи например Швейцария.
    Опростачени, бедни, гладни и болни.
    Дори на референдумите гласуват с да!
  • 70 Аватар

    6 0 Отговор
    След като д-р Илиев е експерт по безопасност на ваксините защо не обясни механизма им на действие върху имунната система,как точно предпазват от заразяване и върху какви групи хора са тествани.Призиви за ваксинация не действат от самосебе си.Стигматизирането на недоверчивите,наричани антиваксъри,конспиратори,плоскоземци и т.н. не води до повишаване на нивото на ваксинирани.А в източна Европа след 45 години тоталитарно управление е нормално то да бъде разпознато.
  • 71 мдаа

    7 0 Отговор
    - Яж мухоморка!
    - Не ща!
    - Яж бе!
    - Не ща!
    - Антигъбар такъв!
  • 72 ivan

    5 0 Отговор
    майко мила,хора като този Илиев ни налагат само тяхното мнение,няма никакъв дебат за6тото 6те има много неудобни въпроси на които нямат логи4ни отговори,нека Илиев да ми обясни за6то ваксинираните,тези с отрицателен тест и дори прясно преболедувалите трябва да носят маски,това един прост въпрос нали ваксините са голяма панацея
  • 73 До доктора

    8 0 Отговор
    Докторът да си агитира, колкото си иска. Все едно не съм го чула. Дали ще сложа (някоя) ваксина е въпрос, който решавам аз! И то след консултация с доказали се университетски лектори: имунолог, хематолог, генетик... И още след направени изследвания за имунен статус, нива на всички total имуноглобулини. И разбира се, след като Т-клетъчният ми имунитет е добър и всичките му компоненти са в баланс, въпросният агитиращ доктор да има много здраве за ваксината!!!

    Конституцията ми дава заветното право аз сама да взема решение за всичко, отнасящо се до моето тяло и здраве. И изобщо не е нужно дори да имам рисково заболяване за да откажа ваксината!

    След като няма фонд за пострадали от ваксини в Бг,
    След като незнайно ЗАЩО никъде НЕ откривам статистически данни за КЪСНИТЕ усложнения (не алергия) от ваксината срещу covid19 и за смъртните случаи от същата ваксина (вероятно умишлено не се публикуват),
    След като НЯМА разработени научни критерии с тестове за отсяване на рисковите групи хора по отношение на ваксината,
    То ще се възползвам от конституционното си вето спрямо ваксината.

    Също бих искала медиите да се напънат малко извън зоната си на комфорт и да дискутират в студията си как и защо Гейтс и други милиардери зарязаха управлението на печелившите си бизнеси и хукнаха да "правят" ваксини, защо нищо не се публикува по отношение късните усложнения от ваксини, защо в основния сайт за covid19 има всякаква статистика - само за късните усложнения и фа

    Коментиран от #74

  • 74 da be

    8 0 Отговор

    До коментар #73 от "До доктора":

    Конституцията ти дава право. Обаче властта ти взема препитанието, ограничава ти придвижването, слага ти стигма и от конституционното ти право не остава абсолютно нищо!
    Мъчение с глад. На това сме подложени
  • 75 ПЕНКО

    6 0 Отговор
    ДОЙЧЕ ТАПАНАРИКУС - В СОЦА НЯМАШЕ АНТИВАКСЪРИ И СЪМНЯВАЩИ СЕ В ПРАВОТАТА НА ДЪРЖАВАТА -ЗА ДЕЦАТЕ СИ !!!!! ТВОЯТ НЮ КРЕТЕНИЗЪМ НЯМА ДА НИ ПРОМЕНИ !!! НИЕ ЗНАЕМ КАКВО Е РНК И ДНК !!! ЗНАЕМ,КАКВО ИСКАТ АМЕРИКАНСКИТЕ ФАРМАЦЕВТИКИ -И ЗАЩО ОЩЕ ИЗОЛИРАТ В ПЛАТЕЖОСПОСОБНА ЕВРОПА - ИЗТОЧНИТЕ ВАКСИНИ !!!!!!!!!!!!
  • 76 ПЕНКО

    5 0 Отговор
    ДА БЕРН -НЕ Е В ГЕРМАНИЯ , НО НАШИЯТ ИДЬОТ СИ Е--- ДОЙЧЕ ШВАЙНЕ ;ШВЕЛЕ -ГУТЕН !?!?!?!?
  • 77 Дебил

    5 1 Отговор
    Никой не му пречи да си набие колкото ваксини иска! Искам да си решавам нещата отнасящи се до мен. Ваксинираните са си решили, аз не съм ги задължил. Защо искат да задължат мен?
  • 78 Човек от щаба

    5 0 Отговор
    Обикновено експертът по безопасност е най-тясно свързан с тези, които създават опасност. Сещате се как. Тоя Аспарух струва ми се има много много работа по безопасността на ваксините, вместо всеки ден да пише до българската аудитория.
  • 79 no name no face no number

    1 0 Отговор
    Колкото ти платиха от сзо за тази бозаневярна и грознавсяка прилика с автора е случайна и неволна
  • 80 no name no face no number

    3 0 Отговор
    Колко ти платиха от сзо за тази боза невярна и грозна всяка прилика с автора е случайна и неволна
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Димов

    2 0 Отговор
    Какво каза премиерът на Белгия, за файдата от ваксините? А за ваксинираните, какво каза?
  • 83 Ооо

    7 0 Отговор
    Защо превръщате земята в концлагер ?
    Насила дупчите едно след друго вещества със скрито съдържание .
    Япония върна тези спринцовки за дупчене защото намерили метали в тях .
    Вирусът изчезна :))))
  • 84 Гошо

    0 0 Отговор
    Поредния боклук
  • 85 Хари хари

    2 1 Отговор
    Видях ме колко хора си отиват от вакс. И вие лъжете, не убиждаите,
  • 86 Хари хари

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Точно":

    Ау гражданче, страх те е да прочетеш какво има във вакс. Защото си вакс. Ще си промениш мнението споко
  • 87 Наблюдател

    0 0 Отговор
    Престанете да пишете глупости! Разделението го правят правителствата. Слава Богу, че в България има толкова добре възпитани хора, защото нито платените медии, нито измисления сертификат ги накара да разберат, че това не е никаква ваксина, а просто експеримент с финансова цел. Видя се как шефката на ЕС се прегръща като първа дружка с президента на Пфайзер и как акциите им полетяха и как Бил Гейтс се изказва по всички медии кога щяла да свърши прословутата пандемия, така че няма какво да ме баламосвате, че мислят за моето здраве, а не за собствения си джоб. Жив и здрав т.нар. доктор и интервюиращата, но искам да им кажа, че моята ваксина е Бог и на него се моля за себе си и за всички хора. Спрете с манипулациите най-накрая! Българите сме силни и сме научени да оцеляваме. Където и да сме.