Last news in Fakti

16 Февруари, 2022 08:51 19 930 3

Как да намалим пулса

  • пулс-
  • кръвно налягане-
  • да намалим

Воденето на здравословен начин на живот и умерената физическа активност са ключът не само към понижаването на пулса, но и към укрепване на здравето като цяло

Как да намалим пулса - 1
Снимкa: Shutterstock

Пулсът е трептене на артериалните стени, което се получава в резултат на свиването на сърдечния мускул. При наличие на проблеми със сърцето и кръвоносните съдове се наблюдава засилване - тоест, пулсът се ускорява. Това може да показва нарушение на ендокринната система или прекомерен стрес. Симптомите, които могат да съпътстват учестеното сърцебиене са задух, остра болка в областта на гръдния кош, отпадналост. Понякога това говори за сериозни здравословни проблеми, ето защо навременното взимане на мерки може да спаси човешки живот.

За да разберем как да намалим пулса, първо трябва да установим защо той се ускорява. Оптималният показател за здрав човек е от 60 до 80 сърдечни удара в минута. Нормата обаче е индивидуална - полът и възрастта, кондицията, дори и времето на деня влияят. Леките отклонения от нормата не са страшни. Какво е основното, което трябва да знаем?

Скоростта на ударите в минута е по-висока при жените, отколкото при мъжете. При малки деца сърдечният ритъм от около сто удара в минута се счита за нормален. При новородени този параметър е дори по-висок. При хора, занимаващи се с активен спорт, ритъмът се повишава по време на тренировка. Вечерните стойности могат да се различават от сутрешните – тоест да са по-високи.

Ако искаме да знаем как да намалим пулса, трябва да сме запознати и с най-големите опасности от неговото повишаване. Например, ако ускореният ритъм е придружен от виене на свят, пулсация и слабост, това могат да се окажат симптоми на животозастрашаващи болести и следва да се потърси незабавна медицинска помощ.

Как да намалим пулса с лекарства?

Обикновено такива лекарства се пият само по предписание на лекар. Кардиолозите най-често предписват валидол и нитроглицерин. За да усетите ефекта, трябва да са минали поне 10-15 минути от приема. Задължително е да кажем, че тези медикаменти не лекуват причината за високия пулс, а само облекчават симптомите. Причината трябва да се установи при преглед и да се назначи съответното лечение.

Как да намалим ритъма в домашни условия?

Първо трябва да се осигури достъп до чист въздух – отворете прозорците и проветрете. След това освободете облеклото, което би могло да пречи на дишането и притока на кръв;

  • Поставете на челото на болния студен компрес с вода;
  • Оптималната позиция, която облекчава симптомите, е легнало положение;
  • Вдишването на ароматни масла също е препоръчително – мента, евкалипт или други.

Как да намалим пулса при скокове на кръвното налягане?

Едновременното повишаване на параметрите на пулса и налягането може да са симптоми на хипертонична криза. При това положение се изисква незабавна професионална помощ.

Не е изключено подобни симптоми да се появят и при здрав човек, придружени от главоболие, ако той е силно разтревожен и стресиран. В този случай е препоръчително да се пият билкови чайове с успокояващ ефект.

Не забравяйте, че ритъмът може да се увеличи по всяко време, така че е добре какво трябва да се предприеме в този случай и да се справите успешно и когато сте сами у дома.

Още начини да намалим пулса без лекарства

  • Дихателни упражнения

Много ефективно средство за нормализиране на сърдечния ритъм са дихателните упражнения. Можете да ги правите навсякъде. Поемете дълбоко въздух, за предпочитане през носа. След вдишване трябва да затворите носа и устата си, да задържите дъха си и да направите опит да издишате. Това действие води до възбуждане на блуждаещия нерв, което допринася за нормализирането на пулса.

  • Гимнастика за лице

Друг достъпен и безопасен вариант е гимнастиката за лице. Трябва да легнете, да затворите очи и да натиснете с върховете на пръстите си вътрешните ъгли на очите. Натискът в областта на очите трябва да продължи тридесет до четиридесет секунди. След това изчакайте малко и след няколко минути повторете. Такава гимнастика допринася за нормализирането на сърдечния ритъм.

  • Продукти, които могат да помогнат

Добре въздействат чайовете от касис - листа, клонки или сушени плодове. Валериана, мед, запарка от лайка са също чудесни начини да се понижи високият ритъм.

Може да приготвите и тинктура от чесън (около 300-350 грама) и 200 мл чист алкохол. Нарязаният чесън се залива с алкохола, за предпочитане в стъклен съд и се държи на тъмно и хладно място от една до две седмици. След това се прецежда течността и се консумира с мляко. На всеки 10-14 дни се прави почивка. Първоначално само няколко капки от тинктурата се добавят към чаша мляко, като се започне с две-три капки и постепенно се достигне до 24 капки дневно. Пие се по три пъти на ден след хранене.

В заключение можем да добавим, че воденето на здравословен начин на живот и умерената физическа активност са ключът не само към понижаването на пулса, но и към укрепване на здравето като цяло.

Автор: Лора Костова, главен редактор на happy-woman.bg


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 мда

    12 0 Отговор
    Нитроглицерина е съдоразширяващ и при хора с ниско кръвно могат да го убият. Не вярвайте на такива статии а се консултирайте с лекар.
  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 0 Отговор
    Вземете бета блокер 5милиграма.Счупете го на 2 и след закуска едната част а след вечеря другата.един аспирин протект.И ще го намалите.намаления пулс под 45 при сън е опасен ....Кажува се Бради кардия и ,ако имате нисък пулс трябва да намалите хапа...Един път дневно 2,5милиграма да кажем Беталог Зок.ходенето по планина ,помага.Продължително ходене и равно може бавно темпо.Както Каже Кон Фу Дзъ...:Не е важно дали бързОО или бавно ходиш.....ВАжнОО е да не СПИРАШ........Нитроглицерин си носете,НООО не давайте на други....При инфаркт не Трябва да се сваля рязко кръвното....Чрез високото кръвно организма разбива тромба!!!