Last news in Fakti

19 Декември, 2021 13:30 8 303 29

Разрешават на 16-годишните да карат малки електрически автомобили

  • електрически автомобил-
  • испания

Предложението има за цел да включи европейските стандарти за достъпа до мобилност в испанските регламенти и би дало възможност за първи достъп до електрическа мобилност на около един милион души всяка година

Разрешават на 16-годишните да карат малки електрически автомобили - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Испанската Генерална дирекция "Трафик" обмисля възможността за въвеждане на нова шофьорска книжка за категория "В1", която да позволи на младите хора от 16-годишна възраст да карат четириколки или малки електрически автомобили, не по-тежки от 400 килограма. При тях няма да е включена тежестта на батериите, а максималната мощност ще бъде не по-висока от 15 киловата.

Предложението има за цел да включи европейските стандарти за достъпа до мобилност в испанските регламенти и би дало възможност за първи достъп до електрическа мобилност на около един милион души всяка година.

В момента в Испания най-често срещаната шофьорска книжка се взима на 18 години и с нея може да се управлява автомобил до 3 500 кг, без ограничение на мощността и до 120 км/ч. 15-годишните могат да управлявате четириколки до 45 км/ч с книжка за категория "АМ", а 16-годишните имат право да шофират мотори с книжка за "А1".

Въвеждането на нова книжка за "В1" обаче би позволило широкото навлизане сред младите хора на електрически автомобили, които да отговарят на европейските стандарти за емисиите и според властите "са най-добрата алтернатива за изпълнение на целите на Парижкото споразумение" за климатичните промени.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BAKO

    38 5 Отговор
    Ако може и едно малко разрашително за огнестрелно оръжие до 6,5мм например за деца до 16 години !

    Коментиран от #10

  • 2 лоза

    26 6 Отговор
    Ако това стане и в България,катастрофите ще се увеличат и жертвите ще се нарастнат многократно. Пак ще ги пишат към Ковид-а.

    Коментиран от #3, #28, #29

  • 3 Гришо

    20 0 Отговор

    До коментар #2 от "лоза":

    В България първо трябва да им обяснят ,че не могат да ги карат по пешеходните зони и парковете.
  • 4 русенец

    19 2 Отговор
    Какъв е смисълът? Те и сега си карат джипове, коли, мотоциклети. Няма седмица без някой да се претрепе или да убие някой. Явно идеята е, че така и така карат, поне да им вземат парите за книжки, курсове, изпити.:) Дайте първо да оправим пътната полиция и съдебната система, пък тогава ще усложняваме нещата и с 16 годишни полу//иди//отчета по пътищата.

    Коментиран от #8

  • 5 В Испания

    16 1 Отговор
    на 1млн.има 35 смъртни случая при катастрофи, в Абсурдистан са 103 на 1млн!!!!!
  • 6 Пълно м@лоумие!

    21 4 Отговор
    Вместо да спортуват, да се развиват, в най - силните си години, те ще ги затварят в електрически консерви?!? Да не говорим, че включват децата в движението, което ще доведе до още повече загинали деца по пътя! Ами направо им раздайте по един калашник с два пълнителя! Иди0ти!
  • 7 БРАВО УМНИЦИ

    6 5 Отговор
    Значи, вместо пишлеметата да карат колело, да ползват обществен транспорт, вие ги учите да джиткат от 15 годишини с мотори, коли и т.н. Реално, акж едно лапе е навършило вече 18 и има книжка, винаги може да вземе кжла под наем или на родител за да отидат с компания някъде. Но докато учи да ходи на училище с кола.... После що имало задръствания.
  • 8 БРАВО УМНИЦИ

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "русенец":

    Важното е да се продаат ел. кошници като рено туизи. И да твърдим, че сме спестили вредни емисии - като сме качили детето на ел. кола, вместо да ходи с обществен транспот. Предлагам дори да сравняват електричката със стар бензин v8 или шестцилиндров дизел, така може да се бият в гърдите че още повече вредни емисии спестяват.
  • 9 Чета

    5 6 Отговор
    последните коментари, които просто затвърждават, чв Ганьовеца е злобен, прост тем подобни!! Що не си глесате панелената клоака, вкоято се трепете от път и на път ами сте седнали да ръсите мозък за останалия свят!!! Я погледнете първо в каква среда живеете и после взимайте отношение за другите!
  • 10 Дебил

