Last news in Fakti

24 Януари, 2022 11:32 952 6

Заради некачествената диализа пациентите стават негодни за трансплантация

  • иван димитров-
  • диализа-
  • бъбреци

С всяка изминала година кражбата от хемодиализата влошава качеството ѝ, казва Иван Димитров

Заради некачествената диализа пациентите стават негодни за трансплантация - 1
Снимка: Shutterstock

Повече от 900 души у нас чакат за бъбречна трансплантация, а хиляди са на хемодиализа.

„Като пациентска организация през годините неведнъж сме обръщали внимание на това, че все по-малко български граждани, които се нуждаят от животоспасяваща трансплантация, са годни за нея“, каза в „Тази сутрин“ по бТВ Иван Димитров от Българския пациентски форум.

"С всяка изминала година пренасочването на пари за хемодиализа – с други думи кражбата от хемодиализата, влошава качеството ѝ и тези пациенти не могат да бъдат трансплантирани", каза той.

По думите му у нас има недоверие в здравната система. Хората вече не даряват, а надеждата у чакащите избледнява с всяка изминала година заради уврежданията, които получават. Всичко това трябва да е приоритет на държавата, както е във всяка една цивилизована държава, смята Димитров.

"Ние правим по 10-15 трансплантации на година. Осъвременяването на листата на чакащите се прави веднъж в годината, а когато се увреждаш от некачествената диализа, би трябвало този срок да се намали поне на три месеца", на мнение е Иван Димитров.

Хората на хемодиализа са над 3500 на година. По думите му листата на чакащите не трябва да бъде от 900 души, а от поне 6000-7000.

Примерът от Испания

Александър Цолов чака дълго, за да си върне живота с успешна трансплантация. Тя обаче се случва не в България, а в Испания.

„Проблемът беше, че когато започнах хемодиализа, в кратки срокове здравословното ми състояние се влоши доста. Дотолкова, че повече от две години поддържах много високо кръвно. Краката ми се увредиха, получих полиневропатия, започнах да ходя с патерици“, разказа мъжът.

Именно тогава решава да потърси спасения в чужбина.

„Когато отидох в Испания, в рамките на месец и нещо животът ми се промени. Диализата е много по-качествена, започнах да се чувствам добре и да ходя нормално. Заживях един нормален живот“, споделя още Александър.

В България той е бил в листата на чакащите за трансплантация. Признава обаче, че в началото се е страхувал да го направи, тъй като не е имал доверие в здравната система.

„В Испания в рамките на осем месеца ме вкараха в листата на чакащите и в деня, в който ме вкараха в нея, ме трансплантираха“, казва мъжът.

В Испания на ден правят над 30 само бъбречни трансплантации, допълва Александър.

Вече девет години той се чувства добре и живее нормално.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Рошко

    6 1 Отговор
    Да ис жив и здрав, добре че си се сетил знам за случаи на хора които са ходили в Пакистан за подобни операции, ако беше останал гаранция щеше да си в графа ковид
  • 3 Омерзен

    7 2 Отговор
    Беше ми попаднал един разказ на младеж, който ходи на диализа. Как едни и същи хора се събират периодично и малко по малко изчезват. Имаше достатъчно подробности, за да се почувства обреченият тон на младия човек.
    Това ли наричаме хуманна медицина? Че то куршум в главата е по-милостив от такива "лечения"...
    Една от първите реформи, които трябва да се направи е да се махне търговския статус на болници и лекари и да се спре финансирането на частните клиники от здравната каса. Нека си търсят спонсори или да вдигнат цените - пазарът регулатор и другите там капиталистически мантри...
  • 4 Смех

    5 2 Отговор
    И познайте от какво умират.... КОВИД! Влезеш ли в болница няма значение от какво си болен и за какво си там умираш винаги от КОВИД!
  • 5 Разликата

    0 1 Отговор
    В Испания има органи за теансплантация, у нас няма. Андрешковците знаят само да получават.
  • 6 какво да правим

    2 0 Отговор
    Всички ли да избягаме от тази безотговорна държава или да си внесем качествени лекари. Как може здравеопазването ни да се компрометира дотам, че никой вече да не смее да отиде на лекар.
    Отиваш и се вцепеняваш. Гледат през теб, говорят си със сестрите за други неща, подхвърлят глупави шегички или мълчат и се ядосвам, ако попиташ нещо. Ако си платил и надплатил, ако си човек на някого, изведнъж се оказва, че имало тук-там някой, който спазва Хипократовата клетва. Едва завършили и искат да станат милионери. А пациентите - те да се молят на Бог.