19 Януари, 2022 23:00 9 026 54

Увреждания от ваксините срещу COVID-19: Какво сочат числата?

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • омикрон-
  • пандемия

На всеки 125 000 имунизации в Германия е подавано по едно заявление за обезщетение от неблагоприятни странични ефекти

Увреждания от ваксините срещу COVID-19: Какво сочат числата? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Германия са подадени над 1200 молби за обезщетения поради вреди, настъпили в резултат на ваксинация срещу Ковид-19. Означава ли това, че ваксините срещу коронавируса са опасни? Какво показват данните?

От началото на пандемията в Германия са подадени над 1200 молби за обезщетения заради вреди, евентуално свързани с ваксинацията срещу Ковид-19. По данни на „Нойе Оснабрюкер Цайтунг“ до момента решение е взето само по 54 от тях. От тях са потвърдени 18, а 30 са отхвърлени, 3 са предадени на друга инстанция, от чиято компетентност зависи решаването на случая, а един от случаите е приключен по други причини. За останалите два случая няма налична информация. Не са известни и подробности за тежестта на уврежданията или размера на обезщетенията.

Абсолютният брой не дава пълноценна информация за риска от ваксините

Щети от ваксинация, според германския Закон за защита от инфекции, представляват „здравни и икономически последици от увреждания, които са настъпили в резултат на необичайно силни реакции от ваксините, надхвърлящи обичайните“. Към тях не спадат общоизвестните странични ефекти като главоболие, втрисане или висока температура.

Общият брой подобни молби за обезщетения не дава пълноценна информация за риска от ваксините. Той може да бъде изчислен само като съотношение към общия брой ваксинации. В Германия са поставени над 155 милиона дози от ваксините срещу коронавирус. Това значи, че на всеки 125 000 имунизации е подавано по едно заявление за обезщетение от неблагоприятни странични ефекти.

Оценката на риска трябва да се прави в съотношение с ползата от ваксините. Данните до момента сочат, че малцинството германци, които не са ваксинирани, съставляват мнозинството от пациентите в интензивните отделения. „Според досегашните данни, сериозните странични ефекти са много редки и не променят положителното съотношение между ползата и риска от ваксините“, се казва в последния доклад на института „Пол Ерлих“, който отговаря за безопасността на ваксините в Германия.

Антиваксъри използват данните за насаждане на страх

Но всичко това бива напълно игнорирано, когато някои използват броя на страничните ефекти като средство за насаждане на страх. Подобно развитие наблюдавахме в Австрия миналата седмица. По данни на обществената медия ORF до края на 2021 година в Австрия 370 души са подали заявление за обезщетение след страничен ефект от ваксинация.

Сред изброените случаи има както безобидни реакции, така и по-сериозни медицински заболявания като миокардити и тромбози. Практиката показва, че около 10 до 15 процента от заявленията получават положителен отговор, заяви преди ORF инфекционистът Хервих Коларич.

Трябва да се има предвид, че при подадеди 350 заявления се пада по едно оплакване на всеки 50 000 ваксинации, подчерта експертът. Във всеки един от случаите трябва да се изискват медицински експертизи, за да се провери каква е вероятността уврежданията на здравето да са наистина от ваксината.

Но в социалните мрежи скептиците към ваксините използват абсолютния брой на тези заявления, за да предизвикат страх от странични реакции. С подвеждаща информация за предполагаеми смъртни случаи от ваксинация също се прави опит тя да бъде представена като опасна. Необходимо е обаче първо да се докаже причинно-следствената връзка между ваксината и уврежданията.

Съмнителни случаи се докладват като проверени

Случаи на некоректно използване на данните има в цял свят. В САЩ уебсайтът WorldNetDaily's съобщава броя на все още непроверените предполагаеми случаи на вреди, причинени от ваксинацията, и твърди, че всички те са потвърдени. Проверката на фактите класифицира това като невярно. Всички докладвани съмнителни случаи на въпросния сайт са изброени в базата данни - независимо дали са правдоподобни. Освен това противниците на ваксинацията призовават в различни платформи и канали да се съобщава за предполагаеми странични ефекти.

„Може да съм ваксиниран, а после да бъда блъснат от кола“, но това не означава, че смъртта е в резултат на ваксинирането, дава пример Даниел Салмън, директор на Института за безопасност на ваксините към университета „Джонс Хопкинс“.

Всеки докладван случай трябва да бъде проверен конкретно, за да се направи сериозна оценка на рисковете.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 37 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТОВА НЕ

    99 12 Отговор
    Са ВАКСИНИ А ОТРОВА
  • 2 Шерлок

    98 9 Отговор
    Лъжат тези. Щом излиза от ДВ значи е лъжа маниполация!

    Коментиран от #17

  • 3 Помнещ

    91 4 Отговор
    Едно време с право я заглушавха тази черна станция на чичо Сам.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Германия

    115 10 Отговор
    Постоянно ми дават за пример Запада заради измисленият вирус. Ама вие да не си мислите, че там са много умни бе?
    Там от много години са ги направили опитни мишки. Никакво мислене, няма време. Ставане, бачкане, лягане. И отново. Докато пукнат.

    Коментиран от #20

  • 6 Аз да питам

    69 5 Отговор
    Тоя от института, Може и да не си ваксиниран и пак да те блъсне кола. Това означава ли, че си си отишъл, защото не си ваксиниран?

    Коментиран от #30, #52

  • 7 Дори и един случай

    76 7 Отговор
    да има, това означава, че ваксината трябва да се спре незабавно.

    Коментиран от #51

  • 8 Torent

    82 4 Отговор
    Спонсорирана реклама от чичо Бил Гейтс! Ние други данни прочетохме на офи. страницата на ЕС над милион пострадали вкл. мн. смъртни случаи. Много смъртни случаи и пострадали дори не са регистрирани заповед от горе!
  • 9 Vaccine

    46 4 Отговор
    Ковид, както всички грипове имат странични ефекти. Препаратите срещу ковид имат странични ефекти, които сa сходни с тези от серотипoвете. Но нали има държавна реклама, която е непробиваема?
  • 10 Румен

    30 5 Отговор
    На всеки един ваксиниран двама умират. Хаха
  • 11 Чиновник

    37 9 Отговор
    Ваксайте се роби, че ако пукнете, кой ще ни храни да взимаме по 100 000 кинта заплати месечно?
  • 12 ....

    64 1 Отговор
    DW такъв агресивен маркетинг струва много пара. Сладури! :))) Все едно да убедите нормален човек в ползите системния глад.
  • 13 ДА СЕ ЗНАЕ!!!

    65 2 Отговор
    НОВИЯ СВТОВЕН РЕД ОПРЕДЕЛЯ НОВИНИТЕ!!! НАЛИВАТ СЕ МИЛИАРДИ ЗА РЕКЛАМА И ПРОПАГАНДА НА РАЗТВОРИ!!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ха ха

    51 2 Отговор
    Барчеди, при вас не се ли състоя Нюрнбергския процес през 1947-ма. Първите процеси бяха за лекари експериментирали на живо върху хора. Сега, внимателно погледнете какви данни давате. Всичките числа, за които говорите са от екперимент на живо, при това без контролна група. Как да знаем, че отварата наистина е безопасна? Наболи сте милиони германци, които можеше и да не се заразят, нали? Шмайзер имаха 162-ма болни за 2 месеца в контролната група срещу 8 болни във ваксинираната група. Обявиха експеримента за успешен и го прекратиха. По план трябвае да продължи до май 2023-та година. След това лобистите се разбраха с подкупните политици и подкараха населението в реално време. Нюрнберг 2.0 за вас!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 1111

    29 2 Отговор
    Вилфредо Парето е обяснил много неща с правилото 20/80. В този случай методиката му също обяснявя нещата в западните общества- 80% дебили е средния процентен размер на участниците в експеримента. Точно колкото средния размер на заетите в бизнес организациите, които имат символичен принос за нейното развитие, например. Поцсрави на dw за упоритите, макар и безмислени усилия, насочени към продажба на течности на наша територия!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ами Русия

    7 35 Отговор

    До коментар #5 от "Германия":

    Ли да ти дават за пример.Пиене,лягане,ставане,пиене,лягане.
  • 21 Бат Пешо

    7 1 Отговор
    Падна ли ми забраната?
  • 22 Раданч Татлъту

    18 4 Отговор
    Няма увреждания!От ваксините се поумнява!🤡🐵🤡👍
  • 23 мдаааа

    1 27 Отговор
    1200 подадени молби за обезщетение в Германия поради евентуални вреди от ваксинацията , се равняват на много по-малко проценти от процентите на партията на Копейкинов ...

    Коментиран от #48

  • 24 ....

    29 0 Отговор
    Днес съд в Мюнхен отмени изискването за 2G в търговските обекти за продажба на стоки на дребно. DW защо не критикувате вашия съд? :)
  • 25 Последния Софиянец

    6 45 Отговор
    Единствено ваксините могат да спрат пандемията. Трябва да вярваме на специалистите

    Коментиран от #53

  • 26 Госあ

    24 1 Отговор
    Хммм мирише ми на откровена лъжа.

    Коментиран от #33

  • 27 Сивата чапла

    29 1 Отговор
    Най-страшното оръжие е пропагандата!

    В случая, кой пише числата е важно!
    Пълна манипулация!
  • 28 Мангъра

    4 40 Отговор
    Аз дотук убих поне 2000 3000души със съветите си . Единственото което се промени в личен план са 💸💰💸Даже съм на свобода и продължавам по план... Смърт =пари за мен
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ха ха

    30 1 Отговор

    До коментар #6 от "Аз да питам":

    Е тука блъснаха едно момче неваксинирано и си го записаха от Ковид.Всеки разбра за случая.Даже май се усетиха и се извиниха.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Госあ

    15 2 Отговор

    До коментар #26 от "Госあ":

    Направо си вони, като реалната ефективност: ЛИСАБОН, 6 септември. Португалия е регистрирала 14 447 сериозни нежелани реакции от общо 14 664 616 дози ваксини срещу COVID-19, приложени до 31 август, се казва в доклад, публикуван от Португалския национален орган за лекарства и здравни продукти.
    Според бюлетина най-много реакции са възникнали към ваксината Pfizer/BioNTech следвана от Vaxzevria на AstraZeneca, Spikevax на Moderna и Janssen.
    В доклада се казва, че нежеланите реакции се появяват около веднъж на всеки хиляда инокулации, което се квалифицира като „стабилна стойност във времето“. От всички странични реакции 82 случая са завършили със смърт.

    Коментиран от #35

  • 34 Стт

    11 0 Отговор
    Дойче зеле
  • 35 Госあ

    22 5 Отговор

    До коментар #33 от "Госあ":

    Не случайно от Япония върнаха 140 млн дози файзер. Оказва се, че това е най рисковата и неефективна ваксина.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Hoho Boho

    12 0 Отговор
    То имало и увреждания?
    Не знаех.
  • 38 Ваксината

    12 1 Отговор
    Това са само подадените заявления . А в реалност.
  • 39 Hoho Boho

    14 1 Отговор
    То имало и 500 000 заразени французи вчера?
    Не знаех.
    Дано болестта не ги увреди!
  • 40 Hoho Boho

    17 1 Отговор
    То, ако се замисли човек, при 500 000 заразени на ден, те ще получат естествен имунитет след два-три месеца...
    Неприятното е, че ваксинираните имат проблеми с имунитета и ги повтаря през няколко месеца.

    Коментиран от #41

  • 41 Дървена философия

    2 17 Отговор

    До коментар #40 от "Hoho Boho":

    Прекаралите вирусът ги повтаря и потретва. От много силен имунитет, неваксинираните са 95% от починалите всеки ден. Глупостта наистина убива!
  • 42 Ковид без изолат

    14 0 Отговор
    Не знам какво сочат числата, но EMA има документ където ясно сочи, че за Октомври има само 1700 страници с починали от "ваксините" от тогава до сега сигурно тези страници ще са се увеличили петорно ако не и десеторно.
    Не знам как са ги направили при положение, че няма изолат на вируса.
  • 43 Грипчо

    1 0 Отговор
    Няма такива работи,запрятаме ръкавите за четвърта доза....искам Sпротеин и толкова!
  • 44 Интензивното

    5 0 Отговор
    Трудно е да бъдат доказани или почти невъзможно на този етап.Само с изследвания не става,но при аутопсия всичко ще излезе.Храните също убиват бавно или имат способноста да променят ДНКто не ги подцемявайте.Дори домашните любимци,които са напълно ваксинирани,кастрирани и се хранят с храни за домашни любимци умират от човешки болести,като диабет,рак и др
  • 45 Мхм