    10 5 Отговор

    До коментар #1 от "BAKO":

    В България е друго в Испания и Франция е друго много деца имат скутери на 16 г. Тези колички са по доброто решение скутерите са по опасни.Ако в България училищата и магазина са ви до блока или на 5 минути тука разстоянието е голямо по удобно е за децата автобусите също са с друго разписание .Пример детето ми е на 18 г.стажа му е в ресторант 6 часа сутринта няма бус цял месец се редуваме кой да го води.После следва работа много ресторанти затварят в 24 часа и по късно ,няма бус как се прибере?След като не живееш в чужбина не пиши не напразно е измислено това нещо
  • 11 оня с коня

    7 1 Отговор
    В "бедна" Бъргария пък им позволяват да карат Малки ПОРШЕТА с по няколкостотин Коня
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 James 🇺🇸

    6 4 Отговор
    В Щатите си карат нормални коли на 16, това за мен не е новина. Даже ми е смешно щото само електрически косачки ще разрешават
  • 20 О не

    3 1 Отговор
    Това, ако го направят тук, няма остане здрав спарк.
  • 21 незнайко

    2 1 Отговор
    Те малките и без това си карат бензинови скутери !!! С колите на батерии ще е даже по лесно !!!
  • 22 Хаха

    2 0 Отговор
    За да може като се уцели някъде да не остане нищо от младежа с тия малките като кибритени кутийки возила , на келешчетата им трябва возило, което да вдига най-много 40 км.ч. и подсилени ламарини, иначе.....

    Коментиран от #23

  • 23 Ами ето че са го измислили

    1 4 Отговор

    До коментар #22 от "Хаха":

    хората които живеят на по далеко,лятото работа или стаж в чужбина от 16 години започват стаж.Сутрин и вечер такси ли ще ставаме на децата, автобусите често стачкуват ,закъснение. Има и много отвлечени ,насилени в по късни часове с такава кола не е страшно най много да потриши колата

    Коментиран от #25

  • 24 Димов

    2 0 Отговор
    МОЛЯ!!! Как така само за електрички? Какво значение има видът на агрегата, за това, дали някой е дорасъл за шофьор? Пренебрегването на основни закони в името на насилственото налагане, на нещо си, започва да придобива плашещи контури и размери.
    И защо в ограничението за килограми няма да е включена батерията? Та тя е половината от тежестта на тези въшки. Нали се сещате, че при ПТП тежестта на батерията си е от доста голямо значение, за инерционния момент.
    Лобизмът и нагаждането на грешни практики, прикрити под булото на "най-добри и модерни намерения", са само в ущърб на обществото.
  • 25 Димов

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Ами ето че са го измислили":

    Събуди се! И със 150 кг мотор може да те разпилее на парчета.
  • 26 Димов

    0 0 Отговор
    За да си участник в движението по пътищата трябва да познаваш ЗДвП, правила, знаци и т.н. Дали ги знаеш и дали можеш да ги прилагаш се удостоверява, като си минал проверка и оторизация от изпитващ и инструктор, за което ти се издава свидетелство за правоуправление.
    Нямаш ли го -> не познаваш ЗДвП и правилата му -> не си подготвен за шофиране на машини по пътната мрежа ->нямаш право да управляваш МПС по нея. Точка по въпроса.
  • 27 Dino

    0 0 Отговор
    Абе що пишете глупости не мога да разбера. В1 я има от 15г и е именно за онези които карат автомобили от порядъка на Ситроен Ами. Но не е задължително да бъде електрически. Всеки положил изпит има право след навършени 16 да управлява такова возило
  • 28 Dino

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "лоза":

    Няма такъв шанс, това са автомобили които не вдигат повече от 50
  • 29 Тодор Николов

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "лоза":

    Напротив!
    Ако това стане в България задължително, да притежават задължително СУМПС от категория В1 за да управляват такива ОПС, КУРСЪТ ИМ ЗА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЩЕ СТАНЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН И ПОНЕ МАЛКО ОТ МАЛКО ЩЕ ГИ НАУЧИ, КЪДЕ ТРЯБВА И КЪДЕ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИДВИЖВАТ С ТЕЗИ ППС! 😉
Новини по държави: