Last news in Fakti

11 Март, 2022 13:50 1 742 21

Ситуацията с коронавируса по света

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • омикрон-
  • ваксина

Във Франция обръщат внимание на психологическите последиците от пандемията за работещите

Ситуацията с коронавируса по света - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Нахлуването на Русия в Украйна отклони рязко медийното внимание от централната тема за света в последните две години – коронавируса и пандемията, които промениха драстично живота на хората. При все че се говори по-малко за ковид, през изтеклата седмица бе съобщено за промени в обстановката в дадени страни, като някои от тях премахват наложените ограничения в резултат на спад в броя на заразените и настанените в болница, а други регистрират ръст на новите случаи.

Тази седмица Австрия отмени почти всички мерки, въведени заради ковид. Запази се изискването за носене на маски на определени места. По-строги останаха рестрикциите в столицата Виена. Австрийските власти решиха също временно да отменят задължителната ваксинация срещу ковид въз основа на данните от доклад на Комисията за актуализация на задължителното ваксиниране. Комисията преценява периодично епидемичната обстановка в страната и може да препоръча на правителството временно отменяне на мерките в зависимост от положението.

В понеделник в Белгия отпадна изискването за представяне на ковид сертификат при посещение на обществени места, както и задължението за носене на маски. Изключение правят само болниците, общественият транспорт и други места, където се събират много хора. С тази стъпка страната излезе от извънредното положение, въведено на 13 март 2020 г. В последните седмици се наблюдава трайно понижение на броя на пациентите с ковид в спешните отделения в Белгия. Властите обаче предупредиха, че при влошаване на обстановката е възможно да върнат сертификатите.

Вчера бяха огласени резултати от поръчано от британското правителство изследване, според което броят на коронавирусните инфекции сред възрастните хора в Англия расте. Учените отдават увеличението на по-активното общуване след отпадането на ограниченията в края на февруари, както и на отслабващата защита от бустерните дози ваксина. Според британската агенция за здравна сигурност пандемията не е приключила и може да се очаква коронавирусът да продължи да циркулира.

Тенденция на увеличение се наблюдава и в Китай, чиито власти следват политика на „нулев ковид“ с цената на тежки социални ограничения и икономически проблеми. Макар броят на новите случаи там да е несравнимо по-малък отколкото в останалите страни, в последните дни се отчитат най-високите стойности от март 2020 г. насам.

На този фон вчера бе съобщено, че Центрове за контрол и превенция на заболяванията в САЩ подготвят насоки за разхлабване на валидните в цялата страна изисквания за носене на маска в обществения транспорт през следващия месец.

Във Франция обръщат внимание на психологическите последиците от пандемията за работещите. След две години на криза психичното здраве на служителите е силно влошено, наблюдава се изключително високо равнище на т. нар. бърнаут („прегаряне“, психическо изтощение), „пандемична умора“ и стрес. Според проучване на агенция "Ъпиниън уей" за компания "Ампрент юмен" по-засегнати са жените, както и хората на възраст под 29 години.

Пандемията далеч не е приключила, предупреди в сряда генералният директор на Световната здравна организация. Вирусът продължава да се видоизменя и ние продължаваме да сблъскваме със значителни трудности при осигуряването на ваксини, тестове и лечение навсякъде, където има нужда от тях, каза Тедрос Аданом Гебрейесус. Подобно изявление направи и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в комюнике по повод втората годишнина от избухването на глобалната здравна криза. Той също каза, че пандемията от ковид не е приключила и алармира, че разпределянето на ваксини продължава да е "скандално несправедливо". Според цитираните от него данни от началото на пандемията с коронавируса са се заразили над 446 милиона души по света, а починалите с ковид надхвърлят 6 милиона.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БББББББББбббб

    25 2 Отговор
    Ама и тва ли го има? КВО беше ТВА? И защо пихме БЕЛИНА?
  • 2 ВАКСИНИРАН1403

    1 52 Отговор
    Хора,проявете отговорност-ВАКСИНИТЕ СПАСЯВАТ ЖИВОТ!!!

    Коментиран от #14, #15, #17

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    25 0 Отговор
    И каква е тогава смъртността ‼️ Май е под 1.5% а ‼️
  • 4 Грульо

    27 0 Отговор
    Лятото иде и започва големото ковит олабване. :D Наесен с нова ковит песен...
  • 5 пьешу

    20 0 Отговор
    мдам... явно, патакламата на север е на приключване... и популацията трябва да бъде върната към стандартните ѝ кошмари.

    Коментиран от #18

  • 6 провинциалист

    11 4 Отговор
    Важното е, че всички антиваксъри ги преквалифицираха на путинофили и истерията се прехвърли на източния фронт. В този ред на мисли ваксърите могат да си закичат по една азовска емблема със задраскано Z и да изпънат ръка за поздрав.

    Коментиран от #19

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Иво

    23 0 Отговор
    До скоро се смяташе,че КОВИД-19 е най голямата заплаха за човечеството но сега Русия напомни за термо-ядрения синтез чиято сила ще убие вируса заедно с развъдниците му.