    4 0 Отговор
    Числата могат да бъдат изфабрикувани
  • 46 ⚜️Просветен⚜️

    10 0 Отговор
    Иванчо потрошил прозореца на класната стая и когато учителката дошла и питала, кой го е счупил , целия клас извикал в един глас: “ Не е Иванчо!” В общи линии така ми звучат статии , като тази !
  • 47 Вакцинатора

    5 0 Отговор
    Дойче зеле пак се изходи. В Германия са поставени над 155 милиона дози от ваксините срещу коронавирус. Това значи, че на всеки 125 000 имунизации е подавано по едно заявление за обезщетение от неблагоприятни странични ефекти.Та колко изкарахте немците.
    То верно е че имигрантите им по помагат с раждаемостта, тази математика видя ли я измислихте.
    Гьобелс пасти да яде, по добри сте от него.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Ей на това

    3 4 Отговор
    Му се вика антифакти, нарочни манипулации срещу всички опити хората да се ваксинират. Изведено в заглавието, с главни букви за вредите от ваксините. Що за медия сте?, Докога ще живеем или мрем с този вирус, Докога живота ни ще е така объркан.. Ей думи нямам от тази антиваксърска пропаганда. Най простия народ в ЕС, нормално е да е най малко ваксиниран и най беден, сами си го избрахте.

    Коментиран от #50

  • 50 Човека Коза

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Ей на това":

    Къде видя вирус 😂
  • 51 Хайде стига простотии. Хиляди, дори

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Дори и един случай":

    милиони случаи на странични реакции има към абсолютно всяко лекарство. Дори към аспирина, който всеки може да си купи без рецепта. Отвори листовките на всяко лекарство, което имаш в домашната си аптечка и виж. В момента ми се налага да пия медикамент за онкологично заболяване и листовката е дълга половин метър. Възможни странични реакции, опасни комбинации с други медикаменти, храни, билки и т. н. А лекарството се прилага едва от 4 години. Едва ли тестовият му период е бил особено дълъг. На моя позната подобно лекарство и смали тумора и туморните маркери, но доведе до десетократно повишение на стойностите на чернодробните ензими и и го спряха, въпреки че и помагаше за основното заболяване. Защото се умира не само от рак. Може да се умре и от цироза(лекарствена). Винаги се преценява полза-риск. Който пострада сериозно от ваксина срещу ковид е почти 95%сигурно, че би пострадал сериозно и ако се зарази с вируса и без поставена такава. С ваксина има шанс щетите да са по-малки евентуално. Естествено, че има състояния, при които ваксината е непрепоръчителна, но такива хора трябва и много да се пазят, за да не се заразят, а това никак не е лесно. Не може да се живее в пълна изолация естествено.
  • 52 Верно ли

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Аз да питам":

    Тази "опорка" я ползва и рептила Фаучи в сената, където го привикват всеки ден. Методиката, която са използвали при "бройкането" на "заразените" сега я прехвърлят на смъртните случаи от ваксините - от болната на здравата глава.
  • 53 от един друг коментар

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Последния Софиянец":

    една друга ваксина съставките пак от агенцията по лекарства:Съществуват многодозови флакони, които съдържат 8 или 10 дози по 0,5 ml на флакон (вж.
    точка 6.5).
    Една доза (0,5 ml) съдържа:
    Аденовирус от шимпанзе, кодиращ вирусния шипов (spike) гликопротеин на SARS-CoV-2
    (ChAdOx1-S)

    , не по-малко от 2,5 × 108
    инфекциозни единици (infectious units, Inf.U)
    Произведен в генетично модифицирани човешки ембрионални бъбречни (human embrionic
    kidney, HEK) 293 клетки чрез рекомбинантна ДНК технология.
    Този продукт съдържа генетично модифицирани организми (ГМО).
    Помощно вещество с известно действие
    Всяка доза (0,5 ml) съдържа приблизително 2 mg етанол.
    За пълния списък на помощните вещества, вижте точка 6.1.
  • 54 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    1 0 Отговор
    взимаш бутчета от кауфланд напомпани с белина и няма вирус, няма салмонела, няма и ДВСК!!!