17 Декември, 2021 08:13 1 153 4

Испания одобри бустерна доза за хората над 40

  • испания-
  • омикрон-
  • ваксина-
  • коронавирус

С предимство ще бъдат здравните работници, пожарникарите, полицаите, учителите и хората с хронични заболявания

Испания одобри бустерна доза за хората над 40 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Испания одобри поставянето на бустерна доза от ваксини срещу Covid-19 на всички над 40-годишна възраст. Решението бе взето на заседание на Междутериториалния съвет по здравеопазване, което събира заедно централното правителство и регионалните.

Бустерна доза ще се поставя на всички ваксинирани с "АстраЗенека" и с "Янсен", независимо от възрастта им, за да се спази препоръката на СЗО, чрез смесване на различни ваксини да се вдигне нивото на антителата и да се осигури допълнителна защита срещу новия вариант Омикрон. На тези, които вече са ваксинирани с "Пфайзер" и "Модерна", ще се поставя трета доза по възрастови групи.

До Коледа се очаква всички над 60 години да получат бустерна доза, след това наред са 50-годишните и накрая ще се ваксинират и 40-годишните. Задължително условие е да са минали 6 месеца от последната доза. С предимство ще бъдат здравните работници, пожарникарите, полицаите, учителите и хората с хронични заболявания.

Досега в Испания са поставени над 7 и половина милиона бустерни дози. Напредва и ваксинацията на деца от 5- до 12-годишна възраст, която започна на 15 декември едновременно във всички автономни региони.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 защо

    8 4 Отговор
    Защо ни занимавате с такива пропаднали м......ки държави като Испания, Италия, Португалия
  • 2 Влади

    7 2 Отговор
    Айнщайн: Лудостта е да правиш едно и също нещо отново и отново и да очакваш различен резултат
  • 3 Геро

    6 2 Отговор
    Каква е тая лудост да се дупчат наред?! Че и дечицата подпукаха! Нямат и капка критично мислене и разумно поведение!!!
  • 4 Давам

    1 1 Отговор
    10 000 лв. награда на този който успее да обясни как успяха тримата от Синедриона да предизвикат истерията КОВИД в световен мащаб.Всички правителства им се вързаха и вече близо две години продължават.