Last news in Fakti

28 Март, 2022 07:53 1 819 10

Испания премахна карантината за заразени с коронавирус

  • карантина-
  • испания-
  • заразени-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • грип

Промените са част от новата стратегия, приета от правителството

Испания премахна карантината за заразени с коронавирус - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

От днес в Испания позитивните на COVID-19 с леки симптоми или без симптоми не са длъжни да се карантинират и да си останат в къщи 7 дни както беше досега. Промените са част от новата стратегия, приета от правителството, която цели на този етап от пандемията да приравни коронавируса с грипните заболявания, предаде БНР.

Основната причина, поради която стана възможна промяната, е, че само 3 милиона от 47-милионното население на Испания няма нито една доза от поставена ваксина срещу COVID-19. Това позволява успешно управление на пандемията и облекчаване на мерките. От началото на март отпадна карантината за контактните лица на заразените, а сега отпада и за тях самите освен в случаите на тежко протичане на болестта, когато са длъжни да си останат 7 дни в къщи.

Леко болните могат да продължат да ходят на работа и училище, но задължително с маски. Тестване ще се прави само на бременни, имуносупресирани и лица над 60-годишна възраст. За работещите в болници, домове за възрастни или хора с увреждания облекченията не важат и ако са положителни на COVID, са длъжни да се изолират и да не ходят на работа до пълното си оздравяване. Промените в здравната стратегия се правят на фона на „много високо ниво на ваксинация сред населението“, ниско ниво от 3.6 % заетост на болничните легла с COVID пациенти и близо 6 на 100 в интензивните отделения. Среща обаче съпротивата на част от медицинския персонал, понесъл тежестта на 6 вълни на пандемията в страната, според който мерките са прибързани, тъй като COVID все още циркулира сред населението и е опасен за неваксинираните и уязвимите хора.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    26 4 Отговор
    Тука един идиот от ПП иска да промени закона и да останат маските.

    Коментиран от #2

  • 2 Петър

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Верно тоя е идиот от ПП,мисля че няма да му върже да останат маските.
  • 3 Б А Й Х @ Й ‼️

    21 0 Отговор
    След "БЕЗСИМПТОМНО БОЛЕН" - опасен, карантина ! Вече "БОЛЕН С ЛЕКИ СИМПТОМИ" - здрав, на работа ‼️‼️‼️
  • 4 Мамул

    28 1 Отговор
    Публично извинение за д-р Мангъров! Беше прав за всичко което говореше! Спаси много хора от "бялата мафия"
  • 5 3333

    12 0 Отговор
    При нас се готви изменение в закона за здравето, да не се радваме, че свършва извънредната обстановка, щото това ще стане със закон вече, маски и другите мерки...Обаче се вълнуваме от войната само и тихомълком ще ни прецакат сериозно.

    Коментиран от #6

  • 6 moiraine

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "3333":

    Също както цирковете със задържането на Тиквун и досъдебното производство срещу Кокорчо цялата драма с отпадането или оставането на маските е за отклоняване на вниманието. Въпросът е за какво сме си дали д-то под наем и какво скриха от нас. Във война ли сме или да?
    А който иска може да носи маска и да се боде с експерименталките. Аз лично ще ходя с намордник на закрито, ще продължа да не ползвам адския транспорт и ще бягам от "ваксините" като дявол от тамян.

    Коментиран от #7

  • 7 3333

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "moiraine":

    Ами да, много малко хора си дават сметка какво всъщност се случва и че всички тия събития имат за цел да ни отклонят вниманието от нещо много по-мащабно и ужасно, хората сега спорят в нета на тема путин, украйна, а не вземат да се огледат какво става около тях. Кога ще се обединим да защитим себе си и нашите българските интереси, тези на децата ни най-вече не знам...Вчера чета някакъв Шкварек се радва колко укаински дец били дошли, предствяме ли си колко добре било България да имала деца, положитеен естествен прираст, само че с хора незнайно какви. Нямам против хората нищо, обаче да отпишем нас си и да се радваме че идват някакви други, не знам как да го нарека това.
  • 8 Трезв поглед

    11 1 Отговор
    След вече две години и милиони преболедували вируса ослабна а ние сме на ниво стадиен имунитет. Мангъров е прав, пандемия няма, дори епидемия няма. Но алчните не отпускат хватката, смучат от тестове и ваксини.
  • 9 Деан

    7 1 Отговор
    Ами всички са преди нас. Само тук продължаваме да слушаме некадърните лекари и техните безсмислени обяснения.
  • 10 1520

    0 0 Отговор
    май на някой държави взе да им идва акъла само тук се правят на ударени с мокра къпа в главата то не бяха тъй наречени професори и професорки, математици и математички и тем подобни специалисти