    Коментиран от #9

  • 9 Госあ

    3 13 Отговор

    До коментар #8 от "Иво":

    Без да коментирам термоядрения синтез, по който активно се работи в Китай, Франция и Англия и който ще реши проблема с руските суровини, ще се съглася с теб. Света разбра, че по голямото зло от вирусите са руснаците !

    Коментиран от #12

  • 10 макс

    19 0 Отговор
    Водещите световни новини са две-пандемията,и войната.И за двете са виновни американците!Тази напаст трябва да бъдат изгонени отвсякъде,защото носят само беди и разрушения!

    Коментиран от #20

  • 11 чума

    11 0 Отговор
    Винаги ше се намери някой умник,да върне темата за измислената пандемия.Ако му се вържат и други умници,отново
    днеска и нощеска ще се говори за ковид и войната в Украйна.
  • 12 Госあ

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    Което ми напомни, че всъщност Китай, смятан от русофилите за съучастник в руската агресия и купувач на руските изкопаеми, работи най усилено и са най напред в новите технологии за енергетика, осигуряващи им независимост 😅
  • 13 Гост

    18 0 Отговор
    Ако приемем, че всичките 6 млн. от статията са умрели само и единствено заради този вирус, което далече не е така, както и че с този вирус са били заразени само отчетените като такива 446 млн. души, което също далеч не е така - вероятно са в пъти повече тези, които са се срещнали с вируса - то нещата хич не изглеждат толкоз истерично страшни, нали?
    Ама за да се "спаси" 1% от световното население от потенциално тежко боледуване, се ограничиха правата и се съсипаха животите на милиарди хора. Чудничко за властимащите, дюшеш!
  • 14 Ваксиниран3002

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "ВАКСИНИРАН1403":

    И без тези отрови сме живи и здрави, а ти определено си увреден, всеки ден ни го показваш тук.
  • 15 Госあ

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "ВАКСИНИРАН1403":

    Аз очаквам първо картела да прояви отговорност и да осигури на първо място безопасни ваксини на класически или протеинов принцип. РНК ваксините теоретично няма как да бъдат безопасни, а практиката го доказа.

    Коментиран от #21

  • 16 Мухаа,хаа!

    8 1 Отговор
    Путин с един подпис върху указ,и разката пландемията.Спряха " всичколози" по всяка медия( у нас и в чужбина) да ни набиват до втръсване едно и също.От сутрин ,до полунощ: Задава се пета вълна.Много е опасно.Слагайте бустер- тази игла е валидна само 6 месеца.Ще излезе нова вакса- универсално хапче.Путин ги подпука бандерите у коронката е хвана липсата- само за 2 седмици.Няма предни линии,десетки хиляди тествания на ден,няма бустери- няма клъстъри.Изчезна бе! Сега усетиха,че това с хохолската сбир е към приключване( макс.до Великден) и започнаха пак пси атаки.Завръша се! Може да се наложи отново, да въвеедем сертификат.Такова гигантско смучене на пачки не е имало в цялата история на човечеството.Включително и у нас.Бюджет- крава с хиляди вимета.Най лакомите бозаещи- престилкаджии,фармация и чорбаджии- пишман бизнесмени.А това си беше чиста форма на тежък грип .Дядо ми казваше при подобен случай: На хиляда овце и два чобанина стигат! С две геги и четири кучета! Така се става милионер- милиардер днес.Като хванеш няколко милиарда б,,а ллци на гола кука!
  • 17 мммда

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "ВАКСИНИРАН1403":

    По принцип спасяват, но не и тези. Това определено не е никаква ваксина, а някакъв експеримент.
    Ако се вземе статистика от високо ваксинирана страна се забелязва, че болните са в пъти повече от страна като нашата например.
    И тая глупост дето я измислиха уж по-леко го изкарвали. Аз и моето семейство не сме ваксани и аз го прекарах най-тежко за 2-3 дена с главоболие и болки в мускулите. И имунитета ми не е силен. Не пропускам сезонни грипчета, този е най-лекия до сега, обикновено отикват седмица.
  • 18 wag

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "пьешу":

    Хаха по-точно не може да бъде казано.
  • 19 wag

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "провинциалист":

    Те това е одуханите да изпънат ръчичка.
  • 20 мммда

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "макс":

    А къде забрави западна Европа, която ни тегли също към дъното за да продължава да живее ухолно.
  • 21 Qqqq

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    РНК , ДНК , протеини или въглехидрати, неможеш да спреш с каквато и да била ваксина вирус , който мутира с такава висока честотата. Резултат има когато тестваш и изолираш болните (болните , а не здравите както беше до сега) под карантина. И не очаквай от картел да прояви отговорност. Той си е подобен на картелите в Колумбия , Венецуела и Мексико. Само че не меси кока, а прави някакви ваксини , а парите от продажбата де разделят между членовете на картела и политиците. Ти тях не ги интересуваш. Интересуват ги само парите.